Test Ride Triumph Tiger Sport 660: O καθημερινός σου «Τίγρης»

Κώστας Παστρίμας
Test Ride Triumph Tiger Sport 660: O καθημερινός σου «Τίγρης»
Οι Βρετανοί γύρω από τον εξαιρετικό τρικύλινδρο κινητήρα 660 κ.εκ. έχτισαν την πιο ολοκληρωμένη sport adventure μοτοσικλέτα.

Η Triumph πριν από δύο χρόνια έκανε μια πολύ σπουδαία κίνηση να παρουσιάσει ένα νέο, μικρότερο κινητήρα στα 660 κ.εκ. τον οποίο τοποθέτησε τότε στο Trident. Η μοτοσικλέτα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και «ξεκλείδωσε» το ενδιαφέρον ενός κοινού το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε. Το επόμενο, αναπόφευκτο, βήμα των Βρετανών ήταν να τοποθετήσουν τον ίδιο κινητήρα σε ένα πιο πολυχρηστικό μοντέλο για να κάνουν Rua Mat στον ανταγωνισμό.

Για το 2022 λοιπόν η Triumph παρουσίασε το Tiger Sport 660 δίνοντας στο κοινό ένα μικρότερο Tiger, σίγουρα πιο χρηστικό από οποιοδήποτε άλλο έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα. Η καινούρια μοτοσικλέτα ανήκει στην κατηγορία των all-around σπορ μοντέλων περιπέτειας με μεγάλο εύρος χρήσης όπως κίνηση στην πόλη σε καθημερινή βάση, ταξίδι φορτωμένο με βαλίτσες και σπορ, διασκεδαστική συμπεριφορά. Σχεδιαστικά, το Tiger από τη μέση και πίσω θυμίζει πολύ το Trident με λεπτή ουρά, εξάτμιση χαμηλά δίπλα στο ψαλίδι, πλαίσιο σωληνωτό και κινητήρα τρικύλινδρο. Οι διαφορές βρίσκονται στο εμπρός μέρος με τη μάσκα να είναι ιδιαίτερα επιθετική με αιχμηρά φωτιστικά σώματα LED και ρυθμιζόμενη ζελατίνα. Η μοτοσικλέτα είναι όμορφη και πολύ μαζεμένη σε διαστάσεις κάνοντας ευχάριστη τη συμβίωση μαζί της σε καθημερινή βάση.

Triumph

Ροπάτος και εθιστικός κινητήρας

Το νέο Tiger Sport 660 είναι εξοπλισμένο με τον δυναμικό τρικύλινδρο κινητήρα 660 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 81 ίππους στις 10.250 σ.α.λ. και 64Nm στις 6.250 σ.α.λ. Την τροφοδοσία έχει αναλάβει ηλεκτρονικός ψεκασμός με ηλεκτρονικό γκάζι Ride-By-Wire, ενώ διαθέτει και ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και δύο επιλογές οδήγησης (Road, Rain). Ο συμπλέκτης είναι ολίσθησης, καινούριος, επιτρέποντας τα ομαλά κατεβάσματα ταχυτήτων χωρίς να διαταράσσεται η πρόσφυση στον πίσω τροχό.

Βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου συνόλου είναι ο σπορ χαρακτήρας στην απόδοσή του. Η ροπή και η δύναμή του είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη, με ότι σχέση και αν έχεις στο κιβώτιο ταχυτήτων. Ανεβάζει στροφές γρήγορα και ζωηρά, ενώ έχεις πάντα συνοδεία σου το υπέροχο ηχητικό soundtrack του τρικύλινδρου μοτέρ. Οι επιταχύνσεις στο νέο Tiger είναι πολύ δυνατές χάρη στις πιο κοντές σχέσεις από την 1η μέχρι και την 4η σχέση, ενώ παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σπορ κινητήρα, το σύνολο είναι χρηστικό στην πόλη και φιλικό στο ταξίδι.

Triumph

Σπορ συμπεριφορά και καθημερινή άνεση

Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο πιρούνι της Showa εμπρός 41mm και ένα μονό αμορτισέρ επίσης της Showa πίσω με ρύθμιση της προφόρτισης. Το σύνολο συνεργάζεται άψογα προσφέροντας στον αναβάτη ένα τρομερά ευέλικτο και ευκολοδήγητο δίκυκλο. Μέσα στην πόλη, το Tiger έχει την κίνηση σαν βούτυρο στο ψωμί του έχοντας σύμμαχο την απίθανη ευελιξία του και την ανάλαφρη αίσθηση. Πρόσφυση υπάρχει παντού, ενώ οι αναρτήσεις παρά το γεγονός ότι δεν ρυθμίζονται είναι καλά ισορροπημένες ανάμεσα στην άνεση και την καλή συμπεριφορά.

Το Tiger δεν έχει τυχαία το λογότυπο Sport στα φέρινγκ του καθώς όταν βγεις σε δρόμο με στροφές αντιλαμβάνεσαι το DNA της Triumph. Η μοτοσικλέτα είναι άκρως διασκεδαστική, στρίβει πανεύκολα και θα σε κάνει να ξεχάσεις ότι έχεις ανάμεσα στα πόδια σου μια μοτοσικλέτα πολλαπλών χρήσεων. Εκτός από τις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και τις μεγάλες κλίσεις στις στροφές με απόλυτη σταθερότητα, έχει σύμμαχο και τα φρένα της Nissin. Οι δύο δίσκοι εμπρός των 310mm σε συνδυασμό με τον έναν δίσκο 255mm πίσω έχουν άφθονη δύναμη και καλή αίσθηση στη μανέτα με την απαραίτητη προοδευτικότητα που χρειάζεσαι όταν κινείσαι καθημερινά μέσα στην πόλη. Το σύστημα συνεργάζεται και με ABS.

Triumph

Το νέο Tiger Sport 660 δεν θα πει όχι και στο ταξίδι έχοντας σύμμαχο την πολύ άνετη σέλα και την καλή προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Η ζελατίνα ρυθμίζεται εύκολα με το ένα χέρι, ενώ η Triumph έχει φροντίσει να παρέχει βαλίτσες και αξεσουάρ ταξιδιού για όποιον θέλει να «γράψει» χιλιόμετρα με το Tiger. Ο κινητήρας είναι οικονομικός και θα μείνει σε καταναλώσεις κοντά στα 5,4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι με το ρεζερβουάρ των 17 λίτρων θα διανύσεις εύκολα πάνω από 300 χιλιόμετρα. Ο αναβάτης επίσης θα έχει συντροφιά του μια οθόνη TFT με πλούσιες πληροφορίες, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό μπορείς να τοποθετήσεις σύστημα συνδεσιμότητας μέσω Bluetooth.

Triumph

Τα κάνει όλα με διασκεδαστικό τρόπο

Η Triumph έπρεπε να προχωρήσει στην κατασκευή του Tiger Sport 660 για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος από όλους ήταν να δώσει στο κοινό μια μοτοσικλέτα με την οποία θα μπει στον κόσμο της βρετανικής φίρμας και θα την αγαπήσει για όλα τα κορυφαία χαρακτηριστικά που διαθέτει. Το Tiger είναι εκείνο το μοντέλο που έχει όλα τα στοιχεία να γίνει το επόμενο best seller της εταιρείας χάρη στον πολυτάλαντο χαρακτήρα του, τον εθιστικό τρικύλινδρο κινητήρα του και τη διασκεδαστική οδηγική συμπεριφορά.

Triumph

ΤΙΜΗ: 9.290 ευρώ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Tiger Sport 660

Βίντεο παρουσίασης του Triumph Tiger Sport 660.

Triumph

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!