Η διαφορά ανάμεσα στον Άρη και τους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό είναι ο προπονητής

Βασίλης Σαμπράκος
Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την εξήγηση της διαφοράς ανάμεσα στην αγωνιστική εικόνα και την δυναμική του Άρη με τους υπόλοιπους τρεις που άλλαξαν προπονητή στη διάρκεια της σεζόν, δηλαδή τη διαφορά που κάνει η δουλειά του Ακη Μάντζιου.

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Διαβάζοντας ειδήσεις σαν αυτή, περί του κινδύνου που διατρέχει ή έστω διέτρεξε ο Άρης να του αφαιρεθούν βαθμοί για μια οφειλή 27.500 €, ο παρατηρητής όσων συμβαίνουν στην Superleague 2021 επιβεβαιώνει την κυρίαρχη αίσθηση που δημιουργεί η σημερινή κατάσταση των μεγάλων ομάδων: αν ο Αρης βρει λύσεις στα οικονομικά, δεν έχει απλώς την ευκαιρία να καταλάβει μια από τις ευρωπαϊκές θέσεις του φετινού πρωταθλήματος - έχει και την ευκαιρία να εκκινήσει από την pole position έναντι όλων των υπολοιπων πλην Ολυμπιακού στο επόμενο πρωτάθλημα. Με άλλα λόγια, αν βρει τον τρόπο να λύσει τα προηγούμενα προβλήματα και να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της επόμενης σεζόν, ο Άρης έχει την προοπτική να προσπεράσει, με όρους αγωνιστικούς, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Και αυτή την προοπτική την αγόρασε επειδή ήξερε τι ήθελε να κάνει όταν αποφάσισε να αλλάξει προπονητή και, τελικά, ήξερε και ποιον να προσλάβει για να κάνει τη δουλειά.

Ο Άρης άλλαξε προπονητή στις 21 Σεπτεμβρίου. Η ΑΕΚ άλλαξε προπονητή στις 27 Δεκεμβρίου. Ο ΠΑΟΚ άλλαξε προπονητή στις 31 Οκτωβρίου. Ο Παναθηναϊκός άλλαξε προπονητή στις 19 Οκτωβρίου. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η σύγκριση του έργου που έχουν παρουσιάσει μέχρι εδώ ο Ακης Μάντζιος, ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Μανόλο Χιμένεθ και ο Λάζλο Μπόλονι. Στην πραγματικότητα οι παρατηρητές δεν έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας, διότι δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι στόχοι που τέθηκαν σε κάθε έναν εκ των προπονητών και με ποια προτεραιότητα. Στην περίπτωση του Άρη όμως δεν χρειάζεται να έχεις εσωτερική πληροφόρηση για να κρίνεις και να συγκρίνεις. Ο Άρης σχημάτισε το περασμένο καλοκαίρι ένα ρόστερ με την προσδοκία να κάνει μια καλύτερη σεζόν από την προηγούμενη. Ο στόχος του δεν ήταν σύνθετος, δηλαδή δεν έβαζε ως προτεραιότητα τον πρωταθλητισμό σε συνδυασμό με την ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών. Ούτε ήθελε να αλλάξει αγωνιστικό μοντέλο, δηλαδή να αλλάξει ιδέα για το παιχνίδι. Κι όταν αποφάσισε να αντικαταστήσει τον προπονητή του δεν άλλαξε στρατηγική - ζήτησε τα ίδια και από τον επόμενο.

Ο καιρός δείχνει τον Μάντζιο ως αυτόν που έχει πετύχει τα περισσότερα. Θεωρητικά, το ίδιο επιτυχημένος είναι και ο Μπόλονι στον Παναθηναϊκό, αν το απόλυτο κριτήριο είναι η βαθμολογική συγκομιδή. Επειδή όμως πρόκειται για φυσικό και όχι ψηφιακό παιχνίδι, και επειδή οι φυσικές διαστάσεις είναι που δημιουργούν ή επηρεάζουν την δυναμική και την προοπτική μιας ομάδας, κανείς προχωρά παρακάτω και επιχειρεί μια σύγκριση της αγωνιστικής εικόνας του Άρη με αυτή του Παναθηναϊκού. Ο Άρης του Μάντζιου έχει μεγαλύτερη ισορροπία από τον Παναθηναϊκό του Μπόλονι στις δύο φάσεις του παιχνιδιού, δηλαδή αμύνεται το ίδιο καλά και είναι πιο δημιουργικός στην ανάπτυξη των επιθέσεων. Γι’ αυτό και είναι πιο “όμορφος” στο “γυμνό μάτι”, γι’ αυτό καταγράφεται στην κοινή συνείδηση ως μια ομάδα που “παίζει καλύτερα” από τον Παναθηναϊκό.

