Σε άνοδο οι κλοπές και διαρρήξεις αυτοκινήτων - Πώς να προστατευθείτε

Σε άνοδο οι κλοπές και διαρρήξεις αυτοκινήτων - Πώς να προστατευθείτε
Ανησυχητική άνοδο κλοπών και διαρρήξεων ΙΧ δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσιάζει το gMotion by gazzetta.

Αντιμέτωποι με κακοποιούς που χρησιμοποιούν διαρρηκτικά εργαλεία, ακόμη και συσκευές παρεμβολής κεντρικού κλειδώματος, βρίσκονται οι οδηγοί στην Αθήνα και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που δημοσιεύει το gMotion, οι κλοπές και διαρρήξεις ΙΧ οχημάτων σημείωσαν σημαντική αύξηση το 2021.

Κλοπές και διαρρήξεις ΙΧ το 2021 έναντι του 2020

Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα 17.835 τετελεσμένες κλοπές και διαρρήξεις ΙΧ, έναντι 16.689 το 2020 (αύξηση 6,87%). Οι απόπειρες ανήλθαν σε 1.854 το 2021, ενώ το 2020 ήταν 1.986.

Η άνοδος ήταν ακόμη μεγαλύτερη στην Αττική το 2021, φθάνοντας το 10,62% (10.676, έναντι 9.651 το 2020). Και εδώ οι απόπειρες ήταν μειωμένες (1.236 το 2021, 1.517 το 2020).

Η μέθοδος κλοπής και διάρρηξης οχημάτων κατά την ολιγόλεπτη στάση των οδηγών

Αρκετές περιπτώσεις αφορούν κλοπή του αυτοκινήτου ή αντικειμένων μέσα από αυτό όταν οι οδηγοί σταματούν για 1-2 λεπτά μπροστά από περίπτερα ή καταστήματα όπως καφετέριες.

Μάλιστα είναι σύνηθες φαινόμενο οι κακοποιοί να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως τηλεχειριστήρια που κάνει παρεμβολή στο κεντρικό κλείδωμα του οχήματος. Τα ενεργοποιούν τη στιγμή που οι παθόντες αποβιβάζονταν από τα οχήματά τους, ώστε αυτά να παραμείνουν ανασφάλιστα. Έτσι ο οδηγός έχει την εντύπωση ότι έχει κλειδώσει το αυτοκίνητο, ενώ στην πραγματικότητα οι πόρτες είναι ξεκλείδωτες.

Για αυτό ακόμη και στην πιο σύντομη στάση, θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι όλες οι πόρτες του οχήματός σας είναι κλειδωμένες.

κλοπές οχημάτων

Συμβουλές για οδηγούς

Η Ελληνική Αστυνομία δίνει συμβουλές στους οδηγούς, για να αποτρέψουν την κλοπή ή διάρρηξη των οχημάτων τους.

- Να έχετε πάντα τις πόρτες και το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας κλειδωµένα, όταν οδηγείτε στην πόλη.
- Μην αφήνετε ποτέ το όχηµα µε τον κινητήρα σε λειτουργία και το κλειδί στην μίαζα, ακόµα και αν βγαίνετε για µερικά δευτερόλεπτα από αυτό. Πάντοτε να παίρνετε το κλειδί µαζί σας.
- Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε το συναγερµό, όταν σταθµεύετε το αυτοκίνητο.
- Μην αφήνετε κανενός είδους αντικείµενα, χρήµατα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες και τιµαλφή µέσα στο αυτοκίνητο.
- Να αφαιρείτε την πρόσοψη του ραδιοφώνου και κάθε τι πολύτιµο όταν βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας.
- Μη φυλάσσετε τα εφεδρικά κλειδιά του οχήµατος µέσα σ’ αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο µέρος.
- Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό σας σε χώρο στάθµευσης (parking), να παίρνετε µαζί σας τα κλειδιά του. Μην αφήνετε στο όχηµα στοιχεία που είναι δηλωτικά της ταυτότητάς σας.
- Να αποφεύγετε να σταθµεύετε το όχηµά σας σε ερηµικά µέρη.
- Σε περίπτωση που αντιληφθείτε, ότι σας παρακολουθούν ή σας παρενοχλούν άλλα οχήµατα, όταν οδηγείτε µόνοι, καλέστε το 100 µε το κινητό σας ή κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο Αστυνοµικό Τµήµα.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος / Ελληνική Αστυνομία

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!