Alfa Romeo 33 Stradale: 55 χρόνια γοητείας

Alfa Romeo 33 Stradale: 55 χρόνια γοητείας

Κώστας Παστρίμας
Alfa Romeo 33 Stradale: 55 χρόνια γοητείας
Η Alfa Romeo γιορτάζει τα 55 χρόνια από τη δημιουργία της θρυλικής 33 Stradale.

Υπάρχουν πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν δώσει στο πέρασμα των χρόνων ιδιαίτερα μοντέλα που έγραψαν τη δική τους ιστορία στον κόσμο των τεσσάρων τροχών. Καμία όμως δεν μπορεί να πλησιάσει τον θρύλο της Alfa Romeo με την ανεκτίμητη, σπάνια, διαχρονική αξία και γοητεία στα ιστορικά της αυτοκίνητα. Πριν από 55 χρόνια, τον Αύγουστο του 1967, η Alfa Romeo δημιούργησε ένα από αυτά τα μοντέλα που δεν ήταν άλλο από την 33 Stradale.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν και παραμένει ένα πανέμορφο και άκρως γοητευτικό όχημα, έχοντας χαρακτηριστεί από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του κόσμου ως ένα αριστούργημα της αυτοκίνησης. Η 33 Stradale κατασκευάστηκε σε μόλις 18 μονάδες και ακολούθησε σχεδόν πιστά την αγωνιστική έκδοση του μοντέλου. Μέχρι και σήμερα οι μηχανολογικές επιλογές των μηχανικών της Alfa Romeo προκαλούν δέος στα χαρακτηριστικά του κινητήρα, το εξαιρετικά χαμηλό βάρος, αλλά και τις πολυάριθμες νίκες που κατέκτησε η οικογένεια των 33. Φυσικά δεν μπορεί να παραλείψει κανείς τις αρμονικές γραμμές, την κομψότητα και τις λεπτομέρειες που το συνθέτουν.

Alfa Romeo

Η μετάβαση της 33 σε ένα αυτοκίνητο για ιδιωτική χρήση απαιτούσε μια ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση. Η δύσκολη αποστολή ανατέθηκε στον 50χρονο Φράνκο Σκαλιόνε ο οποίος είχε σπουδάσει αεροναυπηγική και μαθήτευσε δίπλα στους κορυφαίους Πινίν Φαρίνα και Μπερτόνε. Για τη δημιουργία της «πολιτικής» 33 Stradale ο Σκαλιόνε χρησιμοποίησε όλες τις τεχνικές του γνώσεις και την αισθητική του τόλμη, όπως τα καλύμματα του αμαξώματος εμπρός και πίσω που ανοίγουν τελείως για εύκολη πρόσβαση στα μηχανικά μέρη και τις πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω.

alfa romeo

Ο κινητήρας της 33 Stradale ήταν 2λιτρος V8 από αλουμίνιο και μαγνήσιο με απόδοση 230 ίππους. Με τη βοήθεια του χαμηλού βάτους στα 700 κιλά η τελική ταχύτητα άγγιζε τα 260Km/h, με την επιτάχυνση 0-100Km/h να επιτυγχάνεται σε 5,5 δευτερόλεπτα. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της 33 Stradale πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στη Μόντσα, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1. Σήμερα, το θρυλικό αυτό μοντέλο εκτιμάται ότι κοστίζει 10 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο ιστορικά και καλλιτεχνικά η αξία του είναι ανεκτίμητη.

Alfa Romeo

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!