Ο Φερέιρα της πρώτης χρονιάς και το μέλλον του…

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου προσπαθεί να καταγράψει πολλά από όσα έκανε την πρώτη του χρονιά στον ΠΑΟΚ ο Αμπέλ Φερέιρα και κάπως έτσι βοηθάει ώστε να απαντηθεί η ερώτηση που πολλοί ΠΑΟΚτσήδες θέτουν…

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ερωτήσεις θέσαμε στο περασμένο blog, ερώτηση κυριαρχεί και σε αυτό το σημερινό. Αυτή τη φορά δεν είναι δική μας. Την θέτει ο κόσμος του ΠΑΟΚ συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα…

«Θα παραμείνει ο Αμπέλ Φερέιρα και τη νέα χρονιά στον πάγκο της ομάδας;».

Όπως και να το κάνουμε, η ερώτηση από μόνη της και η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνεται, δείχνει κάτι…

Ας θυμίσουμε όμως και ταυτόχρονα ας εξηγήσουμε κάποια πράγματα.

- Ο Αμπέλ Φερέιρα επιλέχθηκε, διαπραγματεύτηκε, συμφώνησε και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο στις αρχές Ιουλίου του 2019.

- Διαδέχθηκε τον πιο επιτυχημένο προπονητή της ιστορίας του ΠΑΟΚ και σε αυτές τις περιπτώσεις οι βιαστικές συγκρίσεις είναι από… άδικες έως εντελώς μάταιες.

- Κανείς να μην ξεχνάει ότι πρόκειται για μία τεράστια επένδυση του Σαββίδη. Τα χρήματα που επενδύθηκαν και φυσικά καταγράφονται σε κάθε παράγραφο του συμβολαίου του, είναι πάρα πολύ μεγάλα για τα δεδομένα της Ελλάδας.

- Παρέλαβε μία ομάδα που έπρεπε να φτιάξει από την αρχή το κέντρο της, τη γραμμή δηλαδή που ενώνει όλο το σύνολο, κέντρο που άλλαζε αναγκαστικά μετά τις αποχωρήσεις Κάνιας, Σάκχοφ, Ολιβέιρα και τους τραυματισμούς Μαουρίσιο-Βέρνμπλουμ.

- Ο Φερέιρα που είχε λίγες ημέρες για να ετοιμάσει την ομάδα για τα πρώτα πολύ κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς, εκεί που του ήρθε ο χειρότερος αντίπαλος, τον οποίο έπρεπε να παίξει χωρίς Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο. (Τον έπαιξε βέβαια στα ίσια τον Άγιαξ και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες που διαμόρφωσε κυρίως η διαιτησία).

- Ένας προπονητής που συμφωνήθηκε αλλά δεν ενισχύθηκε με μεταγραφές λόγω των γνωστών περιορισμών του καλοκαιριού που ενισχύθηκαν μετά και τους αποκλεισμούς από την Ευρώπη.

- Ο Φερέιρα που φυσικά χρεώνεται τον δεύτερο και οδυνηρό αποκλεισμό από τους Σλοβάκους…

- Προπονητής ο οποίος από νωρίς έδωσε μία αγωνιστική ταυτότητα στην ομάδα, της προσέδωσε δηλαδή τακτικά εκείνα τα στοιχεία για τα οποία τον επέλεξε η ΠΑΕ τον Ιούλιο.

- Ένας άπειρος κόουτς που πρώτη φορά έβγαινε από τη χώρα του, με πολύ άπειρους συνεργάτες που ήρθαν μαζί του από Πορτογαλία και δεν κατάφεραν να τον βοηθήσουν πολύ στην καθημερινότητα της ομάδας. Ένας άπειρος προπονητής και στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες πίεσης που επικρατούν εδώ στην Ελλάδα, όπου παιχνίδια παίζονται και στα δικαστήρια.

- Ο Φερέιρα που έκανε πορεία πρωταθλητισμού και θα τελείωνε πρώτος αν τα δύο τελευταία ματς με Ολυμπιακό και Ξάνθη δεν χάνονταν στις λεπτομέρειες.

- Προπονητής που όταν χρειάστηκε έβαλε νερό στο κρασί του και προχώρησε σε μερικές τακτικές αλλαγές οι οποίες διόρθωσαν την εικόνα της ομάδας του, όσο και αν αυτή υστερούσε σωματικά.

- Κλείνοντας να θυμίσουμε ότι μιλάμε για προπονητή που κρίθηκε για πολλά μέσα στη σεζόν, όχι όμως και για το φινάλε της, το οποίο ακόμη δεν ξέρουμε ποιο θα είναι.

Άρα, ΟΛΑ αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα και σε αυτή την περίοδο είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψεις το αύριο και το μεθαύριο.

Όποιος λοιπόν διαβάσει προσεκτικά όλα τα παραπάνω, όποιος τα ζυγίσει σωστά, αντιλαμβάνεται γιατί ο Φερέιρα συνεχίζει κανονικά, με τον Σαββίδη σε αυτό το νεκρό διάστημα να του δίνει και άλλες αρμοδιότητες συμμετοχής στον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Ένας Σαββίδης που όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι δεν προχωράει σε επιπόλαιες και βιαστικές αλλαγές προπονητών, τους οποίους στηρίζει απόλυτα μέχρι βέβαια να αντιληφθεί –έχει τον τρόπο να συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία που τον βοηθούν στην κρίση του- ότι προκύπτει απόλυτο αδιέξοδο και πρέπει να κινηθεί διαφορετικά.

Σε κάθε περίπτωση, ξέρει καλά και εκείνος ότι ένας καλός προπονητής που πραγματικά αξίζει και στηρίζεται από όλες τις πλευρές, από τη δεύτερη χρονιά και μετά μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα σε μία ομάδα. Στην Ελλάδα αυτό, αποδεικνύεται συνέχεια τα τελευταία χρόνια…