Όλα «βρωμάνε» γκέλα, κουμάντο το VAR, ζημιά μόνο σε Ολυμπιακό!

Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τη μάχη του τίτλου μετά τις πρώτες αγωνιστικές.
Πού θα κάτσει η μπίλια στο Λιντς - Λέστερ; Στη bwin το ζεις με Build A Bet κι αμέτρητες επιλογές! |21+

Έχουμε ήδη μία πρώτη γεύση από το φετινό πρωτάθλημα, μάλλον το πιο «περίεργο» όλων των εποχών, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας (χωρίς κόσμο τα γήπεδα, ελλιπής προετοιμασία, κρούσματα κορονοϊού).

Ποια είναι η πρώτη και πιο εύκολη διαπίστωση που μπορούμε να κάνουμε; Όλοι οι μεγάλοι υποφέρουν για να πάρουν το αποτέλεσμα ανεξαρτήτως αντιπάλου! Κάθε παιχνίδι «βρωμάει» γκέλα! Βάλτε κάτω ένα προς ένα…

Ο Ολυμπιακός ένα ματς όλο κι όλο έχει παίξει εκτός έδρας, με τον ΠΑΣ που επέστρεψε από τη Β΄ Εθνική και είχε απώλεια δύο βαθμών. Στα δε (όλα νικηφόρα) παιχνίδια του μέσα στο Καραϊσκάκη ήταν σε όλα 0-0 στο ημίχρονο. Με τον δε Παναιτωλικό το 2-0 το έκανε στο 86’…

Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη δύο γκέλες, το 0-0 στο Βόλο και το 1-1 με τον Ατρόμητο στην Τούμπα κι έφτυσε αίμα για να πάρει τρεις νίκες: 1-0 τη Λάρισα μέσα, 3-0 τον ΟΦΗ μέσα με το σκορ 1-0 έως το 89’ και 3-1 τον Παναιτωλικό έξω με το σκορ 1-1 έως το 88’!!!

Η ΑΕΚ έχει μία γκέλα, την ήττα 0-1 από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, αλλά κι αυτή όλες τις νίκες της πήρε με χίλια ζόρια: 2-0 τον Παναιτωλικό έξω με το δεύτερο γκολ στο 87’ και νωρίτερα το Αγρίνιο να χάνει πέναλτι, 1-0 στα Γιάννινα με πέναλτι «από τα λίγα» και τον ΠΑΣ να έχει δοκάρι, 2-1 τον ΟΦΗ μέσα με το 1-1 έως το 74’.

Τα ίδια και χειρότερα ο Παναθηναϊκός, που τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να θεωρηθεί διεκδικητής του τίτλου.

Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα την πραγματικότητα: οι τρεις μονομάχοι για το πρωτάθλημα κερδίζουν με το στανιό. Ο Ολυμπιακός δείχνει καλύτερος, αλλά μέχρι τώρα παίζει ουσιαστικά μόνο εντός έδρας. Η ουσία είναι ότι κι οι τρεις δυσκολεύονται αφάνταστα, και διότι έχουν κι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Ήδη, ο ΠΑΟΚ έχει δώσει έξι παιχνίδια κι ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ από τέσσερα. Κι έχουν ακόμη άλλα τέσσερα μέχρι τα Χριστούγεννα, άρα θα εξακολουθήσουν να παίζουν συνεχώς «Σαββατοκύριακο πρωτάθλημα, μεσοβδόμαδα Ευρώπη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεύτερη διαπίστωση, σε πλήρη συνάφεια με την πρώτη: το VAR κάνει κουμάντο στη διαμόρφωση της μάχης του τίτλου! Είναι πλέον τόσες πολλές και σημαντικές οι φάσεις που αποφασίζονται από τον «αναπληρωματικό» διαιτητή, που τείνει να γίνει πιο καθοριστικός κι από τον πρώτο!

Πρώτη αίσθηση, με βάση τις μέχρι στιγμής αποφάσεις: ο μόνος ζημιωμένος από το VAR είναι ο Ολυμπιακός. Κι ας είναι πρωταθλητής και Κυπελλούχος κι ας παίζει με αξιοπρέπεια στην πιο μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση-δεν έχει τον σεβασμό που του αξίζει από τους Έλληνες διαιτητές.

