Formula 1, Αλόνσο: «Το νέο κοινό είναι σαν τους οπαδούς του ποδοσφαίρου»

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1, Αλόνσο: «Το νέο κοινό είναι σαν τους οπαδούς του ποδοσφαίρου»
Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής παρουσιάζει την αρνητική πλευρά της ανόδου στη δημοτικότητα της F1.

Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της Formula 1 ανεβαίνει σταθερά και μάλιστα με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Η δράση εντός πίστας έχει βελτιωθεί σημαντικά, έχουμε πλέον απρόβλεπτους αγώνες, διαφορετικές ομάδες/οδηγούς να μάχονται για τους τίτλους και παράλληλα, υπάρχει και η ώθηση από το Netflix.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Formula1: Drive To Survive» μετράει ήδη τέσσερις σεζόν και ειδικά σε αγορές όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έχει «απογειώσει» το σπορ. Όμως ενώ το κοινό ανεβαίνει διαρκώς, τι γίνεται με τις γνώσεις του κοινού αυτού;

Φερνάντο Αλόνσο

Εδώ είναι ένα κομμάτι στο οποίο στάθηκε σε συνέντευξή του στο TheRace ο Φερνάντο Αλόνσο. Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, έκανε αναφέρθηκε στην άγνοια που έχουν πολλοί για όσα συμβαίνουν πέρα από αυτά που είναι εμφανή στο μάτι και σύγκρινε το νέο κοινό, με αυτό του ποδοσφαιρίου.

«Δε θέλω να δείξω καμία ασέβεια αλλά έχουμε πλέον ένα κατά μία έννοια “νέο κοινό”, που δεν ξέρει πολλά για την Formula 1. Είναι περισσότερο σαν τους οπαδούς του ποδοσφαίρου που απλά παρακολουθούν τα αποτελέσματα και θεωρούν πως όποιος κερδίζει είναι κι ο καλύτερος. Νομίζουν πως όποιος είναι τελευταίος, δεν έχει θέση στη Formula 1. Δεν κατανοούν πολλά για την απόδοση των μονοθεσίων και την ανάγκη να έχεις ένα καλό “πακέτο” στα χέρια σου. Αλλάζει λοιπόν συνεχώς η αντίληψη του κοινού για σένα. Αν τα πας καλά σε ένα αγωνιστικό τριήμερο, τότε είσαι Θεός. Αν έχεις ένα κακό Σαββατοκύριακο, τότε είσαι γέρος. Νομίζω πως σήμερα, πολλοί θεατές παρακολουθούν τα Grand Prix και με το που ολοκληρώνονται, κλείνουν την τηλεόραση και ασχολούνται με την F1 ξανά την επόμενη Κυριακή. Αυτή δεν είναι η σωστή κουλτούρα για την F1», είπε ο Αλόνσο που σε λίγες ημέρες γίνεται 41 ετών.

Φερνάντο Αλόνσο

Με μία τεράστια καριέρα στην πλάτη, που απλώνεται σε 19 αγωνιστικές σεζόν, ο οδηγός από το Οβιέδο έχει περάσει από διάφορες ομάδες: Minardi, Renault, McLaren, Ferrari, Alpine. Άλλοτε λοιπόν, ανάλογα το χρώμα του μονοθεσίου του, άλλαζε και η άποψη του κοινού συγκεκριμένων ομάδων για εκείνον.

Ο Αλόνσο το επιβεβαιώνει: «Νομίζω πως οι αντίληψη όσων είναι έξω από το σπορ και η γνώμη τους για μένα, άλλαζε κατά καιρούς, ανάλογα σε πια ομάδα ήμουν. Το 2007 (σ.σ. την πρώτη, επεισοδιακή σεζόν του στη McLaren) ίσως είχαν μία αίσθηση για το ποιος ήμουν ως άνθρωπος ή ποιος ήμουν ως οδηγός. Αυτή άλλαξε όταν οδηγούσα για λογαριασμό της Ferrari, νομίζω εκεί, σε μία ομάδα… Λατίνων, ταίριαζα περισσότερο».

Βέβαια και στις δύο ομάδες, απέτυχε να επαναλάβει τις επιτυχίες που γνώρισε στη Renault, με την οποία κατέκτησε τους δύο παγκόσμιους τίτλους του, το 2005 και το 2006.

Φερνάντο Αλόνσο

Φωτογραφίες: Alpine F1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!