Stellantis: Φορτίζοντας τα ηλεκτρικά οχήματα εν κινήσει! (vid)

Stellantis: Φορτίζοντας τα ηλεκτρικά οχήματα εν κινήσει! (vid)

Stellantis: Φορτίζοντας τα ηλεκτρικά οχήματα εν κινήσει! (vid)
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών για επαγωγική φόρτιση του ηλεκτρικού Fiat 500.

Το άγχος της αυτονομίας παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς το δίκτυο φόρτισης δεν αναπτύσσεται με τον επιθυμητό ρυθμό. Αν όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούσαν να φορτίζονται εν κινήσει, περνώντας πάνω από ειδικές λωρίδες στους αυτοκινητοδρόμους;

Η “Arena del Futuro” («Η Αρένα του Μέλλοντος») είναι μια πίστα δοκιμών που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Όμιλο Stellantis στον ιταλικό αυτοκινητόδρομο Α35. Αποτελεί μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να δώσει τέλος στο πρόβλημα της φόρτισης και αυτονομίας των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.

Ήδη ο πρώτος κύκλος δοκιμών με το νέο ηλεκτρικό Fiat 500 έδωσε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για το πως η επαγωγική φόρτιση εν κινήσει (Dynamic Wireless Power Trnasfer – DWPT) μπορεί να επιτρέψει την κίνηση στους αυτοκινητόδρομους με υψηλές ταχύτητες, χωρίς να μειώνεται το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Stellantis, Dare Forward 2030, το οποίο εστιάζει στην ηλεκτροκίνηση και στην ανάπτυξη λογισμικού.

Μετά από μήνες εντατικών δοκιμών στην “Arena del Futuro” -το πειραματικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Stellantis στην Ιταλία με στόχο να εξεταστούν οι δυνατότητες της τεχνολογίας επαγωγικής φόρτισης εν κινήσει (Dynamic Wireless Power Trnasfer – DWPT)- έχουν ήδη προκύψει σημαντικός αριθμός δεδομένων, τα οποία δίνουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα για αυτή την πολλά υποσχόμενη τεχνολογική εφαρμογή.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα δίνει τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ενώ αυτά κινούνται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Όλα τα οχήματα που θα είναι εφοδιασμένα με τον ειδικό «δέκτη» θα μπορούν να αξιοποιούν το σύστημα, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η κίνηση ακόμα και με υψηλές ταχύτητες χωρίς να μειώνεται η φόρτιση της μπαταρίας, αυξάνοντας εντυπωσιακά την αυτονομία των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Το μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο μας, Dare Forward 2030, έχει σαν στόχο να κάνει προσιτές για όλους καινοτόμες λύσεις κινητικότητας και αυτό το πρόγραμμα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για την πορεία που έχει θέσει ο όμιλος μας», σημείωσε η Αν-Λιζ Ρισάρ, επικεφαλής του Global e-Mobility Business Unit της Stellantis. «Μαζί με τους συνεργάτες μας αποδείξαμε ότι η τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης μπορεί να δώσει ώθηση στο ηλεκτρικό μας μέλλον. Αυτά τα προγράμματα συμβάλλουν ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερη ζωή για τις μπαταρίες, να μειώσουμε το «άγχος φόρτισης», αλλά και το κόστος».

Οι δοκιμές δείχνουν ότι η αποδοτικότητα και η ταχύτητα της μεταφοράς ενέργειας από το οδόστρωμα στο αυτοκίνητο είναι αντίστοιχη με εκείνη της χρήσης ενός τυπικού ταχυφοριστή. Τέλος οι μετρήσεις που αφορούν στην ένταση του μαγνητικού πεδίου υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον οδηγό και τους επιβάτες από τη λειτουργία του συστήματος.

Η “Arena del Futuro” τροφοδοτείται από συνεχές ρεύμα (DC), το οποίο προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στην εφαρμογή, όπως μείωση των απωλειών, άμεση σύνδεση με πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, εφαρμογή λεπτότερων αγωγών σε σχέση με εκείνους που απαιτούνται στο εναλλασσόμενο ρεύμα, ενώ επιτρέπει και τη χρήση καλωδίων αλουμινίου, τα οποία έχουν μικρότερο κόστος, ευκολότερη μέθοδο κατασκευής, αλλά και ανακύκλωσης στο τέλος της χρήσης τους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!