Ήδη, ο ίδιος ο Κλάτενμπεργκ έχει παραδεχθεί ότι στο ΠΑΟΚ-ΟΦΗ δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του ΟΦΗ με το σκορ 1-0 στο β΄ ημίχρονο, δηλαδή διαμορφώθηκε ένα αποτέλεσμα υπέρ του ΠΑΟΚ. Δυό ποντάκια…

Αναρωτιούνται δε όλοι στον Ολυμπιακό: Πρώτον. Τέτοιο πέναλτι που πήρε η ΑΕΚ στα Γιάννινα, υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να πάρει κι ο Ολυμπιακός σε δικό του παιχνίδι με το αποτέλεσμα ισόπαλο;…Δεύτερον. Ποια η διαφορά του γκολ του Χασάν στα Γιάννινα, με το γκολ του Νεντελτσεάνου στο ΑΕΚ-ΟΦΗ, με το πρώτο να ακυρώνεται κι έτσι να χάνει δύο βαθμούς ο Ολυμπιακός και το δεύτερο να κατακυρώνεται κι έτσι να ισοφαρίζει η ΑΕΚ και να ανοίγει ο δρόμος της για το τρίποντο;…

Στον Ολυμπιακό…τρέμουν σε κάθε φάση που διαιτητής μιλάει με τον VAR! Δεν τον είδατε τον Χασάν, πώς τον έπιασε ο τηλεοπτικός φακός να αγωνιά και να αγχώνεται περιμένοντας την οριστική απόφαση για το αν θα μετρήσει το πρώτο του γκολ με τον Απόλλωνα, επειδή ο Λισγάρας έκανε θέατρο κι έπεσε χάμω από μία υποτυπώδη επαφή του Αιγύπτιου; Ευτυχώς ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής Παπαπέτρου δεν άκουσε τον κορυφαίο…φοβισμένο (από το περσινό Ολυμπιακός-Αστέρας, στην πρεμιέρα) διαιτητή Κουμπαράκη, που ως VAR είχε στο ματς του Σαββάτου υποδείξει επιθετικό φάουλ!!!

Έχει παίξει πέντε παιχνίδια ο Ολυμπιακός και έχει πάρει μία απόφαση από το VAR, κι αυτή σε φάση που δεν έπρεπε να φτάσει στο VAR, στην αποβολή του παίκτη του Ατρόμητου για το «εγκληματικό» κτύπημα στον Καμαρά. Το θέμα αγγίζει τα όρια της κωμωδίας, γιατί στο ίδιο παιχνίδι, Ολυμπιακός-Ατρόμητος, χρειάστηκε να επέμβει το VAR για να κατακυρωθεί το 1-0 του Ελ Αραμπί σε φάση που καλύπτονταν ο σκόρερ ένα μέτρο από τον προτελευταίο αμυνόμενο!!! Παρεμπιπτόντως, στην εβδομαδιαία ανάλυση που έκανε ο Κλάτενμπεργκ επιβεβαίωσε πλήρως την δική μου εικόνα ότι ο επόπτης οφσάϊντ δεν είχε δείξει τον Φορτούνη, όπως υποστήριζαν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, αλλά τον σκόρερ Αραμπί στην πάσα του Φορτούνη.

Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι σε ένα πρωτάθλημα που φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα κριθεί στις πολύ μικρές λεπτομέρειες, οι αποφάσεις του VAR έχουν βαρύνουσα σημασία. Κι αν ο Κλάτενμπεργκ δεν αποφασίσει να κινηθεί ώστε να υπάρξει 50-50 κι ισονομία στις αποφάσεις, τότε ο Ολυμπιακός θα είναι ο μεγάλος ζημιωμένος στη βαθμολογία…

Άσχετο: Ο Φορτούνης, όπως αποκλείστηκε τώρα από την αποστολή του Ολυμπιακού για το παιχνίδι με τη Σίτι στο Μάντσεστερ, είχε αποκλειστεί από την αποστολή του Ολυμπιακού κι από άλλο ταξίδι του στην Αγγλία, στο νικηφόρο ιστορικό 2-1 με την Άρσεναλ! Γούρι γούρι! Η, για γούρι;…Εντάξει, πλάκα κάνω!