Το Nissan Qashqai αποκτά το προηγμένο σύστημα e-Power

Το Nissan Qashqai αποκτά το προηγμένο σύστημα e-Power

Κώστας Παστρίμας
Το Nissan Qashqai αποκτά το προηγμένο σύστημα e-Power
Μετά το καλοκαίρι έρχεται το πρωτοποριακό σύστημα της Nissan στο κορυφαίο της SUV.

Η Nissan έχει παρουσιάσει στην γκάμα της όλων των ειδών τεχνολογίες όσον αφορά τον εξηλεκτρισμό, από ήπια υβριδική τεχνολογία, πλήρως υβριδική τεχνολογία και φυσικά αμιγώς ηλεκτρική τεχνολογία. Οι Ιάπωνες τώρα ετοιμάζονται να δώσουν στο αγοραστικό κοινό ακόμα μια επιλογή στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης η οποία ονομάζεται e-Power.

Το πρώτο μοντέλο το οποίο θα εξοπλιστεί στην ευρωπαϊκή αγορά με το πρωτοποριακό αυτό σύστημα θα είναι το κορυφαίο Qashqai. Το SUV της Nissan, μετά το καλοκαίρι, θα λανσαριστεί με το e-Power για να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία οδήγησης στον οδηγό. Ειδικά για την Ελλάδα, τo Qashqai με το σύστημα e-Power προσφέρει, ως προς τις επιδόσεις και την κατανάλωση, αντίστοιχα πλεονεκτήματα με ένα πετρελαιοκίνητο μοντέλο και επιπλέον ο οδηγός του απολαμβάνει οδηγική συμπεριφορά αντίστοιχη με αυτή ενός ηλεκτρικού αυτοκίνητου, χωρίς την ανάγκη φόρτισης σε πρίζα!

Nissan Qashqai

Πώς λειτουργεί όμως το e-Power της Nissan; Τα πράγματα είναι απλά καθώς το σύστημα έχει ξεκάθαρη δράση. Το μηχανικό σύνολο αποτελείται από έναν τρικύλινδρο κινητήρα 1.5 λίτρων ο οποίος συνεργάζεται με μια γεννήτρια ισχύος και έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 188 ίππων. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό υβριδικό σύστημα, το e-Power δεν χρησιμοποιεί καθόλου τον θερμικό κινητήρα για την κίνηση των τροχών και ο ηλεκτροκινητήρας είναι η μοναδική πηγή ισχύος του αυτοκινήτου. Η εμπειρία οδήγησης δηλαδή είναι ξεκάθαρα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με τον θερμικό κινητήρα να παίζει τον ρόλο της γεννήτριας.

Nissan Qashqai

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία του μηχανικού συνόλου είναι το σύστημα μεταβλητής συμπίεσης που έχει εφαρμόσει η Nissan. Το σύστημα το έχει δανειστεί από την Infiniti και επιτρέπει στον κινητήρα να έχει την βέλτιστη απόδοση και οικονομία καυσίμου ανάλογα με τις συνθήκες. Ο λόγος συμπίεσης κυμαίνεται μεταξύ 8:1 και 14:1 και επιτυγχάνεται με την κίνηση ενός μηχανισμού που αλλάζει το μήκος της διαδρομής του εμβόλου ανάλογα με τη ζήτηση ισχύος.

Nissan Qashqai

Η Nissan έχει προσέξει ιδιαίτερα και την ομαλή λειτουργία του κινητήρα για να μη δίνει την αίσθηση της αποσύνδεσης σε σχέση με την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Όταν ένας θερμικός κινητήρας δουλεύει σαν γεννήτρια κρατάει έναν συγκεκριμένο αριθμό στροφών ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαδίζει με τον τρόπο που επιταχύνει το αυτοκίνητο. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο η Nissan δημιούργησε το σύστημα Linear Tune το οποίο προσαρμόζει τις στροφές του κινητήρα με την ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου προκειμένου η εμπειρία να είναι ομαλή τόσο σε επιδόσεις όσο και στον ήχο.

Το νέο Qashqai θα είναι εξοπλισμένο και με το σύστημα e-Pedal το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να επιταχύνουν και να επιβραδύνουν χρησιμοποιώντας μόνο το γκάζι. Το μοναδικό ηλεκτροκίνητο σύστημα μετάδοσης κίνησης της Nissan, αναμένεται να παρουσιαστεί στην γκάμα των Qashqai στο τέλος του καλοκαιριού 2022.

Δείτε πως λειτουργεί το e-Power της Nissan.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!