Κρίνοντας μεταγραφές χειμώνα…

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΟΚ μέσα στον χειμώνα και όσα ακολουθούν…

Καλή χρονιά με υγεία για όλους. Υπομονή και κουράγιο ελπίζοντας σε... καλή Ανάσταση! Μέχρι τότε φαίνεται ότι μας περιμένουν άλλοι τέσσερις δύσκολοι μήνες. Μετά... βλέπουμε.

Στα ποδοσφαιρικά ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά, να μην ξεφύγει η κατάσταση και να γίνουν κανονικά αυτές οι μαζεμένες οκτώ αγωνιστικές μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ευχή μας να ξεκινήσει (εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις) και το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα.

Ξεκινάμε λοιπόν από αύριο την ποδοσφαιρική δραστηριότητα και αν όλα πάνε καλά θα δούμε το... μισό πρωτάθλημα να παίζεται μέσα σε ένα μήνα! Τι χρειάζονται όλες οι ομάδες για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία; Καλή προετοιμασία. Όποιος από πριν έχει φροντίσει να είναι δυνατός (παικτικά, τακτικά, σωματικά, ψυχολογικά) θα έχει και πιο πολλές πιθανότητες να βγει όρθιος από αυτό το απαιτητικό διάστημα για να συνεχίσει μετέπειτα να διεκδικεί τους στόχους του.

Τυχαίνει σε αυτό το διάστημα να έχουμε και τις μεταγραφές που έρχονται να δώσουν την ευκαιρία στις ομάδες να κλείσουν τρύπες, να διορθώσουν λάθη, να καλύψουν κενά και να ενισχυθούν σε όλα τα επίπεδα. Και εδώ χρειάζεται καλή προετοιμασία,. αλλά και άψογα αντανακλαστικά!

Ο ΠΑΟΚ παρά τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν το καλοκαίρι αναγνώρισε μερικά από τα μεγάλα του κενά και με βάση τις εισηγήσεις του νέου του προπονητή, αποφάσισε και κινήθηκε για την απόκτηση παικτών σε τρεις θέσεις. Μεσοεπιθετικά επέστρεψαν Λάμπρου και Ουάρντα, στην επίθεση αποφασίστηκε να αποκτηθεί ο Τσέχος Κρμέντσικ, ενώ θα αποκτηθεί σίγουρα και ένας χαφ, με τον Κροάτη Κροβίνοβιτς να είναι μέσα στους βασικούς υποψήφιους.

Τι περιμένετε τώρα; Να κάνουμε αποτίμηση και απολογισμό αυτών των κινήσεων; Να τους χαρακτηρίσουμε ως παικταράδες ή παλτά; Να προβλέψουμε αν θα βοηθήσουν άμεσα τον ΠΑΟΚ να βελτιωθεί από τα πρώτα παιχνίδια του δευτέρου γύρου; Αστεία πράγματα...

Ποιος σοβαρός θα προχωρήσει σε τέτοιες εκτιμήσεις; «Πουλάνε» τα βιαστικά συμπεράσματα, αλλά μετά (από έναν-δύο μήνες) αυτές οι εκτιμήσεις προσφέρουν άφθονο γέλιο (ή κλάμα) όπως έγινε και το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ, με όσους πανηγύριζαν Αύγουστο-Σεπτέμβριο και μετά τα... γύριζαν Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Πόσο μάλλον τώρα το χειμώνα όπου η περίοδος προσαρμογής του κάθε παίκτη είναι πολύ-πολύ μικρότερη… Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πάντα τονίζω είναι ότι… «Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ». Αν είναι καλά ο ΠΑΟΚ (καλύτερα και από πριν τη διακοπή) τότε όλοι θα παίξουν και θα προσφέρουν. Αν η ομάδα δεν είναι καλά (τακτικά, σωματικά, ψυχολογικά και σε νοοτροπία) τότε ΚΑΝΕΙΣ δεν θα παίξει.

