Αν δεν δηλητηριαζόταν ο Μπανκς...

γεροΓιοβάισα γεροΓιοβάισα
Αν δεν δηλητηριαζόταν ο Μπανκς...

bet365

Η Αγγλία ψάχνει να βρει το χαμένο της όνειρο και το μυαλό του γεροΓιοβάισα γυρίζει δεκαετίες πίσω, όταν ο Γκόρντον Μπανκς έχανε τον προημιτελικό λόγω μιας... μπύρας!

Τέσσερα βήματα πριν γράψει ιστορία! Κι όμως αυτή τη φορά σύντροφοι οι Αγγλοι δεν βιάζονται, δεν πιέζουν και στηρίζουν τον Σάουθγκεϊτ. Απόψε, κόντρα στην Κολομβία παίζει τα ρέστα της και θέλει να δώσει απαντήσεις σε όσους είπαν πως διάλεξε τον εύκολο δρόμο! Σύντροφοι τη λύση θα τη δώσουν οι τεράστιες προσωπικότητες, όπως θα την έδινε ο θρυλικός Μπανκς το 1970. Tι θυμήθηκα... Σκέφτομαι, πως αν δεν έπινε εκείνη τη μπύρα, ίσως η Αγγλία να μην έπεφτε από την κορυφή του κόσμου.

Διαχρονικά στην ιστορία των Μουντιάλ η Αγγλία έχει δυνατές ιστορίες και δύσκολες στιγμές για την Εθνική της. Ξεχνιέται η ήττα με 3-2 από την Δυτική Γερμανία στον προημιτελικό του 1970; Όχι για μας τις ποδοσφαιρόφατσες! Ήταν Παρασκευή. Παρασκευή 12 Ιουνίου. Τρεις μέρες νωρίτερα, οι Άγγλοι είχαν κερδίσει με πολλά ζόρια 1-0 τους Τσεχοσλοβάκους και είχαν εξαφαλίσει την 2η θέση στον 3ο γκρουπ και μαζί και την πρόκριση στα προημιτελικά.

Τα τέσσερα ματς είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή δίνοντας κάποιες ημέρες off. Ο Αλφ Ράμσεϊ αποφάσισε πως μπορούσε να προσφέρει κάποιες στιγμές χαλάρωσης στην ομάδα. Σε μία απόσταση κοντά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή των Άγγλων ήταν ένας χώρος αναψυχής με γήπεδα γκολφ, μπαρ, γήπεδα τένις και πισίνες.

Αποτέλεσμα εικόνας για gordon banks england

Οι Άγγλοι ήταν προετοιμασμένοι, είχαν φέρει το δικό τους φαγητό, τα δικά τους ροφήματα και ακόμα και δικό τους ειδικό επί της διατροφής στο Μεξικό. Η μπύρα εκεί όμως φαινόταν ασφαλής για να πιεί κανείς. Αποφασίστηκε λοιπόν οι παίκτες να πιουν έναν γύρο από μπύρες. Κάποιος έδωσε μία στον κίπερ, Γκόρντον Μπανκς και όπως λέει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του αν και δεν θυμάται εάν το μπουκάλι ανοίχθηκε ενώ ήταν παρών ή όχι σχεδόν μισή ώρα μετά ένιωθε πολύ άσχημα.


Οι νικητές των γκρουπ είχαν την δυνατότητα να συνεχίζουν να παίζουν εκεί που ήταν αλλά όχι οι Άγγλοι. Η Αγγλία έπρεπε να παίξει στην Λεόν με την Δυτική Γερμανία. Μία αρκετά μεγάλη διαδρομή από την Γουαδαλαχάρα που ήταν. Ήθελαν να πάνε αεροπορικώς, αλλά τους τονίστηκε πως το αεροδρόμιο ήταν πολύ μικρό για να προσγειωθεί το αεροπλάνο τους κι ας έγινε έτσι η μεταφορά των Γερμανών!

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με δεκάδες ειδικά στοιχήματα, ανταγωνιστικές αποδόσεις και προσφορές* ημέρας!” *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Έτσι θα ταξίδευαν οδικώς, αλλά το πούλμαν τους θα είχε air condition. Θα έμεναν στο Μοτέλ Εστάνσια για το οποίοι οι Βούλγαροι έκαναν τρομερά. Οι Άγγλοι ζήτησαν εναλλακτική και παρότι το Περού είχε αφήσει ένα άλλο ξενοδοχείο δεν πήραν θετική απάντηση.

