Μία ήττα μπορεί να είναι πιο χρήσιμη από 50 νίκες…

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για όσα περιμένει με μην ξαναδεί από τον ΠΑΟΚ στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο ΠΑΟΚ κέρδιζε τους πάντες και τα πάντα για πολύ καιρό! Μέσα στο 2020 έχασε από τον Άρη και από τον Παναθηναϊκό. Η ήττα από τον Άρη δεν έκανε καλό στην ομάδα του Φερέιρα. Ίσα-ίσα… Επέφερε μπέρδεμα! Το 2-0 από τον Παναθηναϊκό όμως μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για όλη τη σεζόν. Έτσι πρέπει…

Κατ’ αρχάς να παραδεχθώ ότι τη δήλωση για τη χρήσιμη ήττα, τη διάβασα! Την έκανε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Αν δεν κάνω λάθος το είπε μετά το 2-0 του ΟΑΚΑ και πριν το 2-0 υπέρ του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Είχε κάνει πρόβλεψη ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής του Παναθηναϊκού. Δικαιώθηκε εν μέρει και πάμε να δούμε αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να εκμεταλλευτεί όσα έγιναν και όσα ακολούθησαν της ήττας στο πρωτάθλημα.

Η ήττα ήρθε στο αποκορύφωμα της κακής περιόδου του ΠΑΟΚ, σε διάστημα όπου ο ΠΑΟΚ έχανε τον έλεγχο, την ισορροπία του, ακόμη και την κατοχή μέσα στην Τούμπα απέναντι σε Βόλο και Αστέρα Τρίπολης. Ήταν μια ολόκληρη περίοδος που τραυματίστηκε ο Κρέσπο, ο Βιεϊρίνια δεν απέδιδε, ο Μαουρίσιο προσπαθούσε να βρει τον εαυτό του, ο Μπίσεσβαρ είχε... αφήσει τη χώρα, οι πιο πολλοί ήταν ντεφορμέ, η ομάδα είχε χάσει την επιθετικότητά της, δεν είχε καθόλου εντάσεις, έκανε πολλά λάθη, δυσκολεύονταν και στα πιο απλά του «χτισίματος» επιθέσεων από την άμυνα. Όλα αυτά συνέβαιναν και βέβαια δεν είναι 100% σίγουρο ότι δεν θα συνεχιστούν… Θα το δούμε…

Στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ έβγαλε τρομερή ενέργεια ως σύνολο και αυτό καλείται να το διατηρήσει. Είναι το πιο δύσκολο από όλα για μία ομάδα που δεν διακρίνεται για τα αθλητικά της προσόντα. Είναι όμως και τόσο απαραίτητο. Γι’ αυτό λοιπόν όσα έγιναν με τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο, ειδικά στο κομμάτι της έντασης με την οποία βγήκε το ενενηντάλεπτο, πρέπει να αποτελέσουν το παράδειγμα προς μίμηση για όλη την υπόλοιπη χρονιά. «Πάμε όπως με τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο…» πρέπει να λένε πριν από κάθε ματς. Από όλα. Από τα ντέρμπι και τα θεωρητικά πιο εύκολα.

Ένα είναι το αθλητικό κομμάτι και ένα το τακτικό. Πάμε και στο δεύτερο... Δεν θέλω να γράψω τι πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα. Τι… «πρέπει να κάνει ο προπονητής». Είναι ανόητο να το παίζουμε έξυπνοι απέναντι σε επαγγελματίες προπονητές ποδοσφαίρου.

Θα τολμήσω όμως να γράψω τι δεν άρεσε από τον προβληματικό ΠΑΟΚ της περασμένης περιόδου… Τι είδαμε δηλαδή και προφανώς πρέπει να περιοριστεί.

