Η Michelin ετοιμάζει τα ελαστικά του μέλλοντος (vid)

Κώστας Παστρίμας
Η Γαλλική μάρκα πειραματίζεται με εναλλακτικά ελαστικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE.

Από το 2021 η Michelin έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται σε μια νέα, βιώσιμη σειρά ελαστικών με στόχο να πετύχει το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050 που έχει θέσει. Το 2022 η γαλλική φίρμα ανακοίνωσε ότι θα πιέσει περισσότερο στην παραγωγή βιώσιμων ελαστικών για το πρωτάθλημα MotoE με ηλεκτρικές μοτοσικλέτες παρουσιάζοντας ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό μείγμα υλικών.

Η Michelin το 2022 χρησιμοποιεί για τα ελαστικά της ένα μείγμα που προέρχεται από φυσικό λάστιχο, από ελαστικά που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους και από ανακυκλωμένο μαύρο άνθρακα. Σε αυτήν την μείξη η εταιρεία έχει δοκιμάσει επίσης υλικά όπως φλούδες από πορτοκάλια και λεμόνια, ηλιέλαιο, πευκοβελόνες και χρησιμοποιημένο ατσάλι. Συνδυάζοντας όλα αυτά είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα ανθεκτικό και αποδοτικό ελαστικό για τους αγώνες πετυχαίνοντας ένα 40% της κατασκευής να είναι από βιώσιμα υλικά.

Στόχος είναι το εμπρός ελαστικό που θα χρησιμοποιηθεί στους αγώνες MotoE φέτος θα είναι κατά 33% από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ το πίσω ελαστικό θα είναι κατά 46% από βιώσιμες πηγές. Η Michelin επίσης έχει ξεκινήσει μια σημαντική συνεργασία με την εταιρεία Enviro η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογία της πυρόλυσης με σκοπό να μπορεί μέσω ανακύκλωσης να λαμβάνει τον μαύρο άνθρακα τον οποίο επαναχρησιμοποιεί στα νέα ελαστικά.

Ο Διευθυντής Τεχνικής και Επιστημονικής Επικοινωνίας της Michelin, Σιρίλ Ροζέτ, τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο είναι φιλόδοξο, ο στόχος παραμένει ρεαλιστικός για την Michelin. Τα ελαστικά της MotoE το αποδεικνύουν αυτό. Είναι από υλικά από φυσικό λάστιχο και ανακυκλωμένα μαύρο άνθρακα και με αυτά έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Με τα ελαστικά της MotoE αποδεικνύουμε ότι κρατάμε το λόγο μας. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα της πρόκλησης και θα έχουμε 100% βιώσιμα ελαστικά μέχρι το 2050».

Βίντεο της Michelin