Η χημεία Φορτούνη-Ποντένσε και το «θέμα» που δεν είναι μόνο ανασταλτικό

Ο Κ. Νικολακόπουλος εντοπίζει μέσα από το blog του στο gazzetta κάποια θέματα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Θεωρώ ότι είναι λάθος να εντοπίζεται το αγωνιστικό θέμα του Ολυμπιακού στο καθαρά ανασταλτικό κομμάτι. Στα δικά μου τα μάτια η ομάδα γενικά χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά-και παίκτες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Ας προσέξουμε π.χ. ότι ο Ολυμπιακός στα τέσσερα τελευταία φιλικά του σε Βέλγιο-Ολλανδία έκανε δύο γκολ, από ισάριθμα κόρνερ. Όπως κι οι πιο σπουδαίες ευκαιρίες του για γκολ ήταν από στατικές φάσεις: το δοκάρι του Βούκοβιτς με την ΠΣΒ, μία άλλη κεφαλιά-ξυράφι του Σέρβου με τη Σεντ Τρούϊντεν κι η κεφαλιά του Μπουχαλάκη με την Γκενκ. Ακόμη κι ένα τετ α τετ του Λάζαρου με την Σεντ Τρούϊντεν ήταν από βολέ του γκολκίπερ.

Από ωραία ανάπτυξη παιχνιδιού καθαρές φάσεις για γκολ θυμόμαστε μόλις μία: του Γκερέρο το τετ α τετ με την Γκενκ. Ανάλογες καλές φάσεις είχαμε να δούμε από το πρώτο φιλικό στο Βέλγιο, με την Έουπεν, όπως π.χ. στο γκολ του Γκερέρο.

Τουλάχιστον στο τελευταίο φιλικό, με την Γκοζτέπε, η ομάδα έκλεψε αρκετές μπάλες κι έτσι με μία πάσα έβγαλε σε θέσεις βολής κύρια τον Ανσαριφάρντ, αλλά και τον Λάζαρο.

Η ομάδα όντως βγάζει ποιότητα μπροστά με την τετράδα Ποντένσε, Φορτούνη, Λάζαρου, Γκερέρο η, Καρίμ (που όμως δεν αρκούν για μπροστά), αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη ουσία, το γκολ. Πρέπει από την άλλη να δεχθούμε ότι οι παίκτες αυτοί δεν έχουν παίξει πολύ μαζί. Όπως κι ότι ήδη ο Φορτούνης με τον Ποντένσε δείχνουν καλή χημεία. Με την ΠΣΒ αρκετές φορές «βρέθηκαν» πραγματικά όμορφα και μας έδωσαν υποσχέσεις ότι όταν δέσουν μπορεί να βρίσκονται με κλειστά μάτια. Γενικά ο Πορτογάλος είναι παίκτης με καλές συνεργασίες. Τον είδαμε και με τον μπακ που έχει πίσω του, τον Ομάρ, να συνδυάζεται, αλλά και με τον σέντερ φορ, τον Γκερέρο. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα δώσει πολλές ασίστ.

Όπως δεν έχω αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο όπλο του Ολυμπιακού είναι ο Φορτούνης, από τα πόδια του οποίου προέρχονται οι καλύτερες στιγμές της ομάδας επιθετικά. Με τη διαφορά ότι ο διεθνής άσος πρέπει να γίνει πιο απαιτητικός στο παιχνίδι του-να μην αρκείται στις καλές πάσες για γκολ, αλλά να κάνει γκολ κι ο ίδιος. Δεν πατάει περιοχή όσο χρειάζεται κι όταν το κάνει είναι άστοχος, για την αξία του. Όμως, αν δεν σκοράρει ο Φορτούνης, και με τον Ποντένσε να μην είναι κυνηγός που κυνηγάει να τελειώνει φάσεις, απομένουν για το σκοράρισμα ο φορ κι ο Λάζαρος-δεν αρκούν.

Στο φιλικό με τους Τούρκους έδειξε ο Φετφατζίδης ότι μπορούμε να περιμένουμε πολλά από αυτόν και να μην μιλάμε για τέσσερις-πέντε, αλλά για πέντε-έξι με ποιότητα μπροστά. Με την ικανότητα του να παίζει κι από τον άξονα κι από τα άκρα, αλλά και να φτιάχνει και να μπαίνει σε φάσεις. Μόνο που πρέπει να έχει συνέχεια σε αυτό το ανέβασμα του, γιατί στα προηγούμενα φιλικά τον βλέπαμε και δεν τον αναγνωρίζαμε-κι αυτός, πάντως, κι ειδικά ο Ποντένσε, έχουν το ντεζαβαντάζ της αποχής από αγώνες, πάνω από τρεις και πάνω από έξι μήνες αντίστοιχα. Μας αρέσει δεν μας αρέσει η ομάδα για να στρώσει θέλει χρόνο. Υπομονή, βέβαια, στον Ολυμπιακό δεν υπάρχει κι αυτό είναι γνωστό, αλλά το ποδόσφαιρο χρειάζεται κι αυτή τη λέξη…

Όπως χρειάζεται και πιο ομαδικό πνεύμα. Υπάρχει μία στιγμή προχθές που ο Μάνος μπαίνει κατά μέτωπο κι έχει αριστερά του τον Καρίμ και δεξιά του, εντελώς μόνο του, τον Φετφατζίδη. Δεν δίνει πάσα ούτε στον μεν, ούτε στον δε-σουτάρει, καλό ήταν το τελείωμα κι ο γκολκίπερ τον νίκησε. Το σωστό ποδόσφαιρο σε αυτή τη φάση λέει, πάσα Μάνου δεξιά σε Φέτφα και ασίστ Φέτφα αριστερά σε Καρίμ για να μπει με την μπάλα στα δίκτυα…

Περίπου όπως έκανε η ΠΣΒ στη φάση του 2-0 επί του Ολυμπιακού…

Άσχετο: την ερχόμενη Παρασκευή 3 Αυγούστου πρέπει να δηλώσει ο Ολυμπιακός τους παίκτες του ενόψει των αγώνων με τη Λουκέρνη.