Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο, μείωση ορίων ταχύτητας: Τα μέτρα της ΕΕ για εξοικονόμηση καυσίμων

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο, μείωση ορίων ταχύτητας: Τα μέτρα της ΕΕ για εξοικονόμηση καυσίμων
Στόχος είναι να περιοριστεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης.

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται η Ευρώπη. Την πανδημία διαδέχτηκαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το κόστος της ενέργειας που αυξάνει μέρα την μέρα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Τη νέα… πραγματικότητα βιώνουν οι καταναλωτές και στη χώρα μας, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή να ανακοινώνει πληθωρισμό 10,2% τον Απρίλιο (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021)!

Όσον αφορά την ομάδα Μεταφορές, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη στο 15,4%, λόγω του ράλι των τιμών σε καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

Δυστυχώς τα χειρότερα δεν έχουν περάσει αλλά φαίνεται πως πλησιάζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής El Pais που αναδημοσίευσαν «Τα Νέα», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει να εγκρίνει στις 18 Μαΐου σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών από μία ξαφνική διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το κόστος της ενέργειας θα εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.

κόστος καυσίμων

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πέρα από μακροπρόθεσμα μέτρα (όπως τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ) που θα περιορίσουν την κατανάλωση από τους Ευρωπαίους πολίτες, το σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνει και άμεσα όπως: επιστροφή στην τηλεργασία, περιορισμός της χρήσης ΙΧ αυτοκινήτων και μείωση των ορίων ταχύτητας.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα, προτείνεται μία σειρά μέτρων που θα περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμων:

- κοινή χρήση οχημάτων (car sharing)
- περιορισμοί στην κυκλοφορία τους στις μεγάλες πόλεις στα πρότυπα του μέτρου μονά-ζυγά (όπως ισχύει στο Δακτύλιο της Αθήνας)
- θέσπιση μίας μέρας χωρίς αυτοκίνητα (την Κυριακή προφανώς)
- μείωση του ορίου ταχύτητας τόσο στις πόλεις όσο και στους αυτοκινητοδρόμους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!