Γιατί ο ΠΑΟΚ δεν θέλει να παιχτεί φέτος άλλο ποδόσφαιρο!

Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τους τέσσερις λόγους για τους οποίους ο ΠΑΟΚ δεν συμφωνεί στο να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Αυτό που είχαμε καταλάβει εδώ και καιρό, από την αρθρογραφία του ΠΑΟΚ και των φίλα προσκείμενων Μέσων του, επιβεβαιώθηκε χθες μέσα από όσα διαδραματίστηκαν στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Λίγκας: ο ΠΑΟΚ δεν θέλει να παιχτεί φέτος άλλο πρωτάθλημα.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο δεν το θέλει ο ΠΑΟΚ. Ας επιχειρήσουμε να απαντήσουμε.

Πρώτον, για λόγους διασφάλισης της υγείας των ποδοσφαιριστών, για λόγους οικονομικούς και για να μην επηρεαστούν αγωνιστικά οι ομάδες ενόψει της νέας σεζόν, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Μ. Γκαγκάτσης.

Δεύτερον, για να σιγουρέψει, με τη διακοπή του πρωταθλήματος τη δεύτερη θέση, κι άρα την παρουσία του στο Τσάμπιονς Λιγκ, είτε από το μονοπάτι των δευτεραθλητών, είτε από το μονοπάτι των πρωταθλητών, εάν ο Ολυμπιακός υποβιβαστεί (!!!), όπως στον ΠΑΟΚ λένε ότι πιστεύουν ότι θα γίνει. Με συνέχιση του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση (κι άρα τα σχετικά προνόμια) από την ΑΕΚ, έχοντας διαφορά μόλις ενός βαθμού.

Τρίτον, για να παίξει στη συνέχεια το χαρτί της…παύλας και να παλέψει ώστε να μην στεφθεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός, αν αποτύχει το «σχέδιο-Δεοντολογίας». Να γίνει ψηφοφορία στην Λίγκα, αν πρέπει να ανακηρυχθεί πρωταθλητής η, όχι για τη φετινή σεζόν, προσδοκώντας ότι θα βρει άλλες εφτά ομάδες να ψηφίσουν το ίδιο με αυτόν. Και στη συνέχεια, να μην ανατραπεί η απόφαση από το Διαιτητικό Δικαστήριο, στο οποίο θα προσφύγει ο Ολυμπιακός.

Τέταρτον, για να προσπαθήσει στη συνέχεια να παίξει το χαρτί της αναδιάρθρωσης, όπου όπως έχω γράψει το πλάνο του είναι 18 ομάδες στην Α΄ Εθνική, ώστε να παραμείνουν Ξάνθη και Παναιτωλικός (και Βόλος) και να ανέβουν άλλες δύο φιλικές προς αυτόν ομάδες, ο Λεβαδειακός κι ο Απόλλωνας.

Ο καθένας μπορεί να επιλέξει κατά την κρίση του ποιος είναι ο βασικός από αυτούς τους λόγους της επιλογής του ΠΑΟΚ να αποφεύγει να παίξει μπάλα-η, να το γράψουμε επακριβώς, έχει τις ενστάσεις του. Κατά την γνώμη μου, συνυπάρχουν και οι τέσσερις λόγοι! Εάν όμως έπρεπε να εστιάσω σε ένα, αυτός θα ήταν ο τρίτος! Πραγματικά έχω την άποψη, απ΄ όσα μπορώ να καταλάβω διαβάζοντας την αρθογραφία του ΠΑΟΚ και τα φιλικά προς αυτόν Μέσα, ότι για τον ΠΑΟΚ και ειδικά για τον Σαββίδη είναι κάτι σαν θέμα τιμής φέτος να μην πάρει το πρωτάθλημα κανένας, εάν δεν μπορεί να το πάρει ο ΠΑΟΚ!

Μπορεί και να κάνω λάθος και η κρίση μου να μην είναι ορθή-άλλωστε δεν μπορεί να είμαι στα μυαλά των διοικούντων του ΠΑΟΚ. Αλλά εγώ αυτό εκτιμάω. Δεν μπορούν να χωνέψουν προφανώς στον ΠΑΟΚ πώς ενώ έχουν το πάνω χέρι στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και μία τριετία, είναι τόσο κοντά στο να χάσουν και δεύτερο πρωτάθλημα σε αυτό το διάστημα. Με το σκεπτικό τους πιθανόν να είναι του τύπου, «ο Ολυμπιακός όταν είχε 20 χρόνια το πάνω χέρι, πώς τα έπαιρνε σχεδόν όλα κι εμείς τώρα τα χάνουμε».

Ίσως δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη στον ΠΑΟΚ ότι το πρωτάθλημα εννιά φορές στις δέκα το παίρνει στο τέλος ο καλύτερος. Η, αν το θέλετε αλλιώς, ότι για να πάρεις ένα πρωτάθλημα χρειάζεσαι πρωτίστως να έχεις πολύ δυνατή ομάδα. Φέτος λοιπόν κατά κοινή ομολογία ο Ολυμπιακός είχε καλύτερη, πιο δυνατή ομάδα…

Ο Ολυμπιακός σχεδόν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα έπαιρνε τα πρωταθλήματα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Πολύ απλά γιατί είχε ξεκάθαρα καλύτερη ομάδα. Κάποιες φορές που οι αντίπαλοι του ήταν πραγματικά δυνατοί κι αυτοί, έγινε όντως κόντρα μεγάλη. Κάποιες φορές, τις πιο πολλές, το πήρε ο Ολυμπιακός, κάποιες φορές, πιο λίγες, το έχασε. Αυτό που έκανε τη διαφορά στις μονομαχίες τίτλου «50-50» ήταν ότι ο Ολυμπιακός είχε αφενός μεν καλύτερη ψυχολογία ακριβώς από τις πολλές κατακτήσεις τίτλων, αφετέρου δε καλύτερη ποιότητα σε ατομικό επίπεδο, αφού πάντα κάνει τις καλύτερες μεταγραφές.

Πρόπερσι το πρωτάθλημα θα μπορούσε να το πάρει ο ΠΑΟΚ, καθώς ήταν καλύτερος, έστω με βραχεία κεφαλή, της ΑΕΚ-αλλά αυτοκτόνησε στα δύο παιχνίδια του στην Τούμπα με τον Ολυμπιακό και με την ίδια την ΑΕΚ. Πέρσι, το πρωτάθλημα θα μπορούσε να το πάρει ο Ολυμπιακός, αφού ήταν ισάξιος η, και καλύτερος του ΠΑΟΚ. Το πήρε ο ΠΑΟΚ από την τύχη βουνό που είχε στο Καραϊσκάκη-γιατί ανεξάρτητα από διαιτησίες, παραρτήματα κι ό,τι άλλο θέλουμε να πούμε, ο τίτλος εν τέλει κρίθηκε με εκείνο το αυτογκόλ του Βούκοβιτς. Με σκορ 1-0 αντί 0-1, η βαθμολογία στο τέλος θα ήταν Ολυμπιακός 78 και ΠΑΟΚ 77….

Αυτά εν αναμονή της θέσης που θα πάρει η κυβέρνηση, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί εν πολλοίς αν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Μόνο που κάποια στιγμή πρέπει πραγματικά να πάρει θέση, όπως κάνουν σιγά σιγά οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Άσχετο: https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1251578744067837954