Ο Μάντζιος έχει αξιοποιήσει μέχρι εδώ στο έπακρο τον χρόνο που είχε, δηλαδή αυτό το πεντάμηνο που δουλεύει με την ομάδα του και γι’ αυτό ο Άρης έχει την πιο ξεκάθαρη και ευδιάκριτη αγωνιστική ταυτότητα. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ του Γκαρσία και ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι ακόμη “ψάχνονται”. Σε αντίθεση με τους άλλους δύο, ο Μάντζιος επέλεξε να συνεχίσει τη δουλειά που παρέλαβε, κι αυτό είχε ως συνέπεια να καταφέρει να συνεννοηθεί με τους ποδοσφαιριστές του σε πολύ σύντομο χρόνο κι έτσι να πετύχει χωρίς σκαμπανεβάσματα και πισωγυρίσματα την εισαγωγή των δικών του στοιχείων στο παιχνίδι της ομάδας του κατά την εξέλιξη του χρόνου. Ο Πάμπλο Γκαρσία και ο Λάζλο Μπόλονι επέλεξαν να αλλάξουν πολλά και μάλιστα από την πρώτη στιγμή. Και οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο. Στην πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι δεν έχει μπει καν ακόμη στη φάση της παγιοποίησης των αλλαγών, ακόμη και σήμερα ακούς τους προβληματισμούς ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού που δεν εμπιστεύονται το αγωνιστικό πλάνο που ακολουθούν επειδή δεν τους εμπνέει.

Τέτοια συζήτηση έχει ανοίξει και στην ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ. Στον καιρό που συμπλήρωνε μήνα, ο Ισπανός άρχισε να αμφισβητεί τις δυνατότητες του ρόστερ που παρέλαβε. Κι ύστερα άρχισε να αμφισβητεί την αξία ποδοσφαιριστών και με τις επιλογές του στα παιχνίδια. Στην υπόθεση του Χιμένεθ δεν είναι εύκολες οι κρίσεις, διότι κανείς δεν ξέρει αν του παρουσιάστηκαν στρατηγικοί στόχοι προτού αναλάβει. Με άλλα λόγια, δεν ξέρεις αν του τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος να προωθήσει τους νεαρούς ή αν το κάνει από μόνος του. Βεβαίως εικάζεις ότι αν του είχε τεθεί ως προτεραιότητα η ΑΕΚ δεν θα τον κυνηγούσε τον Χιμένεθ επειδή έχασε από τον Βόλο στο Κύπελλο και δεν θα τον κυνηγούσε ακόμη και στην περίπτωση του αποκλεισμού. Όσα πάντως συμβαίνουν στη διάρκεια του τελευταίου μήνα με τον Χιμένεθ και την ΑΕΚ δεν πείθουν ότι είναι πολλές οι πιθανότητες να συνεχίσουν μαζί στην επόμενη σεζόν.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι ο Άρης έχει σήμερα καλύτερη αγωνιστική δυναμική· το καταλαβαίνει κανείς και με γυμνό μάτι, παρακολουθώντας τα παιχνίδια της Superleague. Αυτή τη δυναμική ο Αρης δεν την δημιούργησε επειδή έχει τους ακριβότερους ποδοσφαιριστές. Τη δημιούργησε επειδή είχε ξεκάθαρη στρατηγική, δηλαδή ήξερε τι ήθελε, τι στόχους έχει και επειδή πέτυχε στην επιλογή που έκανε κατά την αλλαγή προπονητή. Ο ΠΑΟΚ δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε να κάνει, δηλαδή την προτεραιότητα των στόχων του. Και μέχρι σήμερα ακόμη δυσκολεύεται να αποφασίσει τι θέλει. Γι’ αυτό αποχωρεί ακόμη ένας τεχνικός διευθυντής, που δεν κατάφερε να συνεννοηθεί στη στρατηγική με την διοίκηση, και γι’ αυτό έχει μπερδευτεί και ο προπονητής του, ο οποίος προσπαθεί να πετύχει στόχους που δύσκολα επιτυγχάνονται συχρόνως σε μια ομάδα που δεν έχεις χτίσει/σχεδιάσει από το καλοκαίρι. Το έργο που παρουσιάζει ο Γκαρσία έχει ενδιαφέρον, αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνο, και ενδεχομένως νέες αλλαγές στο ρόστερ, προτού φτάσει στην ημέρα που ο ΠΑΟΚ θα παίζει με συνέπεια αυτό που έχει ο προπονητής στο κεφάλι του. Ο Παναθηναϊκός για ακόμη μια φορά δεν γνώριζε τι προπονητή προσλαμβάνει, και γι’ αυτό σήμερα φτάνει να διαπιστώνει ότι δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει και σκέφτεται να τον απολύσει. Και η ΑΕΚ, που ήξερε ποιον προπονητή προσλαμβάνει, είτε δεν είχε χαράξει στρατηγική είτε δυσκολεύεται να του την επικοινωνήσει του προπονητή - πώς αλλιώς να σχολιάσεις το γεγονός ότι ο Χιμένεθ σε κάθε συνέντευξη του δηλώνει με άλλα λόγια ότι ο σύλλογος του πήρε τον Ιανουάριο έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος αναζητούσε;

Χάρη στο έργο του Ακη Μάντζιου ο Άρης έχει προσπεράσει, σε αγωνιστική δυναμική, τους άλλους. Αν το επιβεβαιώσει στα playoffs, ο Αρης της επόμενης σεζόν θα είναι η μόνη από τις 4 ομάδες που θα μπορεί βάσιμα να περιμένει ότι θα έχει συνέχεια και εξέλιξη. Διότι θα είναι η μόνη από τις 4 ομάδες που δεν θα έχει αλλάξει πάλι προπονητή.