Επαγγελματική νίκη της Α.Ε.Κ. με κόντρα διαιτησία!

Γιώργος Τσακίρης
Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την αναμέτρηση με τον ΟΦΗ και την επικράτηση των «κιτρινόμαυρων» απέναντι σε μια καλή ομάδα, κάκιστη διαιτησία και ένα τραγικό ημίωρο ενώ έχει υστερόγραφα

Πού θα κάτσει η μπίλια στο Λιντς - Λέστερ; Στη bwin το ζεις με Build A Bet κι αμέτρητες επιλογές! |21+

Καλή εβδομάδα να έχουμε και καλό μήνα σε όλους... Για την ΑΕΚ ξεκίνησε καλά, αν και με μπόλικο... ιδρώτα, αφού ήρθε η νίκη που χρειαζόταν το club για να μείνει σε απόσταση «αναπνοής» από την κορυφή. Η Ένωση διατηρήθηκε όπως αναμενόταν στη δεύτερη θέση με συγκάτοικο βέβαια τον Ολυμπιακό τον οποίο θα υποδεχθεί στο ΟΑΚΑ στο εξ' αναβολής μεταξύ τους ματς την 16η Δεκεμβρίου. Έως τότε η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα οφείλει είτε να είναι μαζί με τους «ερυθρόλευκους» είτε να τους προσπεράσει...

Για να το πετύχει αυτό οφείλει να ξεπεράσει αναίμακτα το πιο σημαντικό εμπόδιο που 'χει μπροστά της έως τη διακοπή του Νοεμβρίου. Οφείλει να πάει στο «Βικελίδης» και να κερδίσει τον Άρη και να πιάσει κορυφή! Πολύ σημαντικό το ματς αυτό στην Θεσσαλονίκη με τα δεδομένα που 'χει πριν από αυτό η ΑΕΚ. Δεν εννοώ μόνο τις απουσίες... Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πλέον και κούραση κάτι απόλυτα δικαιολογημένο αφού η Ένωση συνιστά τη μοναδική ομάδα που παίζει σερί από την επανέναρξη του πρωταθλήματος και μετά... ΜΟΝΟ η ομάδα του Καρέρα έπαιξε Ελλάδα – Ευρώπη σερί παιχνίδια!

Εννοείται πως δεν γίνεται να αποτελούν δικαιολογίες οι σερί αγωνιστικές υποχρεώσεις αφού αυτό είναι το ζητούμενο για σοβαρά και μεγάλα club που θέλουν (και επιβάλλεται) να πρωταγωνιστούν. Ωστόσο μην ξεχνάμε ότι -ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- είχε αναβληθεί το ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός ελέω ευρωπαϊκών αναμετρήσεων των δυο ελληνικών ομάδων κάτι που δεν ήταν εφικτό να συμβεί και με την ΑΕΚ η οποία έχοντας τόσα προβλήματα τραυματισμού δεν γλίτωσε σερί αγώνων με ταξίδια: από Πορτογαλία – Αθήνα και από 'κει Ιωάννινα. Και τώρα από Ουκρανία – Αθήνα και ...καπάκια στην Θεσσαλονίκη.

Η ΑΕΚ, λοιπόν, έχει μπροστά της μια πολύ σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε. Έχει διπλή υποχρέωση για επικράτηση! Πρέπει να κερδίσει στην Ουκρανία, ανεξάρτητα αν πλέον έχει ή δεν έχει ελπίδες πρόκρισης στον όμιλο του Europa League, ενώ το ίδιο θα πρέπει να γίνει με την επίσκεψή της στη συμπρωτεύουσα για την αναμέτρηση με τον Άρη. Είναι υποχρέωση οι δυο νίκες κόντρα στα προβλήματα που υπάρχουν: την κούραση, τις απουσίες και όπως προκύπτει από τα έως τώρα ματς, ειδικά τα δυο τελευταία, κόντρα και στη διαιτησία!

Νίκη απέναντι σε περίεργα... αγόρια!

