Formula 1: Το μέλλον των ιστορικών αγώνων δεν είναι εξασφαλισμένο

Formula 1: Το μέλλον των ιστορικών αγώνων δεν είναι εξασφαλισμένο
Ο CEO της F1 Στέφανο Ντομενικάλι τόνισε πως το σπορ σέβεται τους ιστορικούς αγώνες, όμως η θέση τους στο πρόγραμμα αγώνων δεν είναι δεδομένη.

Το μέλλον του Grand Prix Βελγίου στη Formula 1 κινδύνεψε, όμως την Κυριακή επιβεβαιώθηκε πως θα παραμείνει στο πρόγραμμα και το 2023. Το σπορ τα τελευταία χρόνια ψάχνει τρόπους να επεκταθεί σε νέες τοποθεσίες, με πιο πρόσφατα παραδείγματα να είναι οι αγώνες σε Σαουδική Αραβία και Μαϊάμι, ενώ το 2023 θα δούμε αγώνα στο Λας Βέγκας και στο Κατάρ (που επιστρέφει μετά το 2021). Αυτό απειλεί ιστορικές πίστες, όπως αυτή του Σπα.

Οι ομάδες και οι οδηγοί έχουν κατά το παρελθόν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με το ολοένα και μεγαλύτερο πρόγραμμα αγώνων, διότι ο φόρτος εργασίας όλων των υπαλλήλων αυξάνεται σημαντικά. Το περασμένο αγωνιστικό τριήμερο η Formula 1 βρέθηκε την πίστα του Σπα για το Grand Prix Βελγίου και ο Στέφανο Ντομενικάλι παραδέχτηκε στα μέσα ενημέρωσης πως το μέλλον των ιστορικών αγώνων δεν είναι εξασφαλισμένο, με τους διοργανωτές να πρέπει να δεσμευθούν πως θα εναρμονιστούν με τα σημερινά δεδομένα.

«Υπάρχει άπλετος σεβασμός για αγώνες όπως αυτόν του Σπα. Αν θυμάστε, το Βέλγιο ανά περιόδους δεν ήταν στο καλεντάρι και επέστρεψε. Είναι ένα φοβερό μέρος δίχως αμφιβολία και για το λόγο αυτό είμαστε σε συζητήσεις. Στη Μόντσα θα υπάρξει εορτασμός για την 100ή επέτειο του Grand Prix Ιταλίας. Θα είναι ένα φοβερό γεγονός. Αλλά ως Ιταλός, πάντα τους έλεγα πως δεν είναι αρκετή μόνο η ιστορία του αγώνα. Πρέπει να επενδύουμε για ένα λαμπρό μέλλον. Οπότε η Μόντσα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, πρέπει να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις, να αναβαθμίσουν το ιστορικό μέρος. Υπάρχει η ανάγκη να κοιτάζουμε μπροστά. Οι αγώνες αυτοί θα είναι πάντα μέρος της συζήτησης για μία θέση στο σπορ, διότι έτσι είναι το σωστό. Αλλά αυτό είναι κάτι που και από την πλευρά τους μπορεί να είναι δεδομένο, ότι αν δεν κάνεις τίποτα, θα είσαι πάντα εκεί. Αυτό δεν είναι σωστό, αυτή τη στιγμή δεν είναι σωστό», ανέφερε ο Ιταλός.

F1

Όπως εξηγεί ο Ντομενικάλι, στόχος της Formula 1 και της Liberty Media είναι να μοιράσει το καλεντάρι στις ηπείρους που επισκέπτεται: «Είναι αλήθεια πως μιλάμε και συζητάμε με άλλους διοργανωτές ώστε να δούμε αν θα είναι έτοιμοι από φέτος ή του χρόνου. Αλλά θα έλεγα πως πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή όπου θα έχουμε το ένα τρίτο των αγώνων στην Ευρώπη, ένα τρίτο στη άπω ανατολή και το τελευταίο τρίτο στην Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Θέλουμε να υπάρχει ισορροπία. Φυσικά μιλάμε για μπίζνες, όπου οι επενδύσεις και οι οικονομικές συνεισφορές είναι πολύ σημαντικές. Αλλά πάντα λέγαμε πως οι παραδοσιακοί αγώνες, αυτοί που δεν μπορούν να φέρουν τα χρήματα που φέρνουν άλλοι, έχουν τον πλήρη σεβασμό μας. Αυτό δεν θα το σεβαστούμε μόνο εφέτος αλλά και μελλοντικά».

Φωτογραφίες: Redbullconentpool.com, Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!