Formula 1: Ο Χάμιλτον και η «κατάρα» των τριακοσίων

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Ο Χάμιλτον και η «κατάρα» των τριακοσίων
Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 καλείται να πάει κόντρα σε αριθμούς και παραδόσεις.

Στο Grand Prix Γαλλίας που αποτελεί τον δωδέκατο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, ο Λούις Χάμιλτον συμπληρώνει έναν αριθμό ορόσημο: των τριακοσίων αγώνων στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού!

Πρόκειται για ένα σπάνιο επίτευγμα και δεν είναι τυχαίο πως από το 1950 που θεσπίστηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μόνο πέντε οδηγοί έχουν καταφέρει να σπάσουν το εν λόγω… φράγμα. Εύλογα, όλοι τους είναι σύγχρονοι οδηγοί, αφού στις πρώτες δεκαετίες της F1 το καλεντάρι περιελάμβανε πολύ λιγότερους αγώνες απ’ ότι τη νέα χιλιετία.

Bahrain Grand Prix

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο αριθμός των 22 αγώνων που έχουμε φέτος στο πρόγραμμα, είναι ο μεγαλύτερος που είχαμε ποτέ. Και σκεφτείτε πως ακυρώθηκε και το Grand Prix της Ρωσίας.

Η κατάρα των 300

Ποια είναι λοιπόν η «κατάρα»; Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό της πεντάδας των 300ων και βάλε αγώνων; Κανένας οδηγός δεν έχει καταφέρει να κερδίσει Grand Prix έχοντας συμπληρώσει το συγκεκριμένο αριθμό αγώνων στο σπορ.

Οι τρεις που έχουν αποχωρήσει από την ενεργό δράση, είχαν φθίνουσα πορεία στις τελευταίες σεζόν εμπλοκής τους και δεν κατάφεραν για παράδειγμα αυτό που έκανε ο Νίκο Ρόσμπεργκ με τη δική του αμφιλεγόμενη επιλογή να τα παρατήσει με το που κατέκτησε τον τίτλο του 2016. Να αποχωρήσουν ενώ είναι στην κορυφή, αν όχι πρωταθλητές, έστω νικητές. Και οι δύο που συνεχίζουν, τουλάχιστον φέτος, δεν διανύουν και την καλύτερη σεζόν της καριέρας τους.

Kimi Raikkonen

Κίμι Ράικονεν

O Φινλανδός που σταμάτησε στους 350, πήρε την τελευταία του νίκη στον αγώνα #288 της καριέρας του, στο Όστιν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τότε ακόμα ως οδηγός της Scuderia Ferrari και με τον συντάκτη αυτού του κειμένου να είναι αρκετά τυχερός που ήταν εκεί.

Fernando Alonso

Φερνάντο Αλόνσο

Ο γερόλυκος Ισπανός ετοιμάζεται να τον προσπεράσει, έχει 347 εκκινήσεις και φυσικά, έχει τη δυνατότητα να σπάσει κι αυτός την «κατάρα». Βέβαια εδώ, για να πάμε στην τελευταία νίκη, πρέπει να γυρίσουμε αρκετά πίσω και συγκεκριμένα στη σεζόν του 2013. Κι αυτός ως οδηγός της Ferrari, στο Grand Prix Ισπανίας, που ήταν 148 αγώνες πίσω!

Rubens Barrichello

Ρούμπενς Μπαρικέλο

Ο Βραζιλιάνος πάτησε φρένο στα 322 Grand Prix, με την 18η και τελευταία νίκη της πλούσιας καριέρας του στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού να έρχεται στην εκκίνηση #280. Στο «Ναό της Ταχύτητας», την πίστα της Μόντσα, το 2009. Τότε ως οδηγός της Brawn GP.

Michael Schumacher

Μίκαελ Σουμάχερ

Συνέχεια με τον σπουδαίο «Weltmeister» των 308 αγώνων. Η ιδιαιτερότητα του Γερμανού είναι πως αποχώρησε από την ενεργό δράση όταν ήταν στην κορύφωση της καριέρας του, στο τέλος της σεζόν του 2006, με το δεύτερο πέρασμά του, την περίοδο 2010-2012, να μην έχει ανάλογες επιτυχίες. Ο Σούμι είχε κερδίσει στην Κίνα το 2006 αλλά ο σπασμένος κινητήρας στην Ιαπωνία, είχε ουσιαστικά χρίσει παγκόσμιο πρωταθλητή εκείνης της χρονιάς τον Αλόνσο. Στον τελευταίο του αγώνα ως οδηγός της Ferrari, στην Βραζιλία, τερμάτισε τέταρτος.

Στις τρεις σεζόν ως οδηγός της Mercedes, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής συμμετείχε σε 57 Grand Prix, με καλύτερο αποτέλεσμα την τρίτη θέση, στη Βαλένθια το 2012.

Jenson Button

Τζένσον Μπάτον

Την πεντάδα συμπληρώνει ο συμπαθής Βρετανός, που έχει επίσης 306 εκκινήσεις. Όμως και εδώ, η τελευταία επιτυχία ήρθε πολύ νωρίτερα, διότι ο Βρετανός -όπως και ο Αλόνσο- είχε την ατυχία να βιώσει τα τρία χρόνια της αποτυχημένης συνεργασίας McLaren-Honda. Ανέβηκε λοιπόν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στον τελευταίο αγώνα του 2012, στη Βρααζιλία και μετά είχε πέντε σεζόν ή αν προτιμάτε, 82 Grand Prix δίχως να δει ξανά τη θέα από εκεί ψηλά.

Lewis Hamilton

Λούις Χάμιλτον

Όσο για τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή που συμπληρώνει τις 300 συμμετοχές την Κυριακή στο Πολ Ρικάρ, δεν έχει ξεχάσει την αίσθηση της νίκης – κάθε άλλο. Η πιο πρόσφατη, αυτή στο παρθενικό Grand Prix στους δρόμους της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, ήταν πριν από μόλις 13 αγώνες.

Μπορεί λοιπόν, όπως και ο Αλόνσο, να τη σπάσει την κατάρα. Αμφότεροι έχουν άλλους 11 αγώνες μέχρι την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν, αμφότεροι αναμένεται να συνεχίσουν και το 2023. Ποιος λέτε να τη σπάσει πρώτος;

Fernando Alonso

Φωτογραφίες: Mercedes-AMG F1, Scuderia Ferrari, Brawn GP, Alpine F1, McLaren Media Centre

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!