BMW: Έρχονται οι βιώσιμες ζάντες νέας τεχνολογίας

BMW: Έρχονται οι βιώσιμες ζάντες νέας τεχνολογίας
Ο γερμανικός κολοσσός κάνει τη δική του μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και στις πράσινες τεχνολογίες και εργάζεται σκληρά στην ηλεκτρόλυση της αλουμίνας και την παραγωγή ζαντών.

Το BMW Group ετοιμάζεται να μπει σε μία νέα εποχή όσον αφορά τις ζάντες που θα φορά στα αυτοκίνητα παραγωγής. Επιταχύνοντας τις δραστηριότητές του στον τομέα της βιωσιμότητας, θα χρησιμοποιεί χυτούς αλουμινένιους τροχούς, που θα παράγονται με 100% πράσινη ενέργεια. Τις νέες αυτές ζάντες αναμένεται να τις δούμε το 2024 σε όλα τα μοντέλα BMW και MINI. Αυτό είναι ακόμη ένα βήμα προς μία πιο βιώσιμη λειτουγεία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η μετάβαση αφορά, κυρίως, την ενεργοβόρα ηλεκτρόλυση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου και στη διαδικασία χύτευσης των τροχών. Το BMW Group προμηθεύεται περίπου 10 εκατομμύρια ζάντες ελαφρού κράματος το χρόνο, με το 95% από αυτές να κατασκευάζονται από χυτό αλουμίνιο. Μέχρι τώρα, οι ζάντες αντιπροσωπεύουν το 5% περίπου των εκπομπών CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι αλλαγές που ετοιμάζει λοιπόν το επόμενο χρονικό διάστημα που βασίζονται στην πράσινη ενέργεια θα μειώσει αυτές τις εκπομπές σε ποσοστό άνω του 50%. Το αλουμίνιο έχει το πλεονέκτημα πως το καθιστά ευκολότερο το λιώσιμο παλαιών ζαντών και οι ιδιότητές του βοηθούν στη διαδικασία ανακύκλωσης.

BMW green

Ο υπεύθυνος Αγορών και Δικτύου Προμηθευτών της BMW AG, Χοακίμ Ποστ, δήλωσε: «Η πράσινη ενέργεια είναι ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς για τη μείωση των εκπομπών CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα μας. Έχουμε ήδη υπογράψει πάνω από 400 συμβάσεις με προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων προμηθευτών ζαντών και αλουμινίου, απαιτώντας από αυτούς τη χρήση πράσινης ενέργειας».

BMB green

Η MINI θα είναι η εταιρεία που θα κάνει το εναρκτήριο λάκτισμα στον τομέα των ζαντών νέας τεχνολογίας. Αναμένεται λοιπόν να χρησιμοποιεί χυτές ζάντες ελαφρού κράματος κατασκευασμένες από 70% δευτερογενές αλουμίνιο, με το νέο Countryman να είναι το μοντέλο που θα γίνει το λανσάρισμα αυτό. Σύμφωνα με τη BMW: «Ο συνδυασμός 100% πράσινης ενέργειας για την παραγωγή και 70% περιεκτικότητας δευτερογενών πρώτων υλών, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 80%, συγκριτικά με τις συμβατικές διαδικασίες παραγωγής». Απώτερος στόχος μέχρι το 2030, είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 20%, από τα επίπεδα του 2019.

BMW green

Από το 2021, το BMW Group προμηθεύεται αλουμίνιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο κατασκευάζεται αποκλειστικά με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, που προέρχεται κατά σειρά από ηλιακή. Εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην τυποποίηση της εξόρυξης πρώτων υλών. Μεταξύ αυτών είναι η Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (Aluminium Stewardship Initiative) ή (ASI), ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζεται από περιβαλλοντικούς και βιομηχανικούς συνδέσμους, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), παραγωγούς και εταιρείες επεξεργασίας αλουμινίου. Η ASI έχει ήδη πιστοποιήσει το χυτήριο ελαφρών μετάλλων στο εργοστάσιο του BMW Group στο Λάντσχουτ το Δεκέμβριο του 2019 για τη βιώσιμη χρήση αλουμινίου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!