Τροχαίες παραβάσεις: Αυξάνονται οι κάμερες που καταγράφουν παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

Τροχαίες παραβάσεις: Αυξάνονται οι κάμερες που καταγράφουν παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
Ήδη οι δύο πρώτες κάμερες που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής στην παραλιακή λεωφόρο καταγράφουν εκατοντάδες παραβάτες οδηγούς επί καθημερινής βάσης.

Να διευρύνει το δίκτυο καμερών που σε κεντρικούς κόμβους του Λεκανοπεδίου θα «σκανάρει» τα οχήματα που περνούν με κόκκινο, προγραμματίζει η Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta, το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν αρκετές ακόμα κάμερες που συνδέονται με τους φωτεινούς σηματοδότες και φωτογραφίζουν όσα οχήματα παραβιάζουν το κόκκινο.

Ήδη οι δύο πρώτες κάμερες βρίσκονται σε διασταύρωση της Λ. Ποσειδώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς εκεί – σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας – παρατηρούνται αυξημένες παραβιάσεις του «κόκκινου».

Μάλιστα το πρώτο διάστημα καταγράφονταν ημερησίως περί τις 800 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη, ενώ όταν οι κάμερες έγιναν αντιληπτές από τους οδηγούς, μειώθηκαν στις 250-300 ανά ημέρα! «Στο επόμενο διάστημα τα τεχνικά μέσα καταγραφής τροχαίων παραβάσεων θα επεκταθούν και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου, όπου σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΑΣ συμβαίνουν συχνά ατυχήματα», είχε δηλώσει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Πώς τιμωρείται η παραβίαση του "κόκκινου"

Η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό ατύχημα, με εμπλοκή άλλου οχήματος, ή ακόμη και σε τραυματισμό πεζών και ποδηλατών. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και πινακίδων κυκλοφορίας για 20 ημέρες, καθώς και με 9 βαθμούς ποινής στο point system.

Τι αλλάζει στον ΚΟΚ

Όπως έχει αποκαλύψει το Gazzetta, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει να παρουσιάσει τον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι σοβαρές παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – όπως η παραβίαση του κόκκινου – θα τιμωρούνται αυστηρά, ενώ οι ποινές θα επιβάλλονται κυρίως στον παραβάτη οδηγό και όχι στο όχημα.

Μάλιστα, μιλώντας αποκλειστικά στο Gazzetta, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα επιβάλλει με συνέπεια τα πρόστιμα που προβλέπει ο ΚΟΚ, αλλά θα εργαστεί και όσον αφορά την αλλαγή της κουλτούρας του Έλληνα οδηγού. «Έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση των νέων οδηγών, αλλά απαιτούνται και αλλαγές σε επίπεδο νοοτροπίας. Δεν θα τα λύσει όλα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, τα πρόστιμα υπάρχουν, είναι υψηλά και μπορούμε προφανώς να τα επιβάλλουμε και με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια. Αλλά πρέπει να επιμείνουμε στα ζητήματα εκπαίδευσης και νοοτροπίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!