Η ΑΕΚ έφτασε στην επικράτηση με τον ΟΦΗ και οφείλει σε ότι αφορά στο αγωνιστικό να εστιάσει και να μείνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο πρώτο 33λεπτο της αναμέτρησης όπου η ομάδα δεν είχε μπει καν στον (κάκιστο) αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Απαράδεκτη προετοιμασία και ξεκάθαρα κοιμισμένο γκρουπ ποδοσφαιριστών. Αυτή η νοοτροπία είναι ΚΑΚΙΣΤΗ και προβληματική... Πρέπει να το κοιτάξει και να εστιάσει (και) σε αυτό ο κόουτς διότι θα το βρει μπροστά του δεδομένα και σε σημαντικότερα ματς όπου η ανατροπή και το ολικό come back θα είναι από δύσκολο έως απίθανο να συμβεί...

Δεν το σημειώνω εγώ διότι έτσι απλά το είδα... Άκουσα τον Καρέρα και τον Σάκχοφ να λένε σχεδόν με τα αυτά τα λόγια ότι «μας έκανε καλό το γκολ του αντιπάλου για να ξυπνήσουμε» και ότι «χρειάστηκε φαίνεται πρώτα το χαστούκι για να αντιδράσουμε». Συγχωρέστε με μα αυτό είναι τραγικό να συμβαίνει. Όντως το 'χουμε ζήσει ξανά και ξανά στο παρελθόν αλλά δεν είναι δικαιολογία, ούτε μπορεί να το βλέπουμε και να το προσπερνάμε. Η εικόνα ήταν κάκιστη... Και δεν έπαιξε ρόλο η κούραση. Αφού πολύ απλά μετά το 33' και έως τη λήξη του ματς στο 95' η ΑΕΚ ήταν καλή, έπαιζε με ταχύτητα και δύναμη που δεν φανέρωναν κούραση.

Επίσης κούραση δικαιολογείται να υφίσταται σε Σάκχοφ και Κρίστισιτς που ΔΕΝ είδαμε κάτι τέτοιο ειδικά σε όλο το δεύτερο 45λεπτο. Διότι ο Παουλίνιο, ο Χιντ, ο Τάνκοβιτς, ο Μαχαίρας, ο Ανσαριφάρντ, δεν δικαιολογείται να ήταν κουρασμένοι! Η ΑΕΚ ωστόσο τα κατάφερε, έφτασε σε επαγγελματική νίκη και το έκανε με αντίδραση, με ανατροπή αποτελέσματος και κόντρα στη διαιτησία. Δεύτερο ματς που η Ένωση επιβεβαιωμένα έχει απέναντί της τον ρέφερι και τον βοηθό του (του νομικού τμήματος στο πυροσβεστικό σώμα, ανθυποπυραγός αν δεν κάνω λάθος). Ρε τον... Μένιο, τον Κουτσιαύτη! Είδα ξανά το ματς, ας το δει κι αυτός και στην ΚΕΔ, αφού υπάρχουν 13 ανάποδα σφυρίγματα σε ματς ΑΕΚ – ΟΦΗ... Νίκες απέναντι σε... περίεργα αγόρια!

Εντάξει το γκολ που ακυρώνεται ενώ με γυμνό μάτι είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι καλύπτεται, το ξεπερνάμε αφού ΕΥΤΥΧΩΣ επιτέλους υπάρχει ο VAR, αυτός αποδεικνύει το μεγαλείο της ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ τους. Δεύτερο σερί ματς... Απλά να υπενθυμίσω ότι υπάρχει για να διορθώνει το λάθος όχι για να ΜΗ μπορεί να κάνει αυτό για το οποίο πληρώνεται ο βοηθός και ο διαιτητής. Στην περίπτωση του ρέφερι ήταν πιο πονηριά η φάση. Φάουλ -που το είδε ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ και γιατί του Χασάν η ίδια φάση είναι γκολ;- του Λιβάια, το σφυράω μόλις βλέπω ότι η μπάλα μπαίνει γκολ και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ VAR. Στο μεταξύ τα φέρνει έτσι το ματς που υπάρχει ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια επαφή στον Τάνκοβιτς, ακριβώς όμως, αλλά εκεί δεν δίνει πέναλτι (σωστά)...