- Δεν γίνεται να χρησιμοποιείται μονίμως στην ανάπτυξη, αυτό το μονοδιάστατο τρικ ανάπτυξης με ανεβάσματα του Γιαννούλη όταν συγκλίνει ο αριστερός χαφ. Δεν γίνεται να μένει πάντα πίσω ο δεξιός μπακ.

- Δεν γίνεται να επιχειρεί ο ΠΑΟΚ την σωστή ανάπτυξη από την άμυνα, έχοντας στον άξονα Ίνγκασον-Βαρέλα και μπροστά τους τον Εσίτι. Ξεχάστε το… Καλύτερα να δίνετε την μπάλα εξ’ αρχής στους αντιπάλους.

- Δεν γίνεται ο ΠΑΟΚ να επιτίθεται έχοντας τόσους πολλούς παίκτες μπροστά από την μπάλα (ειδικά σε φάσεις που παίζει 3-1-5-1) και να έχει στην συνέχεια θέμα με τις αμυντικές του μεταβάσεις. (Αυτό έχει ήδη διορθωθεί σε μεγάλο ποσοστό).

- Προφανώς και δεν συμφέρει τον ΠΑΟΚ να έχει τον Μίσιτς πίσω από τον φορ. Ο Κροάτης μπορεί και εκεί να παίξει πολύ καλά. Ο ΠΑΟΚ όμως έχει μεσοαμυντικό πρόβλημα όταν τον χάνει μπροστά από την άμυνα. Έτσι χαλάει και όλη η ισορροπία της ομάδας.

- Για τον Βιεϊρίνια εμείς δικαιούμαστε να κάνουμε λάθος εκτιμήσεις. Η ομάδα μετά από 2-3 μήνες που επέστρεψε, έπρεπε να έχει βρει ήδη τη θέση που αυτός προσφέρει περισσότερα. Αν λοιπόν για την απόδοσή του έφταιγε η κίνηση προς τα μέσα του αριστερού χαφ (κάτι που εγώ δεν πίστευα) τότε πρέπει να δοκιμαστεί αλλού. Έπρεπε να είχε δοκιμαστεί ήδη αλλού. Και γιατί όχι να μην μονιμοποιηθεί και πάλι στην άμυνα.

- Σε παιχνίδι που είναι δεδομένο ότι πάει σε μονομαχίες, δεν γίνεται να πιστεύει ο ΠΑΟΚ ότι θα του προσφέρει πολλά πράγματα ο Σφιντέρσκι.

- Δεν γίνεται ο ΠΑΟΚ να είναι τόσο αδύναμος στην πίεση των επιθετικών του απέναντι στην αντίπαλη άμυνα όταν οι άλλοι έχουν την μπάλα.

Πολλά από αυτά τα είδαμε μέσα στον κακό Ιανουάριο, τα παραδέχθηκε και ο Φερέιρα και εξαφανίστηκαν στο σπουδαίο παιχνίδι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Για να δούμε και την συνέχεια όμως…

Δεν γίνεται και δεν πρέπει ο ΠΑΟΚ να μην αξιοποιήσει αυτό το ματς για να ωφεληθεί στην πορεία.

* Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται η δίκη του… «δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, δεν άκουσα, δεν γνωρίζω». Η δίκη που τα πιο πολλά Μέσα δεν αναφέρουν λέξη, λες και δεν αποτελεί θέμα! Και αυτοί τολμάνε να κουνάνε το δάκτυλο σε άλλους δημοσιογράφους για συνέπεια, συνείδηση, πολιτική, εξαρτήσεις και πολλά άλλα… Δείτε τους! Καμαρώστε τους τώρα! Σαν να μην είναι θέμα η δίκη 28 ανθρώπων που κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και στημένα ματς.

Στο τέλος-τέλος, νιώθω ότι το όποιο στίγμα για όσα έγιναν επί χρόνια, δεν θα μείνει στους κατηγορούμενους (όσους είχαν σοβαρές ευθύνες) αλλά σε αυτούς που τώρα εκτίθενται με όσα ΔΕΝ λένε.