Έρευνα: Τα ακριβά καύσιμα μας κάνουν καλύτερους οδηγούς

Έρευνα: Τα ακριβά καύσιμα μας κάνουν καλύτερους οδηγούς
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγούμε λιγότερο επιθετικά, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας.

Με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 ευρώ και να «φλερτάρει» με τα 2,5 ευρώ ανά λίτρο, αρκετοί έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο. Άλλοι μάλιστα σκέφτονται αν θα ταξιδέψουν με το όχημά τους αυτό το καλοκαίρι.

Το εξαιρετικά υψηλό κόστος για τα καύσιμα φαίνεται όμως πως έχει και έναν θετικό αντίκτυπο και μάλιστα σημαντικό, αφού έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια. Έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία στην οποία συμμετείχαν 1.000 οδηγοί, έδειξε ότι η πλειοψηφία έχει αλλάξει τις συνήθειες πίσω από το τιμόνι αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του ανεξάρτητου οργανισμού οδικής ασφάλειας IAM RoadSmart, το 72% των ερωτηθέντων οδηγών ανέφερε ότι έχουν αλλάξει τον τρόπο ταξιδιού με το αυτοκίνητο. Από αυτό το ποσοστό, το 38% υποστήριξε ότι οδηγεί πιο οικονομικά λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, ενώ 1 στους 5 (19%) σέβεται πλέον περισσότερο τα όρια ταχύτητας.

Αν αυτά τα ποσοστά γίνουν αναγωγή στα 33 εκατ. ατόμων που κατέχουν δίπλωμα οδήγησης στην Μ. Βρετανία, τότε αντιστοιχούν αντίστοιχα σε 12,5 και 6 εκατ. οδηγούς! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών της Μ. Βρετανίας, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας αποτελεί παράγοντα στο 7% όλων των ατυχημάτων και στο 17% των δυστυχημάτων (με θύματα δηλαδή).

Σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα θεσπίζονται χαμηλότερα όρια ταχύτητας, κυρίως μέσα στις πόλεις, όπου καταγράφεται η πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, προβλέπει – μεταξύ άλλων – ζώνες 30 χλμ./ώρα σε όλες τις κεντρικές αστικές περιοχές της χώρας μας.

Φωτογραφία: Pixabay

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!