Η ΑΕΚ επικράτησε σε δυο ματς, στα οποία αν κάποιος είναι με αυτά περίεργος, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι υπήρχε λόγος και δουλειά στο παρασκήνιο που ήθελαν την ομάδα του Καρέρα να ΜΗΝ τα κερδίσει! Αυτό τουλάχιστον φάνηκε στο χορτάρι και στην αντίδραση των υπαλλήλων στα media κυρίως ερυθρόλευκης απόχρωσης... Καλό είναι αυτό βέβαια γιατί στο τέλος σε δυναμώνει. Αλλά μην ξεχνάμε κι αυτά που βιώνουμε: αν δεν υπήρχε VAR η ΑΕΚ θα έχανε στα Γιάννενα με 2-0 με δεδομένες τις διαιτητικές αποφάσεις και χθες δεν θα κέρδιζε ποτέ, θα έφερνε έστω ισοπαλία...

Εμείς τώρα θα ασχολούμασταν με το γεγονός ότι η ΑΕΚ τέλειωσε ο Οκτώβριος και έμεινε πίσω ήδη 6 έως 8 βαθμούς και πάλι αντίο σεζόν... Φυσικά εσωστρέφεια, αυτομαστίγωμα και μια – δυο – άντε βαριά τρεις αναφορές για τις διαιτητικές αποφάσεις! Τι κι αν της είχαν στερήσει πέντε βαθμούς σε δυο αναμετρήσεις; Θα είχαμε και τους... μυαλοπώληδες να γράφουν «η ΑΕΚ πρέπει να βρει αυτό, να μη σταθεί στα λάθη των διαιτητών αλλά στο θέαμα και στο γεγονός ότι για 30΄ λεπτά με τον ΟΦΗ ήταν σε άλλο ματς», ή το άλλο γελοίο που συνηθίζουμε να διαβάζουμε-ακούμε που θα αφορούσε το ματς στα Γιάννενα: «δεν σου φταίει η διαιτησία αν δεν βάζεις τα γκολ μόνος σου, αν χάνεις τα άχαστα, αν έβαζαν τα γκολ θα κέρδιζαν»!

Χρόνια ολόκληρα ΒΙΑΖΟΥΝ την αλήθεια με το συγκεκριμένο τρόπο... Λες και είναι πουθενά γραμμένο ότι αν χάσεις 4, ή 5, ή 6 τετ α τετ και σε κενή εστία φάσεις, πρέπει να τιμωρηθείς με δυο γκολ οφσάιντ, ή να μη σου δώσουν πέναλτι, ή να μη μετράνε κανονικά γκολ και να σηκώνονται σημαιάκια για υπόδειξη σε οφσάιντ που με μια ματιά στο live καταλαβαίνεις ότι ΔΕΝ είναι εκτεθειμένος ΠΟΤΕ ο σκόρερ! Ο Κουτσιαύτης βάφτιζε με τον ΟΦΗ το κλέψιμο (τρία τέτοια) του Κρίστισιτς σε φάουλ τόσες φορές ώστε ήξερε ότι θα αντιδράσει και θα διαμαρτυρηθεί ο ήσυχος πάντα Σέρβος χαφ. Κάρτα φυσικά και 4η για ανύπαρκτο τρίτο σερί φάουλ!

Όπως κίτρινη είχε δει και ο Ανσαριφάρντ στα Γιάννενα γιατί στο δεύτερο οφσάιντ επίσης γκολ του ΠΑΣ είχε προηγηθεί έκτη φορά ανάποδη απόφαση για πλάγιο άουτ! Και μετά σου λένε «έπρεπε να τον αποβάλλει με δεύτερη κίτρινη». Λεπτομέρεια η πρώτη ντε πως προήλθε από τους δήθεν δημοσιογράφους και τάχα μου κόουτς σε πρωταθλήματα Τύπου, απόλυτα ΑΜΠΑΛΟΥΣ που πρέπει να κάνουν τη δουλειά που τους υπαγορεύουν... Οι δυο τελευταίες νίκες είναι τεράστιες για την ΑΕΚ και ένα καμπανάκι για τους διοικούντες την, ειδικά ενόψει Άρη και της αναμέτρησης στο «Βικελίδης»...

