Τα concept cars «Ν» της Hyundai είναι βγαλμένα από videogame! (vid)

Κώστας Παστρίμας
Η Hyundai παρουσίασε το όραμά της για την ηλεκτροκίνηση του μέλλοντος, με τα εντυπωσιακά μοντέλα RN22e και N Vision 74.

Η Hyundai δουλεύει και πειραματίζεται συνεχώς σε νέα μοντέλα και νέες τεχνολογίες με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στη μετάβαση προς τη νέας εποχής κινητικότητας. Για αυτόν το λόγο το τμήμα N της μάρκας που έχει να κάνει με τα οχήματα υψηλών επιδόσεων, παρουσίασε μια σειρά από εντυπωσιακά πρωτότυπα μοντέλα τα οποία απεικονίζουν το όραμα του μέλλοντος της Hyundai.

Δύο πολύ εντυπωσιακά μοντέλα που έκαναν την εμφάνισή τους είναι τα RN22e και N Vision 74. Πρόκειται για πρωτότυπα αυτοκίνητα βγαλμένα από... videogame τα οποία χρησιμοποιούν τρομερή τεχνολογία που συνδυάζει υδρογόνο, μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες. Το RN22e συνδυάζει το ολοκαίνουριο Ioniq 6 και την Electric-Global Modular Platform (E GMP) της εταιρείας, ενώ θέτει νέα πρότυπα στα EV υψηλών επιδόσεων. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει απόδοση 577 ίππους και 740Nm ροπής και χρησιμοποιείται επίσης στο Kia EV6 GT. Η αποστολή του RM22e είναι να εξερευνήσει τις αεροδυναμικές διαμορφώσεις καθώς και τις πιθανές δυνατότητες των μοντέλων υψηλών επιδόσεων. Το RN22e προσφέρει επιδόσεις για πίστες αγώνων, είναι εξοπλισμένο με σύστημα κίνησης σε όλους τους τροχούς, ενώ η N επικεντρώθηκε στην ψύξη και στο φρενάρισμα για να ενισχύσει την αντοχή του.

Το N Vision 74 είναι το πιο ισχυρό από τα δύο. Τεχνικά αποτελεί ένα υβριδικό EV, συνδυάζοντας μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου με μια μπαταρία, για να τροφοδοτήσει δύο ηλεκτροκινητήρες που είναι τοποθετημένοι στους πίσω τροχούς. Το αποτέλεσμα είναι συνολική ισχύς 670 ίππων και 900Nm ροπής. Με τους μεμονωμένους κινητήρες στο πίσω μέρος, η Hyundai θα εξερευνήσει για πρώτη φορά διάφορες πτυχές του torque vectoring σε μια ηλεκτρική αρχιτεκτονική. Οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές καθώς η τελική ταχύτητα ξεπερνάει τα 250Km/h με την αυτονομία να είναι πάνω από 600 χιλιόμετρα. Το N Vision 74 είναι βασισμένο σχεδιαστικά το Hyundai N Vision Gran Turismo του γνωστού videogame το οποίο με τη σειρά του είχε αντλήσει έμπνευση από το Pony Coupe του 1974.

Ο Τόμας Σέμερα, Executive Vice President και Head of Customer Experience Division της Hyundai Motor Company, δήλωσε: «Τα RN22e και N Vision 74 διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική ανάπτυξη ολόκληρης της γκάμας των προϊόντων μας και ειδικά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων μας υψηλών επιδόσεων. Τα "εργαστήρια επί τροχών" αναδεικνύουν τη συνεχή ανάπτυξη των πιο προηγμένων τεχνολογιών μας. Αυτή η μοναδική προσέγγιση μας καθιστά έτοιμους για τις μελλοντικές προκλήσεις».

Βίντεο με τα πρωτότυπα της Hyundai στην πίστα.