Ποια είναι τα μόνα δεδομένα λοιπόν στα οποία μπορούμε να σταθούμε;

- Ο ΠΑΟΚ γεμίζει το ρόστερ του και αποκτά βάθος σε όλες τις γραμμές. Οι λύσεις θα είναι πλέον πολύ περισσότερες. Προσέξτε… Μέχρι τώρα οι απολύτως ενεργοί ποδοσφαιριστές στο rotation ήταν εκεί κοντά στους 18. Τώρα θα ξεπεράσουν τους 20!

- Όλα δείχνουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι τρεις από τους παίκτες που ζήτησε ο προπονητής και χρειάζεται η ομάδα θα είναι διαθέσιμοι και έτοιμοι να προσφέρουν. Άρα, ο ΠΑΟΚ ενεργεί γρήγορα όπως απαιτεί η χειμερινή περίοδος και ένας τέτοιος γεμάτος Ιανουάριος.

Από εκεί και πέρα λίγα-βασικά πράγματα για τον καθένα…

Για τον Ουάρντα δεν μπορεί να υπάρξει άλλη άποψη. Ο Αιγύπτιος είναι παικτάρα, αλλά και προβληματικός με τη συμπεριφορά του μακριά από τα γήπεδα. Στον ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να αποδώσει και… τι να προβλέψεις ότι θα γίνει στη νέα συνεργασία;

Ο Λάμπρου έχει πολλά καλά στοιχεία παίζοντας στα άκρα ή περιφερειακά του φορ. Όλες τις περασμένες φορές επέστρεφε στον ΠΑΟΚ ανεβασμένος από την απόδοσή του στις άλλες ομάδες, εκτιμώντας ότι αξίζει πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που τελικά έπαιρνε. Τώρα θα είναι διαφορετικά τα δεδομένα. Θα είναι πιο προσγειωμένος.

Ο Τσέχος φορ είναι καλός στο κεφάλι, κάτι απαραίτητο για τον ΠΑΟΚ. Έχει μεγάλο πλεονέκτημα να εκτελεί με τα δύο πόδια, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για κάθε αμυντικό, αφού και οι περιστροφές του δεν είναι προβλέψιμες. (Καταλαβαίνεις ποιο είναι το καλό του πόδι, μόνο όταν τον δεις να εκτελεί πέναλτι). Δεν είναι τόσο συμμετοχικός στην ανάπτυξη όσο θα ήθελε ο προπονητής, αλλά όλα τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις ειδικών του χώρου, συμφωνούν ότι είναι καλύτερος των υπαρχόντων. Θα δούμε…

Για τον χαφ ας περιμένουμε και ας μην ξεχνάμε ότι η κύρια και μάλλον αδιαπραγμάτευτη απαίτηση του προπονητή για τη θέση, ήταν και είναι η ταχύτητα…

Όσον αφορά στο δεξί μπακ, όλα δείχνουν ότι ως μεταγραφή και κάλυψη του κενού που αφήνει ο Ουαγκέ (σωστά αποθεώνεται για την αυτοθυσία του, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν προσέφερε πολλά στο διάστημα που ανήκε στον ΠΑΟΚ) θα λογιστεί ο Βιεϊρίνια που ήδη προσφέρει και αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο.

Πολλά περισσότερα συμπεράσματα για τα μεταγραφικά τις επόμενες εβδομάδες…

* Αύριο ο ΠΑΟΚ παίζει στη Λάρισα. Ένα ματς που έχει μερικές ομοιότητες με εκείνο του Κλεάνθης Βικελίδης και αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Οι πιο πολλοί εξάλλου καταλαβαίνουν. Ο ΠΑΟΚ ήταν και είναι αρκετά πίσω από τον Ολυμπιακό, η απόσταση πρέπει να μειωθεί και ο Ιανουάριος με τα δύο μεταξύ τους ματς θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο για την συνέχεια.