Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να έχει και του χρόνου ίδιο βαθμό «επιτυχίας» στις μεταγραφές

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο gazzetta γιατί ο Ολυμπιακός πρέπει να επιστρέψει σε σωστές στοχεύσεις στο μεταγραφικό πεδίο.
bwin - Ώρα τελικού με μοναδική προσφορά* στο Champions League! |21+ *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις.

Το ερώτημα είναι απλό: ποιοι ήταν οι καλύτεροι παίκτες του φετινού Ολυμπιακού, σε πρωτάθλημα, Ευρώπη και Κύπελλο;

Και η απάντηση είναι επίσης απλή: πρώτος πρώτος ο Ελ Αραμπί, μετά ο Εμβιλά, στα χαφ επίσης ο Μπουχαλάκης και επιθετικά ο Μασούρας, με τον Φορτούνη να έχει βοηθήσει σε γκολ κι ασίστ και τον Χασάν το ίδιο. Από εκεί και πέρα, τον Καμαρά να έχει καλές εμφανίσεις έστω όχι με μεγάλη σταθερότητα, τον Σα το ίδιο, τον Μπρούμα να έχει καλές στιγμές, αλλά μέχρι εκεί, και τον Παπασταθόπουλο, όσο ήταν υγιής. να βγάζει προσωπικότητα.

Μπορεί εύκολα κάποιος να παρατηρήσει ότι στην πρώτη σειρά των διακριθέντων του Ολυμπιακού, υπάρχει μόλις μία μεταγραφή, ο Εμβιλά, από τις συνολικά 12 που έκανε ο σύλλογος το περασμένο καλοκαίρι και το περασμένο χειμώνα…Και στη δεύτερη σειρά, να βάλεις δύο, τον Μπρούμα και τον Σωκράτη, με τα ερωτηματικά που μνημόνευσα, ειδικά δε με τον Πορτογάλο να κοστίζει ένα εκ. Ευρώ για να δίνει πολύ λιγότερα πράγματα.

Ο απολογισμός δεν ήταν καθόλου καλός για τον πρωταθλητή Ελλάδας, που εν πολλοίς, και για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, βασίστηκε στους παίκτες που προυπήρχαν για να πάρει το πρωτάθλημα ξανά και να σταθεί όρθιος στην Ευρώπη ξανά. Ο Βινάγκρε (πανάκριβος δανεισμός) κι ο Πέπε (πανάκριβη μεταγραφή) ήταν σαν να ήρθαν και να μην πέρασαν…Ο Ραφίνια πήρε ένα εκ. Ευρώ για 4,5 μήνες συμβατικής παρουσίας…Ο Λαλά ήρθε το Γενάρη με συμβόλαιο ενός εκ. Ευρώ, για να παίζει τελικά δεξί μπακ ο κεντρικός χαφ Ανδρούτσος, που ήταν καλύτερος κι από τον Ντρέγκερ, μεταγραφή του καλοκαιριού από την Μπουντεσλίγκα…Ο Ρέαμπτσιουκ αποκτήθηκε κι αυτός το Γενάρη αντί 2 εκ. Ευρώ, έπαιξε μεν, χωρίς να είναι πειστικός δε…Ο Τιάγκο Σίλβα δεν φαίνεται να είναι για κάτι παραπάνω από ρεζέρβα στα χαφ…Ο Κρίστινσον όσο έπαιξε πήγε καλά, αλλά εν τέλει είχε μικρότερη παρουσία από του Τζολάκη…Τέλος, τον Χολέμπας δεν τον λες κακή μεταγραφή, υπό την έννοια ότι ήρθε για εναλλακτική επιλογή κι έπαιξε σαν βασικός-αλλά θα είναι ψέμα να πούμε ότι πήγε πολύ καλά…

Κοιτάξτε, για να είμαστε δίκαιοι: κάποιοι από αυτούς τους παίκτες, μπορεί τη νέα σεζόν έχοντας προσαρμοστεί στον Ολυμπιακό να «δείξουν» και να βγάλουν τα λεφτά τους. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να είμαστε ανοιχτοί για όλα. Όμως, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους κρίνουμε με βάση όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Κι από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, μόνο ο Εμβιλά μας άφησε ικανοποιημένους πραγματικά και μόνο για τον Σωκράτη έχουμε μία πίστη ότι αν δεν έχει τραυματισμούς θα γίνει παίκτης-κλειδί αμυντικά.

