MotoGP, Ισπανίας: Απόλυτος κυρίαρχος ο Πέκο Μπανάια

MotoGP, Ισπανίας: Απόλυτος κυρίαρχος ο Πέκο Μπανάια
Ο Πέκο Μπανάια ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του MotoGP Ισπανίας στη Χερέθ, κατακτώντας τη νίκη για την Ducati μετά από μία εκπληκτική εμφάνιση.

Με μία μεγάλη εμφάνιση ο Πέκο Μπανάια της Ducati κατάφερε με να κυριαρχήσει στο Grand Prix Ισπανίας. Έχοντας εκκινήσει από την pole position, o Ιταλός είχε τρομερό ρυθμό, δεν απειλήθηκε ποτέ και έφτασε στην πρώτη νίκη του στο 2022. Για να το κάνει αυτό έπρεπε να αντέξει στην πίεση του Φάμπιο Κουαρταραρό της Yamaha που ήταν κολλημένος πίσω του καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τους δύο να είναι σε έναν δικό τους κόσμο.

Στην 3η θέση βρέθηκε ο Αλέις Εσπαργκαρό της Aprilia που κατάφερε να εκμεταλλευτεί το λάθος του Μαρκ Μάρκεθ με Honda και συμπλήρωσε το βάθρο των νικητών. Ο Ισπανός αναβάτης του HRC έδωσε μία τρομερή μονομαχία με τον Τζακ Μίλερ της Ducati κι εν τέλει κατάφερε να τον περάσει στον τελευταίο γύρο, με μία φοβερή κίνηση στη στροφή 7 και να πάρει την 4η θέση.

Ο Αγώνας

Στην εκκίνηση, ο Μπανάια είχε εντυπωσιακό πέταγμα και κρατήθηκε στην κορυφή, με τον Κουαρταραρό να τον ακολουθεί. Ο Μίλερ κατάφερε να κρατήσει μία θέση, ενώ ο Μάρκεθ ήταν πίσω του. Ο Εσπαργκαρό έχασε δύο θέσεις, ενώ οι αλλαγές στην κατάταξη δεν ήταν πολλές.

Στο τέλος του πρώτου γύρου, είχαμε πτώση για δύο αναβάτες. Οι Στεφάν Μπραντλ και Χόρχε Μαρτίν έπεσαν στην τελευταία στροφή, δίχως όμως να έχουν επαφή μεταξύ τους. Ο Ισπανός αναβάτης της Pramac Racing όμως, κατάφερε να συνεχίσει.

Μπροστά, οι Μπανάια και Κουαρταραρό έδειχναν να είναι σε έναν δικό τους αγώνα, καθώς άρχισαν να ανοίγουν άμεσα τη διαφορά από τον ανταγωνισμό. Μέχρι τον 5ο γύρο, η διαφορά του δεύτερου Κουαρταραρό είχε ξεπεράσει το ένα δευτερόλεπτο από τον Μίλερ που ένιωθε την ανάσα του Μάρκεθ. Όσο περνούσαν οι γύροι, τόσο η διαφορά μεγάλωνε, με τη μάχη για τη νίκη να είναι εντυπωσιακή.

Με δεδομένο το γεγονός πως είχαν τα ίδια ελαστικά, η μάχη θα κρινόταν στο τέλος των 25 γύρων, μιας και η θερμοκρασία της πίστας ήταν πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς. Μέχρι τον 11ο γύρο είδαμε πτώση για τον Ζαρκό από την 9η θέση, ενώ ο Ρινς όντας 15ος έκανε λάθος και έπεσε στην τελευταία θέση.

Φτάνοντας στα μισά του αγώνα, ο Μπανάια είχε ξεκινήσει να φτιάχνει μια μικρή διαφορά, ενώ πλέον αρκετά πίσω ήταν ο Μίλερ. Ο Μάρκεθ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να περάσει τον Αυστραλό. Η μεταξύ τους μάχη ήταν εντυπωσιακή, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο, ταχύτερος έδειχνε να είναι ο αναβάτης της Honda. Στις πιο πίσω θέσεις, ο Μπεζέκι μέχρι εκείνο το σημείο είχε μια πολύ καλή εμφάνιση στην 8η θέση και κρατούσε πίσω του τον δύο φορές νικητή φέτος, Μπαστιανίνι.

Οι γύροι περνούσαν και δεν είχαμε κάποια αλλαγή στην κατάταξη. Για ακόμα μία φορά αποδείχθηκε πως ακόμα και μία προσπάθεια για προσπέρασμα ήθελε τεράστια προεργασία. Ο Μάρκεθ όσο κοντά κι αν ήταν στον Μίλερ πριν την τελευταία στροφή, δεν μπορούσε να βουτήξει στην εσωτερική και να τον προσπεράσει. Μπροστά τους οι δύο πρωτοπόροι αντάλλασαν ταχύτερα περάσματα, αλλά η διαφορά δεν μπορούσε να μειωθεί αρκετά, ώστε ο αναβάτης της Yamaha να επιτεθεί.

Στους τελευταίους πέντε γύρους «άναψαν τα αίματα». Ο Μάρκεθ πέρασε αρχικά τον Μίλερ στη στροφή 5. Όμως στην τελευταία στροφή έκανε λάθος φρενάρισμα κι επέτρεψε στον Αλέις Εσπαργκαρό να περάσει τόσο εκείνον όσο και τον Μίλερ.

Ο αναβάτης της Aprilia άνοιξε αμέσως τη διαφορά και κατάφερε να εξασφαλίσει την 3η θέση, ενώ οι Μίλερ και Μάρκεθ συνέχισαν να «τρώγονται». Με τους γύρους να περνούν πλησιάζοντας στο τέλος, ο Κουαρταραρό εξαπέλυσε την τελική του επίθεση.

Στον τελευταίο γύρο η διαφορά ήταν κάτω από μισό δευτερόλεπτο, με τον αναβάτη της Yamaha να τα δίνει όλα. Όμως ο Μπανάια ήταν άτρωτος, αλάνθαστος και έφτασε στην πρώτη του νίκη στο 2022. Πίσω τους ο Αλέις Εσπαργκαρό πήρε το τρίτο του βάθρο στη σεζόν με την Aprilia.

Αποτελέσματα GP Ισπανίας

MotoGP Spain

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!