ΠΑΣ Γιάννινα: Όταν είσαι αφελής

Θοδωρής Βασίλης
Ο ΠΑΣ Γιάννινα πλήρωσε την αφέλεια του και σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη κόκκινη έφερε και ην πρώτη του άσχημη εμφάνιση στην σεζόν. Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα ηττήθηκε από την ΑΕΛ σε ένα ματς που την πάτησε από τις βασικές του αρχές του ποδοσφαίρου. Από εδώ έχουμε πει ότι οι Ηπειρώτες θα είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος όχι τόσο για τα αποτελέσματα, αλλά κυρίως για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Ο ΠΑΣ θα ζει και θα πεθαίνει με τις ιδέες του προπονητή του, ιδέες που είναι αρεστές σε όλους μας και μακάρι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες.

Κάποιες φορές όμως οι ιδέες αυτές δεν αποτυπώνονται στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί να συμβεί, αφού κανένας δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τις νίκες. Ο χθεσινός ΠΑΣ δεν ήταν καλός. Λίγο η κούραση, λίγο ίσως ο εφησυχασμός από τα πολλά -και δικαίως - καλά λόγια, να έφεραν και μια είδους χαλάρωση στους Ηπειρώτες.

Έτσι, είδαμε στο πρώτο ημίχρονο μια ΑΕΛ με το 3-5-2 του Μιχάλη Γρηγορίου να βραχυκυκλώνει τον ΠΑΣ, να είναι καλύτερη και αν δεν ήταν ο Χουτεσιώτες θα είχε πάει στα αποδυτήρια με το σκορ υπέρ της. Στην επανάληψη ο Γιαννίκης βλέποντας ότι η ομάδα του δεν μπορούσε να ανταποκριθεί άλλαξε το σύστημα απαντώντας και αυτός με 3-5-2 με τον Κάργα στην τριάδα των στόπερ φέρνοντας μια ισορροπία στο ματς.

Και κάπου εκεί τα δεδομένα αλλάζουν. Ανύπαρκτη δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Λώλη και οι Ηπειρώτες αναγκάζονται να συνεχίσουν με 10 παίκτες. Και παρότι ήρθε το γκολ του Λέο λίγο αργότερα από ασίστ του Χουτεσιώτη (εξαιρετικός για άλλη μια φορά). Η ΑΕΛ όμως έχοντας κι επιπλέον επιλογές από τον πάγκο (ποια ομάδα δεν θα ήθελε να έχει στον πάγκο της παίκτες όπως οι Ντουρμισάι και Τόρζε) τα έπαιξε όλα για όλα. Ο Γρηγορίου φόρτωσε την περιοχή με τους Ντουρμισάι Γιουνές ενώ υπήρχε και ο Πινακάς.

Και κάπου εκεί έρχεται η αφέλεια όπως είπαμε. Ο ΠΑΣ παρά το αριθμητικό μειονέκτημα δεν άλλαξε ποτέ φιλοσοφία και όποτε του δινόταν η ευκαιρία προσπαθούσε να βγει μπροστά για ένα δεύτερο γκολ χωρίς να είναι σφιχτός πίσω. Αυτό όμως έδινε την δυνατότητα στους «βυσσινί» να βρούνε περισσότερους χώρους όπως φάνηκε και στην δεύτερη κεφαλιά του Πινακά όπου εκτός από τα τρία στόπερ που θα έπρεπε να καθαρίσουν την σέντρα έλειπε και ο Σάλιακας από την θέση του δεξιά με αποτέλεσμα ο φορ της ΑΕΛ να είναι μόνος στην μεγάλη περιοχή.

Έτσι, ήρθε η εντός έδρας ήττα, μια ήττα που ήρθε να δείξει ότι όλα τα ματς θα είναι δύσκολα φέτος και πως θα πρέπει η ομάδα να είναι σε διαρκή εγρήγορση γιατί θα υπάρχουν και ημέρες που η ομάδα δεν θα είναι στην καλύτερη της ημέρα. Το σημαντικό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις η διαχείριση της ήττας και πως την ξεπερνάς. Κι εκεί πραγματικά ξεχωρίζουν οι ομάδες.

ΥΓ. Όπως ήρθαν τα πράγματα το ματς με τον Παναιτωλικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού είναι κόντρα σε άμεσο αντίπαλο για την παραμονή, που θα έρθει με το μαχαίρι στα δόντια, αλλά κυρίως θα είναι ξεκούραστος. Γι αυτό και ο ΠΑΣ θα πρέπει να καταστρώσει το πλάνο του ώστε η ομάδα να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο και κυρίως πιο φρέσκο ώστε να πάει στην διακοπή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΥΓ1. Ένας από τους βασικούς λόγους, αν όχι ο βασικός του υποβιβασμού του ΠΑΣ Γιάννινα την σεζόν 2018-2019 ήταν η διαιτησία. Το σύστημα είχε βάλει στο μάτι τους Ηπειρώτες και ήταν τουλάχιστον έξι ματς που σε εκείνη την σεζόν μια διαιτητική απόφαση καθόρισε και αλλοίωσε έναν αγώνα. Και η χθεσινή ανύπαρκτη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Βρέσκα στον Λώλη έστειλε μήνυμα ότι σίγουρα δεν θα είναι από τους ευνοημένους του πρωταθλήματος.

ΥΓ2. Δεν χρειάζεται γκρίνια και εσωστρέφεια για μια ήττα, αλλά ούτε και άρνηση για την όχι και τόσο καλή εμφάνιση. Και το καλό είναι ότι παίκτες και προπονητής με τις δηλώσεις του συνειδητοποίησαν πως ο ΠΑΣ δεν ήταν καλός.