Opel: Από τις ραπτομηχανές στον εξηλεκτρισμό

Κώστας Παστρίμας
Η Opel γιορτάζει φέτος τα 160 χρόνια από την ίδρυσή της και τιμάει τον πρωτοπόρο Άνταμ Όπελ.

Τον Σεπτέμβριο του 1862 στο Ράσελσχάιμ της Γερμανίας ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος αποφάσισε να ιδρύσει την δική του εταιρεία κατασκευής ραπτομηχανών. Ο Άνταμ Όπελ είχε ένα σπουδαίο όραμα για την επιχείρησή του αναπτύσσοντάς της δυναμικά, ενώ πάντα κοίταζε προς το μέλλον και ιδιαίτερα προς την μετακίνηση. Το 1968 κατασκεύασε το πρώτο του εργοστάσιο, ενώ μερικά χρόνια αργότερα μπήκε στην αγορά των ποδηλάτων.

Όπως συνέβη με τις ραπτομηχανές, η Opel γρήγορα υιοθέτησε σύγχρονες τεχνολογίες για τα ποδήλατά της. Το 1888, το penny-farthing, που σηματοδότησε την έναρξη της παραγωγής ποδηλάτων στο Ράσελσχάιμ, αντικαταστάθηκε από το σύγχρονο ποδήλατο με χαμηλούς τροχούς. Μέχρι το 1890, είχαν πουληθεί 2.200 δίτροχα. Τη δεκαετία του 1920, η Opel έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποδηλάτων στον κόσμο, με 15.000 εμπόρους να πουλούν ποδήλατα. Με την εισαγωγή της γραμμής συναρμολόγησης το 1923, ένα ποδήλατο έβγαινε από τη γραμμή παραγωγής κάθε επτά δευτερόλεπτα!

Το επόμενο βήμα της Opel είχε να κάνει με τα αυτοκίνητα. Το 1899, τέσσερα μόλις χρόνια μετά τον θάνατο του Άνταμ Όπελ, οι πέντε γιοί του αποφάσισαν να μπουν στον κόσμο των τεσσάρων τροχών. Στις 21 Ιανουαρίου 1899, η Opel απέκτησε την «Anhaltische Motorwagenfabrik» από τον Φρέντριχ Λούτζμαν από το Ντεσάου. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε η παραγωγή αυτοκινήτων στο Ράσελσχάιμ με το Opel «Patent-Motorwagen System Lutzmann». Το 1906 κατασκευάστηκε το 1.000ο όχημα. Το αποκορύφωμα ήρθε την επόμενη χρονιά όταν η Opel διορίστηκε προμηθευτής της αυτοκρατορικής αυλής.

Τις επόμενες δεκαετίες, η Opel έγραψε ιστορία ως δημιουργός νέων τάσεων. Η άνεση, η ασφάλεια και οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες ανέκαθεν κατείχαν σημαντικό ρόλο για την Opel. Σήμερα φέρνει στην αγορά μια σειρά από best sellers όπως τα Opel Corsa και Mokka και τα τρία LCV Combo, Vivaro και Movano είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία, ενώ το Opel Grandland και το Opel Astra είναι plug-in υβριδικά. Η γκάμα των ηλεκτρικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης ολοκληρώνεται με το Opel Vivaro-e HYDROGEN. Τέλος, νεαροί οδηγοί ηλικίας 16 ετών και άνω μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην ηλεκτροκίνηση χάρη στο διθέσιο τετράτροχο Opel Rocks-e, που αναμένεται στην Ελλάδα μέσα στο 2023.