Στιγμιότυπο από την "απόκρουση του αιώνα"

Ο Γκόρντον Μπανκς πέρασε μία οδυνηρή λοιπόν νύχτα, ενώ υπέφερε πολύ και στο ταξίδι. Με την άφιξη της αποστολής πήγε για ξεκούραση. Ο ίδιος έλεγε πως «ένιωθα αδύναμος σαν ένα μικρό γατάκι. Τα άκρα μου πονούσαν, το στομάχι μου ήταν άνω - κάτω, ίδρωνα και υπέφερα και δεν μπορούσα όχι να συνέλθω αλλά ούτε καλά - καλά να ξαπλώσω».


Την επόμενη μέρα και κάτω από τις οδηγίες του βοηθού του Ράμσεϊ, Χάρολντ Σέφερντσον θα έκανε τις ασκήσεις. «Έσκυψα, έπιασα την μπάλα και την έριξα στον Αλφ. 'Πως νιώθεις;' μου είπε. 'Καλά νομίζω', του απάντησα κι ενώ αναρωτιόμουν εάν θα συνεχίζαμε. 'Θαυμάσια. Θα παίξεις', μου είπε ο Αλφ», θυμάται.

Στην συνέχεια άρχισε πάλι να νιώθει αποπνικτικά, άσχημα, αλλά και να ιδρώνει διαρκώς, ενώ δεν είχε φάει σχεδόν τίποτα…. Ο γιατρός Φίλιπς είχε τονίσει πως ευθυνόταν το δωμάτιο που δεν αεριζόταν καλά, αλλά και η καυτή ζέστη. «Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε η ομάδα ο Γκόρντον Μπανκς ζαλίστηκε και λιποθύμησε. Αφού έχασε τις αισθήσεις του έπρεπε να τον πάω στο δωμάτιο. Του είπα να μείνει στο κρεβάτι και αποφάσισα πως δεν ήταν σε θέση να παίξει», θυμάται ο γιατρός.


Η Αγγλία είχε ως κίπερ και τον Αλεξ Στέπνεϊ, που είχε πάρει ευρωπαϊκό τρόπαιο με την Γιουνάτεντ, αλλά είχε κάνει μόνο μία συμμετοχή σε φιλικό με την Σουηδία και τον Πίτερ Μπονέτι της Τσέλσι. Ο Μπονέτι είχε το παρατσούκλι «Ο Γάτος». Είχε παίξει έξι φορές με την Εθνική και είχε δεχθεί ένα γκολ. Ενημερώθηκε να ετοιμαστεί να παίξει. Η Αγγλία μαζί με τα ματς προετοιμασίας είχε πέντε παιχνίδια εκεί και σε όλα ήταν μέσα ο Μπανκς. Ο Μπονέτι είχε αγωνιστεί μόλις μία φορά. Είχε λιγότερο από μία ώρα να προετοιμαστεί για τους Γερμανούς.

Ποια ρεκόρ θα σπάσουν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου; *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Μετά από μία ώρα στο ματς η Αγγλία κέρδιζε 2-0. Στο 68’ Μπεκενμπάουερ είχε το σουτ που η μπάλα αναπήδησε και μπήκε στα δίχτυα του Μπονέτι. Ο Ραμσεϊ ήταν σίγουρος για τη νίκη, είχε αποφασίσει για την αλλαγή του Μπόμπι Τσάρλτον με τον Κόλιν Μπελ για να έχει πιο... φρέσκο τον Τσάρλτον στα ημιτελικά. Η αλλαγή είχε σχεδιαστεί πριν το τέρμα του Μπεκενμπάουερ. Κι όμως οι Γερμανοί ισοφάρισαν με τον Ζέελερ κι έβαλαν το νικητήριο γκολ με τον Γκερντ Μίλερ στην παράταση.

Ο Άλαν Μπολ είχε να πει πως «κυριαρχούσαμε τόσο έντονα στο γήπεδο που δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα κερδίζαμε. Δεν το πίστευα πόσο εύκολο ήταν. Μετά το σουτ του Μπεκενμπάουερ ουσιαστικά πέρασε κάτω από τον Μπονέτι και άλλαξε το ματς. Από την κυριαρχία μας σε διάστημα 75 λεπτών βρεθηκαμε να χάσουμε τον αγώνα. Ποτέ άλλοτε στην καριέρα μου δεν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

Υπήρξε επίσης η άποψη πως οι αλλαγές των Άγγλων έπαιξαν ρόλο και πως στην σκακιέρα των πάγκων ο Ράμσεϊ έχασε ειδικά όταν έβγαλε τον Τσαρλτον απελευθερώνοντας τον μέχρι τότε πολύ περιορισμένο Μπεκενμπάουερ.

