Πώς θα είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τον κορονοϊό (podcast + poll)

Βασίλης Σαμπράκος
Πότε θα ξαναρχίσει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα; Πώς θα είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της σεζόν 2020-'21; Γιατί κινδυνεύουμε να ζήσουμε περισσότερα "1 ημίχρονο, 2 τελικό"; Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει, μιλάει, και σας καλεί να ψηφίσετε.

Και τι κάνει τώρα το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Κινείται στο ίδιο μοτίβο με όλες τις ευρωπαϊκές λίγκες. Προσπαθεί να κατανοήσει και να προεκτιμήσει την εξέλιξη της πραγματικότητας σχετικά με τον κορονοϊό προκειμένου να βασίσει πάνω σε αυτές τις υποθέσεις ένα πλάνο για την ολοκλήρωση της σεζόν.

Όπως όλες οι ευρωπαϊκές, η ελληνική ποδοσφαιρική αγορά ζει σε συνθήκες παύσης πληρωμών. Οι χορηγοί δεν πληρώνουν, επειδή δεν παίρνουν προϊόν. Οι τηλεοπτικοί πάροχοι δεν πληρώνουν, επειδή δεν παίρνουν προϊόν. Οι ΠΑΕ δεν εισπράττουν από τα εισιτήρια, επειδή δεν γίνονται αγώνες. Και δεν εισπράττουν ούτε από πωλήσεις, παρά μόνο από όσες μπορεί να γίνονται τούτες τις ημέρες από τα ψηφιακά καταστήματα τους. Σε αυτό το σκηνικό, η αγορά του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου προσπαθεί να κάνει αυτό που κάνουμε όλοι μας, με όρους επαγγελματικούς ή επιχειρηματικούς: να κρατήσει την αναπνοή του μέχρι να βγει από το lock down.

Πότε θα αποφασίσει η ελληνική αγορά αν και πότε θα ξαναπαίξουν μπάλα οι ομάδες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη σεζόν; Σχετικά με αυτό, το μόνο που μπορεί να κάνει το ποδόσφαιρο είναι αυτό που κάνει σήμερα: να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με την πανδημία και να λαμβάνει ενημέρωση από τις αρχές. Εκτός από αυτό, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από αυτό που κάνει, να παρατηρεί όσα συμβαίνουν στις άλλες χώρες και να διδάσκεται από αυτά. Βλέπει, για παράδειγμα, τον τρόπο προετοιμασίας του γερμανικού ποδοσφαίρου προκειμένου να επανεκκινήσει, θα δει πώς θα πάει το “πείραμα”, και θα αντιληφθεί αν πρέπει και πώς πρέπει να ξαναπαίξει μπάλα για να ολοκληρώσει τη σεζόν.

Στις πρώτες εβδομάδες της καραντίνας η Superleague συμπεριφέρεται με ωριμότητα και σχετική ψυχραιμία. Εκανε το απαιραίτητο, δηλαδή δημιούργησε μια ομάδα εργασίας που μελετά καθημερινά τα δεδομένα, και ανέθεσε σε μια διεθνούς φήμης εταιρεία συμβούλων να της ετοιμάσει μια έκθεση που θα τη βοηθήσει να μάθει και να κατανοήσει τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας σχετικά με το “αύριο” και - κυρίως αυτό - το “μεθαύριο”. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην προετοιμασία μιας αλλαγής. Όπως όλες τις άλλες αγορές, η πανδημία έβαλε σε μια αναγκαστική διαδικασία αλλαγής και την ποδοσφαιρική. Και δημιούργησε μια ευκαιρία για αλλαγές τις οποίες το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε έτσι κι αλλιώς ανάγκη να κάνει.

Μπορεί να αποφασίσει εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου η Superleague σχετικά με το αν και πότε θα ολοκληρώσει τη σεζόν; Κανείς δεν ξέρει. Η Superleague δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από το να περιμένει από τις αρχές να της απαντήσουν αν οι συνθήκες θα επιτρέπουν ποδόσφαιρο κεκλεισμένων των θυρών. Μόνο τότε θα επιτρέπει η πραγματικότητα στο ποδόσφαιρο να αποφασίσει αν το συμφέρει ή όχι να διακόψει οριστικά τη σεζόν ή να την ολοκληρώσει.

Και ποια θα είναι η μεθεπόμενη ημέρα για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Πώς θα λειτουργήσει για να ετοιμάσει τη ζωή του στη σεζόν 2020-’21. Αυτή είναι μια παραπάνω από ενδιαφέρουσα υπόθεση, δίχως διαμορφωμένα δεδομένα.

Εβαλα σε ένα podcast τις σκέψεις, τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις που κάνω ακούγοντας τις φωνές της αγοράς του ποδοσφαίρου. Μιλώ για το ενδεχόμενο της κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης του πρωταθλήματος, αλλά και για τον κίνδυνο του “1 ημίχρονο, 2 τελικό”, που γίνεται μεγαλύτερος από ποτέ.

Και επειδή τα νέα δεδομένα επιβάλλουν στις ομάδες να φτιάξουν σχέδιο για να προωθήσουν οργανωμένα νεαρούς ποδοσφαιριστές, σας καλώ να απαντήσετε στο ερώτημα σχετικά με το ποια ΠΑΕ σας πείθει περισσότερο για την ικανότητά της να δει την ευκαιρία και να διαχειριστεί δημιουργικά αυτή την ιστορική κρίση.

Ποια ΠΑΕ αντιλαμβάνεστε ως πιο έτοιμη να διαχειριστεί την κρίση και να κάνει αλλαγές;
Created with Poll Maker