Τα ταλέντα που έχασε μέσα από τα χέρια του ο Παναθηναϊκός! (vids)

Νίκος Αθανασίου
Ο Βασίλης Ζαγαρίτης φεύγει από τον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr γράφει για τους σούπερ ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που έχασε το Τριφύλλι τα τελευταία χρόνια είτε τσάμπα είτε με ποσά που δεν ανταποκρίνονταν στις προοπτικές τους!

Μέσα σε ένα εξάμηνο ο Παναθηναϊκός χάνει μέσα από τα χέρια του δύο από τα πιο αξιόλογα πρότζεκτ της γενιάς του 2001, μίας φουρνιάς που στην Παιανία την χαρακτήριζαν και όχι άδικα ως την κορυφαία των τελευταίων ετών στην ακαδημία του Τριφυλλιού.

Ο Γιώργος Βαγιαννίδης προτίμησε να μετρήσει τις δυνάμεις του και ένα υψηλό συμβόλαιο στην Ίντερ, απορρίπτοντας την πράσινη προσφορά, η οποία συμπεριελάμβανε μέχρι και 50.000 ευρώ σε περίπτωση που δεν παίξει σε σημαντικό αριθμών παιχνιδιών! Ο Βασίλης Ζαγαρίτης αρνείται τον ρόλο του βασικού αριστερού μπακ στα 20 του χρόνια και ένα καλό συμβόλαιο, για να συνεχίσει στην Πάρμα!

Το να χάνει έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή τσάμπα ή να τον πουλά σε πολύ μικρότερη τιμή από εκείνη που θα μπορούσε να πιάσει σε ένα υγιές ποδοσφαιρικό περιβάλλον με οργάνωση και πλάνο, δεν του συμβαίνει πρώτη φορά του συλλόγου τα τελευταία χρόνια.

Το gazzetta.gr καταγράφει κάποιες από τις περιπτώσεις που ο Παναθηναϊκός... πυροβόλησε τα χέρια του. Είτε από αμέλεια και λάθους χειρισμούς, είτε από ανάγκη για άμεση ρευστότητα!

Σωτήρης Νίνης

Το κορυφαίο ταλέντο των τελευταίων πολλών ετών που ανέδειξε η ακαδημία του Παναθηναϊκού. Ο Σωτήρης Νίνης έκανε θραύση το 2007, πριν καν κλείσει τα 17 του χρόνια! Για τα επόμενα χρόνια, ο Νίνης ήταν το νούμερο ένα ελληνικό περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου. Αν και δεν είχε την εξέλιξη που όλοι περίμεναν, με μεγάλη ευθύνη του Τριφυλλιού στην διαχείρισή του, ο διεθνής μέσος ήταν βασικός και πρωταγωνιστής στην χρονιά του νταμπλ και σημαντικό κεφάλαιο για την ομάδα.

Τελικά, το καλοκαίρι του 2012 θα φύγει με προορισμό την Πάρμα, με τον Παναθηναϊκό να τον χάνει ως ελεύθερο, καθώς δεν είχε προνοήσει να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να έχει έσοδα από το καλό όνομα που είχε ο μικρός στην ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα, δεν πήρε ούτε τα τροφεία(500.000 ευρώ), καθώς η ΦΙΦΑ δικαίωσε την νέα εταιρική σύσταση της Πάρμα.

Ο Νίνης δεν δικαιώθηκε από την επιλογή, έχασε μάλιστα και χρήματα από την πτώχευση των Ιταλών και από τότε η καριέρα του πήρε την κάτω βόλτα.

Τάσος Δώνης

Ο δεύτερος γιος του Γιώργου Δώνη, ο Τάσος, αγωνιζόταν στην ακαδημία του Παναθηναϊκού μέχρι και τα 17 του. Το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο. Όπως και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ταχύτητα, εκτελεστική δεινότητα, καλή σωματοδομή. Ξεχώριζε. Σαν την μύγα μες´το γάλα. Το Τριφύλλι άργησε να εκτιμήσει τι έχει στην διάθεσή του και τον Γενάρη του 2013 η Γιουβέντους του προσέφερε επαγγελματικό συμβόλαιο και τον... έκλεψε. Οι πράσινοι έβαλαν στα ταμεία τους μόνο το ποσό από τα τροφεία. Περίπου 300.000 ευρώ.

Ο Δώνης ανήκει σήμερα στην Ρεμς, έχοντας κάνει μεταγραφές εκατομμυρίων. Είναι 11 φορές διεθνής με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Λάζαρος Λάμπρου

Στην εποχή που ο Αντρέα Στραματσόνι έκανε ό,τι ήθελε στον Παναθηναϊκό, η ακαδημία ήταν σαν... φτωχός συγγενής. Είναι αλησμόνητη η δήλωση του Γιάννη Αλαφούζου για τα ταλέντα που δεν υπάρχουν στην Κ19. Ένα από αυτά τα ταλέντα που υπήρχαν και... παραυπήρχαν ήταν ο Λάζαρος Λάμπρου.

Η ΠΑΕ άργησε και πάλι να δώσει την απαραίτητη σημασία σε ένα τόσο σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, ο παίκτης... ξεμυαλίστηκε από τις υποσχέσεις του ατζέντη του και τελικά έφυγε από το Τριφύλλι. Ο Λάμπρου σήμερα ανήκει στον ΠΑΟΚ όπου ψάχνει χώρο και χρόνο να καθιερωθεί και έχει αγωνιστεί σε Ηρακλή, Πανιώνιο, Τβέντε και πρόπερσι έπαιξε στην Φορτούνα Σιτάρντ, όπου έκανε καταπληκτική σεζόν με 7 γκολ στο ολλανδικό πρωτάθλημα.