'Στο μυαλό μου ήμουν ήδη στο αεροπλάνο της επιστροφής, αλλά ο Ράμσεϊ έκανε ένα σοβαρό λάθος τακτικής που έβγαλε τον Τσάρλτον', είχε πει ο Μπεκενμπάουερ. Ο Κούπερ θα συμφωνήσει λεγοντας πως από την στιγμή που βγήκε ο Τσάρλτον ο Μπεκενμπάουερ επέφερε πολλά προβλήματα στους Γερμανούς. Ο Ράμσεϊ δεν παραδέχθηκε το λάθος του λέγοντας πως η ομάδα του δέχθηκε εύκολα γκολ. Πολύ εύκολα γκολ για την δυναμική και το μέγεθός της ως Εθνική.


Υπάρχει και μία ακόμα λεπτομέρεια. Ο Μπονέτι θα μπορούσε να είχε βγάλει το σουτ του Μπεκενμπάουερ, ακόμα και την κεφαλιά του Ζέελερ. Στην Αγγλία είναι της άποψης πως ο Μπανκς θα μπορούσε να είχε βγάλει και τις δυο αυτές φάσεις. Ο Μπονέτι δέχθηκε τόση σκληρή κριτική που η μητέρα του αναγκάστηκε να γράψει σε εφημερίδα προς κάθε κατεύθυνση ζητώντας να σταματήσουν να είναι κακοί με τον γιο της. Δεν έπαιξε ποτέ ξανά για την Εθνική και ας έλεγε ο ίδιος ότι αυτά μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο και ότι δεν επηρεάστηκε τόσο πολύ. Ο Μπονέτι πήρε μετά το Κυπελλούχων με την Τσέλσι και σταμάτησε το 1979 για να γίνει… ταχυδρόμος.


Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο θρυλικός Μπανκς είχε κάνει την επέμβαση του… αιώνα στην κεφαλιά του Πελέ. «Έχω βάλει περισσότερα από 1.000 γκολ, αλλά όλοι θυμούνται αυτό που δεν πέτυχα», είπε έπειτα από χρόνια ο «Βασιλιάς» για την επέμβαση του Βρετανού!

Η γιορτή του ποδοσφαίρου παίζεται στη Novibet με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα και συναρπαστικό live *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Για τους Άγγλους πάντως η τροφική δηλητηρίαση από μία μπύρα δεν... χωνεύτηκε εύκολα. Πολλοί δεν πίστεψαν την ιστορία, ενώ ο Μπόμπι Μουρ είχε συλληφθεί για λίγες ώρες με κατηγορίες κλοπής κοσμήματος. Για τον Μουρ μάλιστα έγινε και μεγάλη φασαρία από Μεξικανούς για το συμβάν αυτό στο ξενοδοχείο της ομάδας παραμονές του κρίσιμου αγώνα με τη Βραζιλία και με την αστυνομία σε ρόλο κομπάρσου.


Υπάρχει όμως και μία άλλη φοβερή πληροφορία. Γυρίζοντας σπίτι του ο ανταποκριτής της Daily Telegraph Μπομπ Όξμπι σταμάτησε στην Ουάσινγκτον για να δει τον ξάδερφό του και Βουλευτή Στιούαρτ Σίμιγκντον. Ο Σίμινγκτον του είπε ότι η CIA δηλητηρίασε τον Μπανκς και πως επρόκειτο για δηλητηρίαση στο φαγητό του για να μην παίξει και έχουν πρόβλημα οι Βραζιλιάνοι. Και πως όλο αυτό έγινε για πολιτικούς λόγους και προς το συμφέρον των ΗΠΑ.


Ο φορ Πίτερ Λέσλι Όσγκουντ ήταν σίγουρος πως ‘’κάποιος βρισκόταν από πίσω από το συμβάν με τον Μπανκς. Δεν μπορώ να καταλάβω πως έγινε. Όλοι κάναμε τα ίδια όσον αφορά στο φαγητό και στο τι πίναμε. Παίρναμε επίσης και χάπια και ότι άλλο χρειαζόταν για το στομάχι μας'’. «Από όλους τους παίκτες που θα μπορούσα να χάσω, έπρεπε να χάσω αυτόν;», δήλωσε ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Αλφ Ράμσεϊ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

γεροΓιοβάισα
γεροΓιοβάισα