Υγ: Επιτρέψτε μου να βγάλω έξω από όλο αυτό τον ΟΦΗ. Δεν έχει ΚΑΜΙΑ ευθύνη... Μ' άρεσε πάρα πολύ και σαν ομάδα. Στο ΟΑΚΑ έπαιξε όμορφα, με τριάδες και συνδυαστικό ποδόσφαιρο στις γραμμές, καλή δουλειά από τον Σίμο σ' αυτό το ματς με λίγους διαθέσιμους. Η διαιτησία άλλωστε τον ΟΦΗ τον έχει πάει... αίμα σε κάποια ματς (όπως με τον Ατρόμητο που έπρεπε να 'χει κερδίσει η ομάδα του Σίμου και τη σφάξανε)! Αλλά και στην Τρίπολη με τον Αστέρα δεν είχε καλή διαιτησία... Μακάρι να είδαμε αυτές τις αποφάσεις γιατί είχαν παίξει τόσο άσχημα τον ΟΦΗ. Ωστόσο και με τον ΠΑΣ εγκληματική διαιτησία με στόχο την γκέλα είχε η ΑΕΚ, γι' αυτό και λέω ξανά, δεν μπλέκω τον ΟΦΗ για τον... Μένιο και το παρεάκι του!

Υγ2: Στη διάρκεια του αγώνα με τον ΟΦΗ οι κορυφαίοι της αναμέτρησεις ήταν οι τρεις στα χαφ. Ο Μάνταλος που συνέχισε εκεί που σταμάτησε με Λέστερ και οι Κρίστισιτς και Σάκχοφ... Αυτοί ξεχώριζαν σα τη μύγα μεσ' το γάλα! Τους αξίζει η αναγνώριση και το χειροκρότημα. Δεν είναι εύκολο γιατί είναι και οι πλέον φορτωμένοι σε χρόνο συμμετοχής. Ειδικά το δίδυμο στα χαφ...

Υγ3: Αρνητικός πολύ ήταν ο Έλντερ Λόπες... Για να λέμε και τα άσχημα της αναμέτρησης. Ο Πορτογάλος θυμήθηκε ότι παίζει στο ματς στο 51' και μετά λίγο όπου έκανε δυο κλεψίματα και σωστά ανεβάσματα. Σε όλο το υπόλοιπο ματς, πριν και έως το τέλος, εκτός τόπου και χρόνου! Μάλλον κακή ήταν και η μέρα του Καρίμ Ανσαριφάρντ, έστω μέτρια... Δικαιολογημένα ίσως αφού δεν τράβηξε η ομάδα καθόλου μεσοεπιθετικά. Απλά κι ο Ιρανός όσες μπάλες πήρε έκανε κακές επιλογές.

Υγ4: Υπομονή και λίγο αντοχή για μια εβδομάδα ακόμη για όλα τα παιδιά... Δυο νίκες αυτή τη βδομάδα και μετά όλα αλλάζουν! Με την επιστροφή από τη δεύτερη διακοπή του Νοεμβρίου η ΑΕΚ θα 'χει τη δυνατότητα να υπολογίζει και στους Λιβάι Γκαρσία, Σιμόες, Σιμάνσκι, Γαλανόπουλο, Αλμπάνη και οι υπόλοιποι που τραβάνε τώρα το... κουπί θα μπορούν να ξεκουραστούν κι εκείνοι... Λίγο διάστημα αργότερα, προς τον Φλεβάρη μάλλον, το πρόβλημα θα το 'χει ο Καρέρα, που θα πρέπει να τους ικανοποιεί και να τους εκμεταλλεύεται όλους!

Υγ5: Χνιντ η μπάλα φεύγει με το πόδι ψηλά σε αυτό το σημείο! Αλλά κι εσείς χαφ μου δεν γίνεται να απουσιάζετε εντελώς από τη θέση αυτή και να στοπάρει και να σουτάρει χαβαλέ ο αντίπαλος. Λάθος και μάλιστα χοντρό του Τυνήσιου στόπερ αλλά... Μπράβο στον Μαχαίρα, θα 'ρθει και το άλλο γκολ, καλός ήταν και τακτικά που 'χει σημασία. Μια χαρά παίκτης!