MotoGP, Μιζάνο: Το κουαρτέτο του Μπανάια

Κώστας Παστρίμας
MotoGP, Μιζάνο: Το κουαρτέτο του Μπανάια
Ο Πέκο Μπανάια πήρε την τέταρτη διαδοχική νίκη του ύστερα από μάχη με τον Μπαστιανίνι.

Ο Πέκο Μπανάια με την εργοστασιακή Ducati συνέχισε το νικηφόρο σερί του και κερδίζοντας το GP Αγίου Μαρίνου στο Μιζάνο πήρε την 4η νίκη του στη σειρά. Ο Ιταλός έδωσε μάχη στους τελευταίους γύρους με τον Ενέα Μπαστιανίνι της Gresini Ducati και κατάφερε να επικρατήσει για λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο Μάβερικ Βινιάλες με την Aprilia έκανε πολύ καλό αγώνα και ανέβηκε στο βάθρο των νικητών, παίρνοντας την 3η θέση. Ο Λούκα Μαρίνι ακολούθησε στην 4η θέση ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Φάμπιο Κουαρταραρό με τη Yamaha τερμάτισε 5ος.

Εκκίνηση

Οι μοτοσικλέτες πήραν τις θέσεις τους στην εκκίνηση με την πίστα του Μιζάνο να είναι στεγνή και τις συνθήκες ιδανικές για αγώνα. Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα οι Ducati ξεκίνησαν όπως πάντα πολύ καλά, με τον Μίλερ να διατηρεί την πρώτη θέση, τον Μπαστιανίνι να ακολουθεί στη 2η και τον Μπανάια να έχει ανέβει στην 3η θέση. Ο Βινιάλες κράτησε την 4η θέση ενώ ο Κουαρταραρό έμεινε 8ος. Πιο πίσω οι Ζαρκό, Πιρό και Πολ Εσπαργκαρό έπεσαν στον πρώτο γύρο και εγκατέλειψαν.

Ο Μίλερ από νωρίς δέχτηκε πίεση από τον Μπαστιανίνι αλλά δεν απέφυγε το λάθος και έπεσε, αφήνοντας τον Ιταλό στην πρώτη θέση. Λίγο αργότερα όμως ο Μπανάια κατάφερε να τον περάσει και να πάρει την πρωτοπορία στον αγώνα. Ενώ πτώση σημείωσε και ο Μπεζέκι, ο Μπαστιανίνι έχασε και τη 2η θέση από τον Μάβερικ Βινιάλες, ενώ και ο Αλέιξ Εσπαργκαρό είχε περάσει τον Φάμπιο Κουαρταραρό και ήταν 5ος, με τον Γάλλο της Yamaha να βρίσκεται στην 6η θέση. Πολύ καλό αγώνα έκανε ο Λούκα Μαρίνι μετη VR 46 Ducati, ο οποίος ήταν στην 4η θέση.

Η άνοδος του Φάμπιο

Ο Κουαρταραρό δεν ήθελε να μείνει τόσο πίσω για πολύ και κατάφερε να περάσει τον Αλέιξ Εσπαργκαρό για να ανέβει στην 5η θέση. Ο Γάλλος της Υamaha με αυτόν τον τρόπο βρήκε λίγο «αέρα» για να ανεβάσει ρυθμό και να προσπαθήσει να πλησιάσει τον Μαρίνι που βρισκόταν μπροστά του.

Πιο μπροστά ο Μπανάια εξακολουθούσε να προηγείται αλλά ο Βινιάλες δεν τον άφηνε να φτιάξει διαφορά και παρέμενε κολλημένος πίσω του. Ο Μπαστιανίνι τους ακολουθούσε από κοντά, όπως και ο Μαρίνι, που έδειχνε να μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό τους.

Ο Αλέιξ Εσπαργκαρό είχε μείνει αρκετά πίσω από τον Κουαρταραρό και βρίσκόταν άνετα μπροστά από τη μάχη που έδιναν οι Αλεξ Ρινς και Χόρχε Μαρτίν για την 7η θέση, την οποία έδειχνε να κερδίζει ο αναβάτης της Suzuki.

