Παναθηναϊκός: Η πρόοδος, η διάρκεια και ο... άλλος εαυτός στα ντέρμπι

Κώστας Ζάλιαρης
Άλλο ένα ντέρμπι για τον Παναθηναϊκό, άλλη μια ισοπαλία που τον αφήνει με το παράπονο για το ακόμα καλύτερο που μπορούσε να πάρει. Θετικά «στοιχεία» των «πράσινων» στην Τούμπα, εξαιρετικό πρώτο μέρος, κακή οπισθοχώρηση, ο Ζαχίντ και η φανέλα...

Τσάμπιονς Λιγκ με ακόμα καλύτερες αποδόσεις. |21+

Ο Παναθηναϊκός σίγουρα δεν είναι εκείνος του ένδοξου παρελθόντος. Το τόνισε και ο Γιώργος Δώνης μετά την ήττα – σοκ από την ΑΕΛ στο ΟΑΚΑ πριν από μια εβδομάδα. Δεν έχει καμία σχέση με τις ένδοξες μέρες άλλων ετών. Παρ' όλα αυτά, παραμένει και θα παραμείνει Παναθηναϊκός. Με το κύρος, τη φανέλα, το μεγαλείο. Και αυτά τα στοιχεία μάλλον είναι αδιπραγμάτευτα σε τέτοιες σημαντικές περιστάσεις όπως ήταν και το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα το βράδυ της Κυριακής στην 9η αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος.

Η ιστορία γράφτηκε με το ισόπαλο 2-2 και το πέναλτι στο 101' έπειτα από τον εκτενή έλεγχο στο μαρκάρισμα του Κουρμπέλη πάνω στον Κρέστο στις καθυστερήσεις, με το χρόνο να έχει παρέλθει στο βολέ του Διούδη και τον Σλοβένο ρέφερι να συνεχίζει το ματς επιτρέποντας ακόμα μια προσπάθεια στον ΠΑΟΚ...

Αυτό στην πρώτη γενικότερη ανάγνωση. Ο Παναθηναϊκός αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη κάνοντας ξανά ορισμένα βήματα προς τα μπροστά, σημειώνοντας πρόοδο την οποία αντιλαμβάνεται και πάνω στην οποία δουλεύει ο Γιώργος Δώνης.

Σταθερότατος Διούδης

Ο Σωκράτης Διούδης στο ματς με την ΑΕΛ έκανε λάθος στο 1ο λεπτό και στην εξέλιξη της φάσης μάζεψε τη μπάλα από τα δίχτυα του. Στην Τούμπα, απέναντι στον ΠΑΟΚ, ήταν εξαιρετικός και σταθερότατος. Στις ελάχιστες φορές που απειλήθηκε σοβαρά, δήλωσε «παρών» για να σταματήσει τη μπάλα, ενώ, δεν έχει καμία ευθύνη στα δυο γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός από τον Αντελίνο Βιεϊρίνια. Αντέδρασε άψογα στην κεφαλιά του Άκπομ που είχε κατεύθυνση προς τα δίχτυα, αντέδρασε εξαιρετικά και στην προβολή του Ίνγκασον απομακρύνοντας με τα πόδια προτού η μπάλα βρεθεί στον Ινσούα και από εκεί μπροστά στον Μακέντα για να σκοράρει ο Ιταλός. Ο Διούδης από τέτοιες εμφανίσεις παίρνει κι εκείνος μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ο πανηγυρισμός του στο δεύτερο γκολ όπου έτρεξε προς τον πάγκο, ήταν και μια εκτόνωση για τον ίδιο και την πίεση που μπορεί να αισθανόταν...

Δώνης γεμάτος ουσία

Ο Χρήστος Δώνης κάνει εντυπωσιακή σεζόν και η παρουσία του στο παιχνίδι της Τούμπας ήταν ακόμα μια απόδειξη της τρομερής ωρίμανσης αυτού του παιδιού τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο, όσο και σε ποδοσφαιρικό. Ο 25χρονος χαφ και αρχηγός του «τριφυλλιού», μια εβδομάδα μετά τις νέες αποδοκιμασίες που άκουσε στο ΟΑΚΑ, τον εκνευρισμό του, τα νεύρα και του πατέρα του που άνοιξε διάλογο με οπαδό και την γενικότερη αρνητική κατάσταση που προκλήθηκε γι' ακόμα μια φορά, ήταν ουσιαστικός και πολύτιμος στα χαφ. Πατούσε περιοχή, έχει μάθει να κυκλοφορεί αρκετά στους χώρους κοντά στα αντίπαλα καρέ, να «βλέπει» τις δεύτερες μπάλες και να βρίσκεται ακριβώς στα σημεία που πρέπει. Έχει μάθει πλέον ν' αποκρούει οτιδήποτε αρνητικό ακούει, να μην επιτρέπει σε οτιδήποτε λέγεται να τον επηρεάσει και να μπει στο μυαλό του και αυτό το μυαλό το δουλεύει με τον καλύτερο τρόπο την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στο χώρο του κέντρου.