Οδυσσέας Βλαχοδήμος

Τον Γενάρη του 2016 ο Παναθηναϊκός φέρνει... καραβιά μεταγραφών και μεταξύ άλλων τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο. Μετά από πρόταση του θείου του Βλαχοδήμου, ντύνεται στα πράσινα και ο αδελφός του, Οδυσσέας. Ένας ομογενής ταλαντούχος τερματοφύλακας που έχει προλάβει να παίξει στα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Γερμανίας και να δείξει το πόσο σπουδαίο ταλέντο είναι. Το Τριφύλλι τον κάνει δικό του, ο μικρός γίνεται βασικός και την σεζόν 2017-2018 ο Γιάννης Αλαφούζος τραβάει την πρίζα της χρηματοδότησης!

Ο Βλαχοδήμος που βρίσκεται στα μπλοκάκια σπουδαίων ευρωπαϊκών συλλόγων λόγω και της παρουσίας του στα ᾽᾽Πάντσερ᾽᾽ θα... ξεπουληθεί τον Γενάρη του 2018 στην Μπενφίκα έναντι 1.5 εκατομμυρίων ευρώ. Πολύ νωρίς, χωρίς ποδοσφαιρική λογική, με ένα ποσό πολύ λιγότερο από αυτό που θα μπορούσε να φέρει στα ταμεία μετά από δύο χρόνια.

Τα χρήματα αυτά έμειναν στην ιστορία εντός Παναθηναϊκού, καθώς καταβλήθηκαν άμεσα από τους Πορτογάλους και βοήθησαν το μαγαζί να μην βαρέσει... κανόνι! Είναι δέκα φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδος.

Στέφανος Καπίνο

Έφυγε και εκείνος πριν την ώρα του. Το καλοκαίρι του 2014 ενώ είχε ενεργό ρόλο κάτω από τα δοκάρια από τα 17 του στον Παναθηναϊκό! Από τους πιο ολοκληρωμένους πορτιέρε που έβγαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Πουλήθηκε στην Μάιντς έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το... ταβάνι του ήταν ασφαλώς υψηλότερο. Η καριέρα του δεν πήρε την... ανηφόρα στην Γερμανία. Δεν καθιερώθηκε στην Μάιντς, δεν τα κατάφερε ούτε στον Ολυμπιακό, ούτε στην Νότιγχαμ και πλέον είναι αναπληρωματικός τερματοφύλακας στην Βέρντερ Βρέμης.

Παντελής Χατζηδιάκος

Ο θηριώδης στόπερ της ΑΖ που έχει ήδη 8 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος και αποτελεί βασικό γρανάζι της ολλανδικής ομάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μέχρι και τα 13 του αγωνιζόταν στο φυτώριο του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στο έμψυχο δυναμικό τους, καθώς η οικογένεια του παίκτη μετανάστευσε στην χώρα της τουλίπας και ο μικρός τότε Παντελής συνέχισε το ποδόσφαιρο στην ΑΖ. Δεν του βγήκε σε κακό...

Η παραδειγματική περίπτωση του Σπύρου Φουρλάνου

Μία ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Σπύρος Φουρλάνος. Μπορεί το όνομά του να μην έγινε γνωστό για τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα, όμως, το παράδειγμά του θα είναι πάντα εκεί, για κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή που θέλει να φύγει για το εξωτερικό σε ηλικία που στην Ευρώπη περιμένουν έτοιμους παίκτες(18-20) ενώ στην Ελλάδα είναι ακόμη παιδιά χωρίς εμπειρίες, παραστάσεις και τα απαιτούμενα εφόδια για να πρωταγωνιστήσουν σε πραγματικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τον Ιανουάριο του 2014 δεν ανανεώνει με τον Παναθηναϊκό και φεύγει ως ελεύθερος για την Μπριζ. Στο Βέλγιο δεν θα παίξει λεπτό, θα ακολουθήσει η Καλλονή, ο Πανιώνιος και τα επόμενα χρόνια θα περιπλανηθεί στις μικρότερες εθνικές κατηγορίες. Χανιά, Παναχαϊκή, Σόνεχοφ για να καταλήξει φέτος στον Ιωνικό.

Ο... θρύλος του Γιώργου Βακουφτσή στα 90’s

Σε κάθε συζήτηση ή κείμενο για χαμένα ταλέντα του Παναθηναϊκού, δεν γίνεται να μην... ξεφύγουμε και να μην γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Αρκετά πίσω. Στην δεκαετία του 90᾽ όταν το Τριφύλλι αποκτούσε ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στις μικρές ηλικίες και η ακαδημία του πρωταγωνίστησε στην μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, στην κατάκτηση του Euro2004.

Γιώργος Βακουφτσής. Ένα όνομα, μια ιστορία. Χωρίς ούτε μία επίσημη συμμετοχή στην αντρική ομάδα και με... διαβατήριο όσα έκανε στην Εθνική Νέων φεύγει ελεύθερος για την Φιορεντίνα στα 19 του. Υπέγραψε με αστρονομικό ποσό για την εποχή. Μισό δις δραχμές για 4+2 χρόνια. Τον φώναζαν ᾽ὀ Έλληνας Μπατιστούτα᾽᾽ αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Έχασε τον ποδόσφαιρικό του δρόμο και κατάφερε να κάνει όμορφα πράγματα, τελικά, στην Κύπρο με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας(52 γκολ σε πέντε σεζόν) ενώ στην Ελλάδα αγωνίστηκε με την φανέλα του Ηρακλή, του Εργοτέλη, της Ξάνθης και της Αναγέννησης Καρδίτσας.