Πού θέλω να καταλήξω: ο Ολυμπιακός δεν πρέπει και δεν μπορεί να έχει και τη νέα σεζόν τον ίδιο βαθμό «επιτυχίας» που είχε στην απερχόμενη σεζόν. Αν συνεχιστεί η ίδια ιστορία, πολύ απλά θα βγάλει πρόβλημα. Διότι μαθηματικά δεν μπορεί πάλι οι παίκτες που προυπήρχαν στο ρόστερ να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Σα κι ο Καμαρά είναι τρία χρόνια στην ομάδα κι έχουν μεταγραφικές φιλοδοξίες, όπως κι ο Σεμέδο που είναι δύο χρόνια στην ομάδα-άρα μπορεί να μην υπάρχουν στο ρόστερ κάποιοι από αυτούς, ίσως και κανείς.

Επιπλέον πρέπει να δεχθούμε ότι κάποια στιγμή ο ΠΑΟΚ κι η ΑΕΚ, ακόμη κι ο Παναθηναϊκός, θα αντιδράσουν. Δύο χρόνια τώρα ο Ολυμπιακός τους παίρνει το πρωτάθλημα με 18 και 26 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο (ΠΑΟΚ)-για να μην πάμε στη διαφορά από τους άλλους! Οι οπαδοί τους βράζουν κατά των διοικήσεων των ομάδων τους. Εύλογα κάτι πρέπει να κάνουν. Και ήδη βλέπουμε ότι ο ΠΑΟΚ πήρε πίσω τον Λουτσέσκου, η ΑΕΚ έφερε τον Μιλόγεβιτς κι ο Παναθηναϊκός τον Γιοβάνοβιτς. Δεν λέω ότι πήραν…Κλοπ, αλλά για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος είναι καλοί προπονητές κι έχουν κι εμπειρία και στα Κύπελλα Ευρώπης.

Όλα, όμως, είναι στο χέρι του Ολυμπιακού. Αυτός είναι από πάνω, από αυτόν εξαρτάται. Για την ακρίβεια από τις κινήσεις που θα κάνει. Τον πρώτο λόγο έχουν ο Πέδρο Μαρτίνς με το επιτελείο του και ο Καρεμπέ με τον Μοντέστο και τον Ντε Μπαρτόλο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε μεταγραφή στον Ολυμπιακό πρέπει να έχει την έγκριση κατά πρώτο λόγο του Μαρτίνς και κατά δεύτερο του Μοντέστο. Άρα, και ο προπονητής και ο αρχισκάουτερ του κλαμπ οφείλουν να είναι αυτό το καλοκαίρι πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους ενόψει της νέας σεζόν-και πιο τυχεροί, να προσθέσω, γιατί στις μεταγραφές χρειάζεται και τύχη. Όπως όμως αποδείχθηκαν καλές οι επιλογές τους στις προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους (βλέπε Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά, Γκιγιέρμε, Ποντένσε, Σα, Σεμέδο, Χασάν, Καμαρά, Μπα, Σισέ), έτσι πρέπει και τώρα να επανέλθουν στα καλά τους στάνταρ με τις προτάσεις που θα κάνουν, μετά από τις ατυχείς εκτιμήσεις τους που έγιναν στις δύο προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού αυτό που κάνει είναι να παίρνει τις εισηγήσεις προπονητή και σκάουτινγκ και να προσπαθεί «με νύχια και με δόντια», και δίνοντας μεγάλες μάχες, να τις υλοποιήσει, όσο μπορεί και όσο γίνεται για τα δεδομένα ενός ελληνικού συλλόγου που αναπόφευκτα μειονεκτεί έναντι των σημαντικών ομάδων των σημαντικότερων πρωταθλημάτων, αλλά και ομάδων από την Αραβία, την Κίνα κι άλλων πλούσιων ποδοσφαιρικά χωρών. Δεν είναι, βεβαίως, πάντοτε εύκολο. Πήγε π.χ. να πάρει τον Μπελχαντά, είχε προχωρημένες συζητήσεις μαζί του, αλλά δεν έχει μπορέσει να τον πείσει. Μετά, όμως, πήγε να πάρει τον Τικίνιο και ουσιαστικά τα έχει καταφέρει! Μιλάμε για τον μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο βασικό φορ της Πόρτο επί 3,5 χρόνια…

Οι πρώτες κινήσεις του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν είναι κινήσεις…Ολυμπιακού, πραγματικά δηλαδή για να κάνει τη διαφορά από τις άλλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και να είναι ανταγωνιστικός στην Ευρώπη. Κι έτσι, πάντοτε βέβαια με την προϋπόθεση «όσο γίνεται», πρέπει να συνεχίσει!

Άσχετο: Τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επαφή του Ολυμπιακού με τον Μπουφόν.