Ο Κόντε και το… αιώνιο ερώτημα

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου (με αφορμή το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για τον Πέδρο Κόντε) γράφει σήμερα στο blog του για τις μεταγραφές των «μεγάλων» από τους θεωρητικά μικρότερους, για τις οποίες πάντα τίθεται το ίδιο ερώτημα… Στο τέλος υπάρχει και κάτι ακόμη διαιτητικό.

Για παιχνίδι επιπέδου και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας επιβιβαστείτε στη Sportingbet. SportingBet.gr Όχι τυχαία επιλογή. (21+)

Αν ο ΠΑΟΚ «καίγεται» για μία θέση στην οποία πρέπει να ενισχυθεί και μάλιστα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μια και εκεί, αυτή τη στιγμή το ρόστερ έχει αριθμητικό πρόβλημα, αυτή είναι του επιθετικού.

Η προετοιμασία ξεκινάει και αυτή τη στιγμή στην επίθεση διαθέσιμος είναι μόνο ο Κουλούρης… Πώς γίνεται να ξεκινήσεις με έναν μόνο φορ;

Μετά από… 15-20-30 μέρες διαπραγμάτευσης με τον Πούκι, ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να πάρει αποφάσεις για τη συγκεκριμένη θέση και… κάπου εδώ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η περίπτωση Κόντε! Ο Ισπανός ήταν πάντα στο στόχαστρο του ΠΑΟΚ, είναι γνωστός στα Ελληνικά γήπεδα και είναι μία βατή λύση που όλα δείχνουν ότι τώρα θα προχωρήσει. Γιατί δεν προχωρούσε μέχρι τώρα και έμπαιναν άλλες προτεραιότητες;

Εδώ το θέμα δεν είναι οικονομικό, δεν έχει να κάνει με την ηλικία του (και αυτός 30 όπως οι περισσότεροι παίκτες του ΠΑΟΚτσήδικου κορμού) αλλά σχετίζεται με το αν αυτός ο παίκτης που έκανε τη διαφορά και πραγματικά… οργίαζε επιθετικά στην ομάδα των Ιωαννίνων, αν μπορεί να προσφέρει πολλά και στον ΠΑΟΚ.

Και… να το ερώτημα που κάθε καλοκαίρι απασχολεί τις μεγάλες Ελληνικές ομάδες που θέλουν να αποκτήσουν έναν ποδοσφαιριστή που έπαιζε σε άλλη (θεωρητικά μικρότερη) Ελληνική ομάδα: «Μπορεί; Θα αντέξει το βάρος; Αυτά που έκανε εκεί θα τα κάνει και εδώ; Πρέπει να αποκτηθεί ή είναι λάθος γιατί άλλο… εκείνη η ομάδα και άλλο εμείς…».

Δεκάδες οι περιπτώσεις τέτοιων παικτών (Ουάρντα, Λημνιός, Αμπντούν, Γιακουμάκης, Κουτσιανικούλης, Κούτρης, Μπεν, Ολαϊτάν) μου έρχονται στο μυαλό ως πρόχειρα παραδείγματα. Και πάντα το ίδιο ερωτηματικό: «Μπορούν να σηκώσουν το βάρος της πιο βαριάς φανέλας».

Αυτό –προφανώς- ισχύει τώρα και με τον Πέδρο Κόντε. Στον ΠΑΟΚ προβληματίζονται. Γιατί αν ήταν σίγουροι, ή θα το είχαν ήδη αποκτήσει ή θα τον είχαν ήδη απορρίψει και δεν θα τον άφηναν να περιμένει ως εναλλακτική του… κάθε Πούκι, χωρίς να αποκλείεται ο ΠΑΟΚ να πάρει και τον Κόντε και έναν ακόμη.

Πώς όμως μπορείς σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή να κρίνεις με μικρό ποσοστό λάθους, αν ο… κάθε Κόντε μπορεί ή δεν μπορεί να προσφέρει πολλά στον ΠΑΟΚ;

Προφανώς και δεν πας σε… χαρτορίχτρα. Προφανώς και δεν το παίζεις κορώνα-γράμματα. Όσο και αν σίγουρη 100% απάντηση δεν μπορείς να πάρεις, αυτό που πρέπει να έχεις κάνει είναι το… τέλειο σκάουτινγκ! Μόνο έτσι μειώνεις τις πιθανότητες λάθους.

Τι σημαίνει τέλειο σκάουτινγκ: «Τα ψάχνεις όλα για τον… άνθρωπο, τον ποδοσφαιριστή, τον επαγγελματία, την προσωπικότητα, τον αθλητή, τον συμπαίκτη, την νοοτροπία, το παρελθόν, το παρόν, τους τραυματισμούς…» και πολλά άλλα.
Τον βλέπεις σε πολλά και διαφορετικού είδους παιχνίδια. Ψάχνεις να βρεις και παιχνίδια της προηγούμενής του ομάδας. Τον τσεκάρεις όταν παίζει εντός και συγκρίνεις με τα εκτός. Πας και τον βλέπεις ακόμη και στην προπόνηση! Ρωτάς γι’ αυτόν και την προσωπικότητά του όποιον τον γνωρίζει και εσύ εμπιστεύεσαι. Φθάνεις ακόμη και στο σημείο να μιλάς μαζί του για να τον «ακτινογραφήσεις» από όλες τις απόψεις.

Αφού λοιπόν συλλέξεις δεκάδες στοιχεία γι’ αυτόν, τότε μειώνεις τις πιθανότητες να κάνεις λάθος και… αποφασίζεις. (Ας μην μπούμε σε παραδείγματα για… όσα ανακαλύφθηκαν σε μεταγραφές, αφού έπεσαν οι υπογραφές).

Αυτοί που έχουν όόόλα αυτά τα στοιχεία για τον Κόντε λοιπόν, οφείλουν να ξέρουν περισσότερο για το αν... μπορεί ή δεν μπορεί για το αν κάνει ή δεν κάνει. Εμείς που τον είδαμε μόνο σε μερικά παιχνίδια, απλά υποθέτουμε... Γι' αυτό... "αυτοί αποφασίζουν, αυτοί έχουν και την ευθύνη".

* Τι αναστάτωση είναι αυτή που επικρατεί για τους πίνακες διαιτητών που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες; Δηλαδή αυτός ο παράγοντας και αυτή η ΠΑΕ που κάνουν τα πάντα για να «σώσουν» έναν τελειωμένο διαιτητή, έναν διαιτητή που καθόρισε με τα λάθη την τύχη πολλών αγώνων, δεν καταλαβαίνουν ότι εκτίθενται; Αν «χρωστάνε» κάτι σε αυτούς τους διαιτητές για τους οποίους σκίζουν τα ρούχα τους για να μην πάνε εκεί από… εκεί που ήρθαν, ας βρουν άλλο τρόπο να «ανταποδώσουν» το καλό που τους έκαναν.