MotoGP, Ιταλία: Νίκη-εξιλέωση για τον Μπανάια

MotoGP, Ιταλία: Νίκη-εξιλέωση για τον Μπανάια
Ο Πέκο Μπανάια με κυριαρχική εμφάνιση κέρδισε τον εντός έδρας αγώνα για τον ίδιο και την Ducati, ηρωική 2η θέση ο Κουαρταραρό.

To GP Ιταλίας για το Παγκοσμιο Πρωτάθλημα MotoGP είχε για μεγάλο νικητή τον Πέκο Μπανάια, ο οποίος κατάφερε με την εργοστασιακή Ducati να κερδίσει τον εντός έδρας αγώνα του και να ξορκίσει τα φαντάσματα της περσινής του πτώσης. Ο Φάμπιο Κουαρταραρό έκανε εκπληκτικό αγώνα και τερμάτισε στη 2η θέση παρά το μειονέκτημα σε ταχύτητα της Yamaha. Την 3η θέση του βάθρου πήρε ο Αλέιξ Εσπαργαρό πάνω στη σέλα μιας άλλης ιταλικής μοτοσικλέτας, της Aprilia.

Εκκίνηση

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, οι τρεις πρώτοι έκαναν καλή εκκίνηση και έφυγαν μπροστά, με τον Λούκα Μαρίνι να αναλαμβάνει αρχικά την πρωτοπορία του αγώνα. Ο Κουαρταραρό επίσης ξεκίνησε καλά και ανέβηκε 4ος, αλλά γρήγορα ο Αλέιξ Εσπαργκαρό τον πέρασε για να του πάρει την 4η θέση. Ο Πέκο Μπανάια δεν ξεκίνησε καλά και έμεινε στην 7η θέση ενώ ο Ενέα Μπαστιανίνι βρέθηκε ακόμα πιο πίσω στην 11η θέση.

Ο Φάμπιο Κουαρταραρό όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και λίγο αργότερα πέρασε διαδοχικά τον Εσπαργκαρό και τον Ντι Τζιαναντόνιο για να ανέβει στην 3η θέση, ενώ και ο Μπανάια άρχισε να κερδίζει θέσεις. Ο Κουαραραρό άρχισε να κυνηγά τις δύο Ducati της VR46 που βρίσκονταν μπροστά, με τον Μπεζέκι να έχει περάσει πρώτος.

Η καρδιά του πρωταθλητή

Οι Ducati ήταν σαφώς ταχύτερες από τη Υamaha του Κουαρταραρό στις ευθείες αλλά ο Γάλλος ήταν ταχύτατος στην υπόλοιπη πίστα και κατάφερε να περάσει τον Μαρίνι για να πάρει τη 2η θέση. Οι δύο τους έδωσαν μεγάλη μάχη για μερικούς γύρους, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Μπεζέκι να φτιάξει μια μικρή διαφορά στην κορυφή. Ταυτόχρονα και Μπανάια τους έφτασε και εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα της GP22 πέρασε εκείνος στη 2η θέση, με τον Κουαρταραρό στην 3η.

Πιο πίσω ο Μπαστιανίνι είχε ανέβει 8ος, πίσω από τον Ζαρκό, ενώ ο Μαρκ Μαρκέθ βρισκόταν στη 10 θέση και ήταν η μοναδική Repsol Honda που συνέχιζε τον αγώνα, μετά την πτώση του Πολ Εσπαργκαρό. Δύσκολος αγώνας για τους δύο αναβάτες της Suzuki, που είχε τον Ρινς στη 13η θέση και τον Μιρ στην 16η, πριν και οι δύο πέσουν στον ίδιο γύρο και εγκαταλείψουν.

Το φαβορί πέρασε μπροστά

Ο Πέκο Μπανάια επιβεβαίωσε τον τίλο του φαβορί και πέρασε τον Μπεζέκι για να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα, ενώ ο Κουαρταραρό έκανε υπερπροσπάθεια για να κρατηθεί μπροστά από τη σαφώς ταχύτερη Ducati του Μαρίνι. Από κοντά ακολουθούσε και ο Αλέιξ Εσπαργκαρό, που ξεπέρασε τις αρχικές δυσκολίες και ανέβασε ρυθμό. Αντίθετα, ο poleman Φάμπιο ντι Τζιαναντόνιο έχασε συνεχώς θέσεις και είχε πέσει στη 10η θέση.

Μια άλλη μάχη που είχε διαμορφωθεί ήταν εκείνη ανάμεσα στους Ζοάν Ζαρκό και Ενέα Μπαστιανίνι με έπαθλο την 6η θέση. Ο Γάλλος κατάφερνε, αν και με δυσκολία, να κρατηθεί μπροστά από τον ορμητικό Ιταλό, το πλεονέκτημα του οποίου είναι ο ρυθμός στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και εκεί αναμενόταν να επιτεθεί.

Μπροστά όμως ο Κουαρταραρό συνέχιζε τα «θαύματα», περνώντας και τον Μπεζέκι για να πάρει τη 2η θέση. Ο Μπεζέκι μάλιστα είδε αμέσως μετά να τον περνάει και ο Μαρίνι, και να πέφτει στην 4η θέση, λίγους μόνο γύρους ενώ βρισκόταν στην 1η.

Όλες αυτές οι μάχες έδωσαν στον Μπανάια την ευκαιρία να ξεφύγει και να φτιάξει μια διαφορά της τάξης του ενός δευτερολέπτου από τον Κουαρταραρό. Ο Γάλλος σε εκείνο το σημείο ήταν ο «μηχανοδηγός» σε ένα «τρενάκι» που είχε για «βαγόνια» τους Μπεζέκι, Μαρίνι, Αλέιξ Εσπαργκαρό και Ζαρκό. Ήταν και ο Ενέα Μπαστιανίνι εκεί, αλλά σημείωσε πτώση και εγκατέλειψε άδοξα.

Νέο ρεκόρ ταχύτητας

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, στη 15η θέση της κατάταξης βρισκόταν ο Χόρχε Μαρτίν. Ο νεαρός Ισπανός προσπαθούσε να κερδίσει θέσεις και πίεζε την Ducati του, καταφέρνοντας να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας του MotoGP, σημειώνοντας 363,6 χιλιόμετρα/ώρα στο τέλος της μεγάλης (άνω του ενός χιλιομέτρου) ευθείας της πίστας του Μουτζέλο.

Πλησιάζοντας προς το τέλος του αγώνα, ο Κουαρταραρό άρχισε να «ροκανίζει» λίγο-λίγο τη διαφορά από τον Μπανάια, αλλά ο Ιταλός είχε τον έλεγχο του αγώνα και δεν κινδύνευσε στο τέλος για να πάρει μια σπουδαία νίκη μέσα στην έδρα του ίδιου και της Ducati. Η δεύτερη θέση του Κουαρταραρό όμως μοιάζει σαν νίκη, με τον Γάλλο να παίρνει το μέγιστο δυνατό από τη Yamaha του. Για άλλη μία φορά, την 4η στη σειρά, ο Αλέιξ Εσπαργκαρό ανέβηκε στο βάθρο, κατακτώντας την 3η θέση. Ακολούθησαν οι Μπεζέκι, Ζαρκό, Μαρίνι, Μπραντ Μπίντερ, Νακαγκάμι, Ολιβέιρα και Μαρκ Μάρκεθ.

Αποτελέσματα

mugello

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!