Παναθηναϊκός: Ο θετικός αντίκτυπος του πάγκου

Κώστας Ζάλιαρης
Στο παιχνίδι απέναντι στην ΑΕΛ, ο Λάζλο Μπόλονι ίσως είδε για πρώτη φορά ποδοσφαιριστές που πέρασαν με αλλαγή, να έχουν τόσο θετικό αντίκτυπο και ν' αλλάζουν την εικόνα του Παναθηναϊκού κλειδώνοντας τη νίκη...

bwin - ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός με μεγάλες αποδόσεις και πληθώρα επιλογών! | 21+

Στο πολύ δύσκολο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης με τους «βυσσινί», το απόγευμα της Κυριακής στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο Παναθηναϊκός κατάφερε στο τελευταίο δεκάλεπτο να σπάσει τη μονοτονία και να σταματήσει την ασφυκτική πίεση από την ομάδα του Τάτση. Έστειλε τη μπάλα μπροστά όπου υπήρχαν πλέον φρέσκα πόδια για τρεξίματα και ευκαιρίες για γκολ, με τους παίκτες που είχαν περάσει στον αγωνιστικό χώρο με αλλαγή να δικαιώνουν τους εαυτούς τους και τον Μπόλονι που τους επέλεξε για να φύγει η μπάλα από τα καρέ του Διούδη.

Η ΑΕΛ όσο μπορούσε κράτησε το παιχνίδι κοντά στην περιοχή των «πράσινων» αναζητώντας τρόπο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα ώστε ν' απαντήσει στο γκολ που είχε πετύχει από το πρώτο μέρος ο Καρλίτος, ωστόσο, οι Καμπετσής, Εμμανουηλίδης και Μπουζούκης έπαιξαν τον δικό τους ρόλο μόλις πέρασαν στο παιχνίδι...

  • Οι επιλογές του Μπόλονι, οι χώροι και η εκμετάλλευση του timing

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, πλην του Τάσου Χατζηγιοβάνη που είχε μπει από το 60' και η αλήθεια είναι ότι είχε στιγμές που θα μπορούσε να έχει χειριστεί πολύ καλύτερα δίχως να χάνει τη μπάλα, πέρασαν όλοι στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Μπουζούκης στο 79' αντί του Αϊτόρ, ο Καμπετσής μαζί του αντί του Καρλίτος και αρκετά πιο αργά ο Εμμανουηλίδης (87') αντί του Ιωαννίδη.

Αυτοί οι τρεις, ασφαλώς έχοντας και μεγαλύτερη φρεσκάδα απ' όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονταν ήδη στο γήπεδο – αν και η ΑΕΛ είχε κάνει κι εκείνη κινήσεις από τον πάγκο δίχως όμως να προκαλέσουν κάποιον αντίκτυπο – έδειξαν ότι μπορούσαν και ήθελαν να τελειώσουν το παιχνίδι και το κατάφεραν.

Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν πως απομάκρυναν τη μπάλα από τα καρέ του Διούδη και με τους «βυσσινί» να έχουν ανέβει πλέον στο γήπεδο, το «τριφύλλι» βρήκε χώρους... Ήταν πλέον θέμα της σωστής μεταφοράς της μπάλας μπροστά για τον Παναθηναϊκό προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές που είχε κάνει ο Ρουμάνος προπονητής ευελπιστώντας να μην παραμείνει πλέον το τέμπο που είχε δώσει στο παιχνίδι η αντίπαλη ομάδα ψάχνοντας την ισοφάριση...

  • Τέσσερις ευκαιρίες, ένα γκολ

Ο Καμπετσής αν και θα έπρεπε να έχει τελειώσει νωρίτερα το παιχνίδι στη Λεωφόρο σε φάση όπου σηκώνεται μόνος του με όλο το χρόνο και τον χώρο για να βάλει όση δύναμη ήθελε και έπρεπε ώστε να σκοράρει με κεφαλιά, έστειλε την μπάλα πάνω στον τερματοφύλακα από την σέντρα του Χατζηγιοβάνη. Λίγο αργότερα, ο υψηλόσωμος επιθετικός καταφέρνει σε πολύ μικρό χώρο να ελιχθεί και να μπει στην περιοχή από δεξιά, δίνοντας στον Γιάννη Μπουζούκη που είχε ακολουθήσει την κίνηση και έκανε το πλασέ στην κλειστή γωνία, με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ.

Ο πρωταγωνιστής αυτής της φάσης έκανε μια μπαλιά που ο κόσμος είχε πολύ καιρό να δει από εκείνον και προφανώς ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τέτοιες μεταβιβάσεις από τον νεαρό μέσο όταν εκείνο καταφέρει να βρεθεί σε ακόμα καλύτερη κατάσταση και να πάρει περισσότερο χρόνο από τον Λάζλο Μπόλονι.

Η διαγώνια μεταβίβαση αρκετών μέτρων προς τον Εμμανουηλίδη είχε τον τελευταίο να πέφτει μόνος του με τον αντίπαλο να καταφέρνει να βρει και τη μπάλα για να την κοντράρει πάνω του και να τον πιέσει με αποτελεσματικότητα. Έπειτα από αυτές τις τρεις χαμένες ευκαιρίες μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ήρθε εν τέλει το γκολ για το τελικό 2-0. Βολέ ο Διούδης, κεφαλιά πάσα ο Εμμανουηλίδης για τον Καμπετσή, εκείνος τον εμπιστεύθηκε ξανά για να τελειώσει τη φάση και ο 20χρονος εξτρέμ διαμόρφωσε το αποτέλεσμα.

  • Ο Μπουζούκης που... έχει την πάσα

Η αλήθεια είναι ότι στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης στη Λεωφόρο, στο πρώτο ματς των «πράσινων» για το 2021, ο «Μπούζου» πήρε φανέλα βασικού, προσπάθησε από τον άξονα να κρατήσει λίγο παραπάνω τη μπάλα, να δει το γήπεδο όπως συνηθίζει να το κάνει, όμως η συμμετοχή των 66 λεπτών δεν πήρε θετικό πρόσημο. Απέναντι στον Απόλλωνα δεν επιλέχθηκε από τον Μπόλονι, η κατάσταση που διαμορφώθηκε με τον Παναθηναϊκό να έχει παίκτη λιγότερο από το 50' δεν τον έβαλε στα πλάνα του προπονητή μήπως και αποσυμπιέσει τα πράγματα στην άμυνα.

Ωστόσο, μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την είσοδό του στην αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης, έδειξε πόσο σημαντικό θα είναι για εκείνον αλλά και την ομάδα να βρει τον καλό του εαυτό.

Ο Γιάννης Μπουζούκης ήταν εκείνος που από πλάγια αριστερά στο χώρο του κέντρου έστειλε τη μπάλα κατευθείαν στον Τάσο Χατζηγιοβάνη έξω από τη μεγάλη περιοχή για να γίνει η σέντρα προς το κεφάλι του Καμπετσή. Αργότερα ήταν εκείνος που έφτασε κοντά στο γκολ από το γύρισμα του Καμπετσή από δεξιά εντός περιοχής, ενώ, κάνει και τρομερή διαγώνια μπαλιά προς τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη έχοντας δει την κίνηση που έκανε ο συμπαίκτης του από αριστερά για να πατήσει περιοχή.

Αποφάσεις γρήγορες, εκτέλεση με ακρίβεια και θετική εντύπωση στο χρόνο που πήρε για να παίξει συνεισφέρει σε αυτό που ήθελε να κάνει ο Μπόλονι κόντρα στα κενά που άφηνε η ΑΕΛ...