Παναθηναϊκός: Τα στοιχεία που απαιτούνται στον β' γύρο

Κώστας Ζάλιαρης
Αν μη τι άλλο ο Παναθηναϊκός έχει πράγματα που πρέπει να δουλέψει αν θέλει να πετύχει τον στόχο των ευρωπαϊκών θέσεων στο φινάλε της σεζόν και ο β' γύρος του πρωταθλήματος θα πρέπει να παρουσιάσει ένα «τριφύλλι» αρκετά πιο δουλεμένο...

Ο Λάζλο Μπόλονι πλέον βρίσκεται στον πάγκο των «πράσινων» για χρονικό διάστημα που ξέρει πολύ καλά τις «αρρώστιες» που θα πρέπει να διώξει με τα «φάρμακα» για τα οποία έχει κάνει ξανά λόγο στην μέχρι στιγμής θητείας του στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου.

Τα κακώς κείμενα του Παναθηναϊκού έχουν γίνει εμφανή και η ομάδα έχει τομείς στους οποίους θα πρέπει να εμφανιστεί πολύ διαφορετική με την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Super League Interwetten για να φτάσει επιτέλους η απόδοση του «πράσινου» συνόλου στις πραγματικές της δυνατότητες.

  • Ψυχραιμία και πειθαρχία

Τα περιστατικά έντασης ανάμεσα σε παίκτες και προπονητή, όπως έχουν παρατηρηθεί στις αλλαγές που πραγματοποιεί ο Λάζλο Μπόλονι με τους Μακέντα, Χατζηγιοβάνη και Βιγιαφάνιες πρέπει να σταματήσουν μια και καλή. Να εκλείψουν. Θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να παρουσιαστεί αρκετά πιο πειθαρχημένος, συγκεντρωμένος και ψύχραιμος.

Ναι μεν οι «πράσινοι» ως σύνολο στ' αποδυτήρια είναι ήρεμοι και με πολύ καλούς χαρακτήρες, όμως, τα περιστατικά που σημειώθηκαν θα πρέπει να είναι τα μοναδικά και να μην υπάρξει οποιαδήποτε επανάληψη τέτοιας στιγμής όπου παίκτης θ' αντιδράσει σε επιλογή του Ρουμάνου κόουτς...

  • Το θέμα του σκοραρίσματος

Τέσσερα γκολ ο Καρλίτος και ισάριθμα ο Μακέντα. Και δεν είναι καθόλου αρκετά όταν όλη η επίθεση του Παναθηναϊκού στηρίζεται σε αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές. Ακόμα κι αν πλέον αγωνίζεται μονάχα ο ένας στο αρχικό σχήμα και ο Μπόλονι επιλέγει να μην τους χρησιμοποιεί και τους δύο, όχι τουλάχιστον από την έναρξη των αναμετρήσεων, το θέμα του σκοραρίσματος είναι τέτοιο που χρειάζεται τρομερή δουλειά και βελτίωση στο «τριφύλλι». Μετά από αυτούς, δυο τέρματα έχει ο Αϊτόρ που το τελευταίο διάστημα βρίσκει τον καλό του εαυτό.

Ωστόσο, θα πρέπει το ζήτημα της επίθεσης του Παναθηναϊκού να λυθεί και να παρουσιαστεί αισθητή αλλαγή στον β' γύρο της Super League Interwetten για την επίτευξη της κατάκτησης μιας θέσης που μπορεί να οδηγήσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και δημιουργία...

  • Να μάθει να φτιάχνει φάσεις...

Ο τρόπος με τον οποίο ο Λούκας Βιγιαφάνιες μπορεί να σπρώξει τη μπάλα μπροστά με κάθετες πάσες και να βοηθήσει ακόμα κι αν έχει βρεθεί αρκετά μέτρα πιο πίσω από τον συνηθισμένο χώρο δράσης του, είναι κάτι που έλειπε όσο ο Αργεντινός λόγω του τραυματισμού του δεν μπορούσε να προσφέρει. Στο κάθετο παιχνίδι, ίσως είναι ο μοναδικός που μπορεί να συνεισφέρει τόσο πολύ. Ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να παίζει από τις πτέρυγες λόγω και της βαρύτητας που δίνει στους εξτρέμ του, ωστόσο, τόσο ο Χατζηγιοβάνης, όσο και ο Αϊτόρ μπορούν να φτιάξουν πολλά περισσότερα από αυτά που ήδη έχουν κάνει.

Μόλις επιστρέψει και ο Σαβιέρ, λόγω και του ότι συνηθίζει να παίρνει μέτρα πιο κεντρικά αφήνοντας την πλευρά στην οποία τοποθετείται, θα υπάρχει ακόμα ένας παίκτης που μπορεί να συμβάλλει στο δημιουργικό κομμάτι, όμως, άλλο το τι ξέρουν να κάνουν κι άλλο το πόσο το εφαρμόζουν στο χορτάρι. Και αυτή η εφαρμογή πρέπει να εμφανιστεί πολύ περισσότερο πλέον στο γήπεδο.

  • Η άμυνα και η διαχείριση

Ναι μεν ο Παναθηναϊκός πλέον δέχεται ελάχιστα γκολ και η άμυνά του – εξαιρουμένης της εμφάνισης στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ – έχει δείξει σημάδια αισθητής βελτίωσης, υπάρχουν υπάρξει περιστατικά κατά τα οποία οι «πράσινοι» έχουν «πληγωθεί» στο φινάλε είτε έχουν αγχωθεί πολύ και θα έπρεπε να έχουν κάνει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στον αγωνιστικό χώρο.

Γκολ στο φινάλε είχε επιτευχθεί από τον Ατρόμητο στην εντός έδρας ήττα, παλαιότερα είχε πετύχει γκολ στο τέλος η ΑΕΛ στο «Αλκαζάρ» σε μέρες Πογιάτος με έντονο προβληματισμό. Πιο πρόσφατα, οι «πράσινοι» έχουν δει την ΑΕΚ να μειώνει στο σκορ και να πιέζει ασφυκτικά για ισοφάριση μέχρι τέλους, ενώ και ο ΠΑΣ Γιάννινα πίεσε στο ματς της Λεωφόρου. Τέτοιες στιγμές που ο αντίπαλος αρχίζει και αποκτά αυτοπεποίθηση, όσο κι αν ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει υποχωρήσει βάσει σχεδίου, οφείλει το «τριφύλλι» ν' αποφεύγει τόσο στενό κλοιό από τον κάθε αντίπαλο που θα βρίσει πάτημα για να διεκδικήσει κάτι από το ματς...