Ζαχίντ ξανά από την... παραμικρή αφορμή

Είναι από τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα σε μια στιγμή. Ακόμα και στην κακή του μέρα. Ακόμα κι αν βρεθεί σε καλά φεγγάρια αλλά αντιμετωπίσει δυσκολίες για να κάνει αυτό που θέλει και σκέφτεται. Δεν είναι από εκείνους που θα φανούν σε ολόκληρο το παιχνίδι. Δεν θα είναι εκείνος ο άνθρωπος που θα κάνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο, δεν θα είναι πάντοτε αποτελεσματικός, αλλά όταν του... κάτσει η στιγμή, τότε ξέρει ακριβώς τι εντολή πρέπει να δώσει στη μπάλα. Το έκανε και απέναντι στην ΑΕΛ με το γκολ που έβαλε ξανά τους «πράσινους» στο ματς προσωρινά στην ήττα (2-1) του ΟΑΚΑ, άνοιξε το σκορ και στην Τούμπα με κίνηση που θα ζήλευαν πολλοί. Γιατί το τσιμπηματάκι πάνω από τον Ζίβκοβιτς στο κακό γύρισμα του Κρέσπο και το πλασέ πριν τον προλάβουν, θέλει καθαρή, αλήτικη σκέψη και ικανότητα. Και ο Ζαχίντ τα έχει για να προκαλέσει κάτι εξαιρετικό με την παραμικρή αφορμή.

Απαραίτητη η βοήθεια από τα μπακ

Οι πλάγιοι μπακ μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμοι για τον Παναθηναϊκό, αρκεί να καταφέρουν να έχουν συνέπεια στις καλές εμφανίσεις. Ο Ινσούα είναι γνωστός για τον τρόπο με τον οποίο θα κουβαλήσει τη μπάλα, θα καταπιεί χιλιόμετρα, θα προσφέρει το ένα κορμί παραπάνω στις επιθετικές βλέψεις της ομάδας και ήταν εκείνος που έκανε και την τρομερή μπαλιά στον Μακέντα στο 87' για το δεύτερο γκολ των «πράσινων» απέναντι στον ΠΑΟΚ. Από την πλευρά του, ο Γιόχανσον παρουσιάζει αρκετά πιο σπάνια το πολύ καλό του πρόσωπο. Βέβαια, όπως στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έτσι και σε αυτό τον «δικέφαλο του βορρά» είχε θετική παρουσία, έπαιρνε αρκετά μέτρα, μπορούσε να πετάξει γρήγορα τη μπάλα και να παίξει μπροστά για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κάτι καλό όπως φάνηκε κυρίως στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Τούμπας. Από πίσω του, πάντως, έρχεται ο Αποστολάκης που είναι ικανότατος για να διεκδικήσει φανέλα βασικού σε περισσότερα ματς.

Δεν θα άντεχε πίσω 45 λεπτά...

Η σοβαρή εμφάνιση με την κατοχή της μπάλας του πρώτου ημιχρόνου, έδωσε τη θέση της σε μια ομάδα που προσπάθησε με νύχια και με δόντια απλά να υπερασπιστεί το προβάδισμα ή και το ισόπαλο σκορ εν συνεχεία. Το δεύτερο μέρος ήταν τέτοιο που ο Παναθηναϊκός ήταν ίσως θέμα χρόνου να δεχθεί γκολ όσο πάλευε να διατηρήσει το υπέρ του 1-0. Τα δεδομένα άλλαξαν και το μοναδικό που γινόταν ήταν απλά ν' απομακρύνεται μακριά η μπάλα δίχως κάποιο στόχο ή υπομονή. Απλά να φύγει. Ο ΠΑΟΚ πίεσε, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι οι «πράσινοι» είχαν... τρικυμία στα μετόπισθεν και «έφαγαν» φάσεις. Η εικόνα αυτού του δευτέρου ημιχρόνου, όμως, είναι κάτι που ακόμα χρειάζεται δουλειά ώστε να ελαχιστοποιείται ο φόβος και η έντονη ανησυχία και να παραμένει το τέμπο στα μέτρα της ομάδας του Γιώργου Δώνη ψάχνοντας συνεχώς την ισορροπία στους χώρους που παίζεται η μπάλα.

Φανέλα που «ζωντανεύει» στα ντέρμπι

Ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο μεγάλο ντέρμπι της φετινής σεζόν παρουσιάζει ξανά πολύ θετικό πρόσωπο. Μετά το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και την ισοπαλία που ήρθε στο φινάλε με πέναλτι του Μολό, η αναμέτρηση στην Τούμπα ολοκληρώθηκε με ισόπαλο σκορ και μάλιστα με γκολ του ΠΑΟΚ στο 101'! Η ομάδα του Γιώργου Δώνη έφυγε από τη Θεσσαλονίκη με την πικρία για την τεράστια χαμένη ευκαιρία να πάρει μια πολύ μεγάλη και σημαντική νίκη, σ' ένα ματς που προτού ξεκινήσει, ο βαθμός θα μπορούσε να είναι κέρδος. Αυτό δείχνει γιατί η φανέλα του και η ομάδα σε ό,ποια κατάσταση κι αν βρίσκεται, θα βρίσκει τρόπο ν' αντιδρά και να θυμίζει σε όλους πως είναι Παναθηναϊκός. Τόσο απλά...