Εφαρμογή για δίκτυο φορτιστών: Ποιες πληροφορίες θα έχουμε στο κινητό

Εφαρμογή για δίκτυο φορτιστών: Ποιες πληροφορίες θα έχουμε στο κινητό
Το Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS η ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με αργά μεν, αλλά σταθερά βήματα δε, αναπτύσσεται στη χώρα μας το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Άλλωστε αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπάρχουν σήμερα 1.746 σημεία φόρτισης, από μόλις 58 το 2019. Ο στόχος για το 2030 είναι να υπάρχουν 25.000 φορτιστές πανελλαδικά.

Εξίσου σημαντική είναι η καταγραφή όλων των σταθμών φόρτισης – από διαφορετικούς παρόχους – σε μία κοινή λίστα που θα είναι διαθέσιμη στο κοινό. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει θέσει σε λειτουργία από τα τέλη Μαΐου τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Μ.Υ.Φ.Α.Η. (Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης) στη διεύθυνση https://electrokinisi.yme.gov.gr.

Στην πλατφόρμα οι φορείς της αγοράς μπορούν να ανεβάζουν δεδομένα όπως η ακριβής θέση των φορτιστών, η διαθεσιμότητα, το κόστος, ο τρόπος πληρωμής κ.λπ. τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα και ορατά στους χρήστες της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη η ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές, με λειτουργικό τόσο Android όσο και iOS.

Οι πληροφορίες που θα περιλαμβάνει η εφαρμογή θα ανανεώνονται ανά 10 λεπτά και θα αφορούν μία λίστα από στατικά και δυναμικά δεδομένα.

Στατικά δεδομένα

1. Ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης σημείου (συντεταγμένες, διεύθυνση),
2. Ο τύπος εγκαταστάσεων επαναφόρτισης φωτογραφία σημείου,
3. Ο ιδιοκτήτης του σημείου φόρτισης
4. Το ωράριο λειτουργίας του σταθμού φόρτισης
5. Τα στοιχεία επικοινωνίας με διαχειριστή σημείου (ΦΕΥΦΗΟ)
6. Οι μέθοδοι ταυτοποίησης χρηστών (ψηφιακή κάρτα RFID ή όχι)
7. Οι αποδεκτοί τρόποι πληρωμής
8. Οι ad hoc τιμές
9. Η δυνατότητα κράτησης θέσης φόρτισης
10. Η υποστήριξη περιαγωγής χρηστών συμβολαίου

Δυναμικά δεδομένα

1. Η διαθεσιμότητα σημείου (αν είναι εντός ή εκτός λειτουργίας)
2. Η τρέχουσα κατάσταση σημείου επαναφόρτισης (αν είναι ελεύθερο ή κατειλημμένο)
3. Τα δεδομένα που αφορούν τον τρόπο τιμολόγησης και τις τιμές ad hoc επαναφόρτισης
Την ανάπτυξη και λειτουργική υποστήριξη της πλατφόρμας έχει αναλάβει το Ε.Μ.Π. με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!