Formula 1, Καναδάς: Το ατύχημα του Κούμπιτσα που είχε σοκάρει (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1, Καναδάς: Το ατύχημα του Κούμπιτσα που είχε σοκάρει (vid)
Πέρασαν 15 χρόνια αλλά η εικόνα της διαλυμένης BMW-Sauber του Πολωνού εξακολουθεί να συγκλονίζει.

Το Grand Prix Καναδά του 2007 έχει μείνει στη μνήμη μας για δύο λόγους. Την πρώτη νίκη στη σπουδαία καριέρα του Λούις Χάμιλτον και το τρομακτικό ατύχημα από το οποίο ευτυχώς βγήκε αλώβητος ο Ρόμπερτ Κουμπίτσα.

Ήταν στον γύρο 26 του αγώνα στο σιρκουί Ζιλ Βιλνέβ, όταν προσεγγίζοντας τη φουρκέτα η BMW Sauber ακούμπησε με την Toyota του Γιάρνο Τρούλι. Η επαφή τον έστειλε εκτός αγωνιστικής διαδρομής, στο γρασίδι και η αναπήδηση εκεί, τον έστειλε στον τοίχο.

Ρόμπερτ Κούμπιτσα

Η BMW Sauber F1.07 διελύθη στα εξ ων συνετέθη, προκαλώντας σοκ σε όσους παρακολουθούσαν τον αγώνα. Όμως, όσο κι αν ήταν η εικόνα του ατυχήματος ήταν δραματική, αποδείχθηκαν τα υψηλά στάνταρ ασφαλείας της Formula 1.

Σε ένα ατύχημα που άλλοτε θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο, στο οποίο δέχθηκε στιγμιαία 75 G, ο Κούμπιτσα τη γλίτωσε με ελαφριά διάσειση και διάστρεμμα στο αριστερό του πόδι!

Ο Πολωνός έχασε μόνο έναν αγώνα, αυτό που ακολουθούσε, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πράγμα που έδωσε στον νεαρό τότε Σεμπάστιαν Φέτελ να κάνει το ντεμπούτο του στην F1.

Όμως ένα χρόνο μετά, στον Καναδά, ήρθε η λύτρωση για τον Κούμπιτσα αφού στην πίστα όπου είχε το πιο άσχημο (μέχρι τότε) ατύχημα της καριέρας του, κατέκτησε την πρώτη και μοναδική έως τώρα νίκη στην καριέρα του στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Μάλιστα η BMW Sauber είχε κάνει το 1-2, με τον Νικ Χάιντφελντ να τον ακολουθεί! Δείτε περισσότερα για αυτή τη «διαδρομή», στο video που ακολουθεί…

Ο Κούμπιτσα είναι παρών στον Καναδά αφού 15 χρόνια μετά, είναι ακόμα στο σπορ και εκτελεί χρέη εφεδρικού οδηγού της Alfa Romeo.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως η καριέρα του δεν είχε την αναμενόμενη πορεία. Παρότι για πολλούς ήταν μελλοντικός πρωταθλητής και είχε υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με τη Scuderia Ferrari, τον Φεβρουάριο του 2011 είχε ένα ακόμα, ακόμα πιο σοβαρό ατύχημα. Αυτή τη φορά αγωνιζόμενος στο Rally Ronde di Andora, όταν μία μπαριέρα διαπέρασε το αγωνιστικό Skoda Fabia.


Παρότι η επίπονη προσπάθειά του να επιστρέψει στις πίστες και εν τέλει και στη Formula 1 αποδείχθηκε επιτυχημένη και αποτελεί ένα πραγματικό «παραμύθι», οι περιορισμοί στην κινητικότητα και τη λειτουργικότητα του δεξιού του χεριού, πάτησαν φρένο σε μία καριέρα που θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί πολύ διαφορετικά.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!