Αγώνας αναμονής

Πλησιάζοντας προς το μέσον του αγώνα, οι τέσσερις πρώτοι διατηρούσαν τις θέσεις τους με λίγο-πολύ σταθερές διαφορές, χωρίς να δείχνουν διάθεση να επιτεθούν, προφανώς κάνοντας οικονομία στο μεσαίο πίσω ελαστικό που είχαν όλοι επιλέξει για τον αγώνα στο Μιζάνο. Σταθερή, στα 6-7 δέκατα του δευτερολέρτου παρέμενε και η διαφορά ανάμεσα στον 4ο Μαρίνι και στον 5ο Κουαρταραρό.

Αντίθετα, η διαφορά αυτού του γκρουπ από τον Αλέιξ Εσπαργκαρό αύξανε διαρκώς. Ο Ισπανός της Aprlia ωστόσο δεν ένιωθε απειλή από πίσω του, καθώς ήταν σαφώς ταχύτερος από τους Ρινς και Μαρτίν, που συνέχιζαν να μάχονται. Ο Αντρέα Ντοβιτσιόζο, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του στo MotoGP βρισκόταν στην ιδιαίτερα αξιοπρεπή 12η θέση.

Το «θηρίο» έκανε την πρώτη κίνηση

Ο Ενέα Μπαστιανίνι, που πάντα ανεβάζει το ρυθμό του προς το τέλος του αγώνα, έκανε την κίνησή του και πέρασε τον Μάβερικ Βινιάλες, για να ανέβει στη 2η θέση και να αρχίσει να καταδιώκει τον μελλοντικό ομόσταβλό του στην εργοστασιακή Ducati, τον Πέκο Μπανάια.

Η τετράδα της κορυφής είχε γίνει πλέον 3άδα, καθώς ο Μαρίνι έχασε έδαφος σε σχέση με τους πρώτους ενώ και ο Κουαρταραρό είχε μείνει πολύ πίσω και δεν αποτελούσε πλέον απειλή για τον Ιταλό. Αντίθετα, ο Γάλλος έπρεπε να προσέχει τι γίνεται πίσω του καθώς ο Αλέιξ Εσπαργκαρό προσπαθούσε να πλησιάσει, αν και χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Το ερώτημα όσων παρακολουθούσαν τον αγώνα αφορούσε περισσότερο όχι αν ο Μπαστιανίνι είχε την ταχύτητα να επιτεθεί αλλά τη θέληση να το κάνει, με δεδομένο ότι μόλις είχε υπογράψει συμβόλαιο με την εργοστασιακή Ducati για μια θέση στην ομάδα το 2023. Επισήμως, πάντως, η Ducati δεν έχει δώσει εντολές στους αναβάτες της. Ο Βινιάλες δεν αποτελούσε πλέον παράγοντα, καθώς είχε μείνει πάνω από 2 δευτερόλεπτα πίσω.

Μέχρι το τέλος του αγώνα ο Μπαστιανίνι δεν κατάφερε να επιτεθεί στον αλάνθαστο Μπανάια -έκανε και ένα λάθος- και οι δύο Ducati τερμάτισαν σε σχηματισμό, με διαφορά μόλις 34 χιλιοστά του δευτερολέπτου, με την εργοστασιακή μπροστά και εκείνη της Gresini στη 2η θέση. Ο Βινιάλες πήρε ένα άνετο βάθρο στην 3η θέση και ο Μαρίνι αντιστάθηκε στην πίεση του Κουαρταραρό στον τελευταίο γύρο για να τερματίσει 4ος, μπροστά από τον Γάλλο που πήρε την 5η θέση και παρέμεινε επικεφαλής στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ακολούθησαν οι Αλέιξ Εσπαργκαρό, Αλεξ Ρινς, Μπραντ Μπίντερ, Χόρχε Μαρτίν και Άλεξ Μάρκεθ.

Αποτελέσματα

race

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!