Formula 1, Σαουδική Αραβία: Ελληνικό αντιπυραυλικό σύστημα για την προστασία ομάδων και οδηγών στην πίστα

Formula 1, Σαουδική Αραβία: Ελληνικό αντιπυραυλικό σύστημα για την προστασία ομάδων και οδηγών στην πίστα
«Ομπρέλα προστασίας» με το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot αναπτύσσεται περιμετρικά της πίστας, για την ασφαλή διεξαγωγή του Grand Prix Σαουδικής Αραβίας

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, της Formula 1, της FIA, των ομάδων και των οδηγών το βράδυ της Παρασκευής 25 Μαρτίου, αποφασίστηκε η διεξαγωγή τόσο των κατατακτήριων δοκιμών όσο και του αγώνα στο δεύτερο Grand Prix της φετινής σεζόν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έδωσαν διαβεβαιώσεις στη Formula 1 και τις ομάδες ότι θα δημιουργηθεί μία έξτρα «ομπρέλα προστασίας» περιμετρικά της πίστας της Τζέντα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος οι πύραυλοι από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης να χτυπήσουν τις εγκαταστάσεις όπου διεξάγεται το Grand Prix.

Τους προηγούμενους μήνες, μέλη του ΝΑΤΟ -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- απέστειλαν στη Σαουδική Αραβία αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Patriot, στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει τη διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας από επιθέσεις με πυραύλους cruise και drone.

Η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας είχε πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αεροπορική βάση της Τανάγρας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη.

Το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot είναι αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Διαθέτει εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:
το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
το Ραντάρ (Radar Set)
το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).

Patriot

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη). Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Υπενθυμίζεται ότι για λόγους ασφαλείας δεν αποκαλύπτεται η τοποθεσία όπου επιχειρεί κάθε συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!