Επιτέλους! Ντέρμπι σε γεμάτη Τούμπα…

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου βαρέθηκε να καλύπτει αγώνες σε άδειο γήπεδο και ανυπομονεί για το σπουδαίο παιχνίδι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός το οποίο και επιχειρεί να αναλύσει από την πλευρά του Δικεφάλου.
Ήρθε επιτέλους η 10η Δεκεμβρίου. Μήνες και μήνες αναμένονταν αυτή η ημέρα. Πέρασαν περίπου τέσσερις μήνες από τότε που ξεκίνησε το πρωτάθλημα και οι ΠΑΟΚτσήδες έχουν σκάσει! Όλο αυτό το διάστημα η ομάδα τους πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα, κάνει προσπάθεια να το διεκδικήσει και να το κατακτήσει, αλλά αυτοί… δεν είχαν δικαίωμα να την ενισχύσουν στους εντός έδρας αγώνες.
Η Τούμπα ανοίγει απόψε για πρώτη φορά τις πόρτες της, για να φιλοξενήσει πάνω από 25 χιλιάδες φιλάθλους που θα παρακολουθήσουν το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός! (Εδώ επάνω μην ακούω και διαβάζω ανοησίες για το… αν είναι πράγματι ντέρμπι αυτό το παιχνίδι. Ας το αφήσουμε για λίγο αυτό…).
Ήταν τόσο μεγάλη και σκληρή η πολύμηνη τιμωρία του γηπέδου, που δεν μπορώ να διανοηθώ ότι απόψε θα υπάρξει οποιοσδήποτε άνθρωπος και φίλος του ΠΑΟΚ που θα ξεφύγει και θα παραβιάσει τους κανόνες. Πιστεύω ότι όλο το γήπεδο θα προσέχει διπλά και τριπλά ώστε από εδώ και πέρα να μην εμφανιστεί κανείς που θα βάλει σε κίνδυνο την Τούμπα και την παρουσία φιλάθλων σε αυτή.
Επιτέλους λοιπόν αγώνας ντέρμπι στην γεμάτη Τούμπα! Επιτέλους…
Εντός γηπέδου σαφώς και έχουμε ντέρμπι! ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός παίζουν και είναι απλά τα πράγματα για όσων το μυαλό «πετάει» και βρίσκεται αλλού. Την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες ήταν σε αυτό το γήπεδο, με τον ΠΑΟΚ να «παρουσιάζεται» ως το μεγάλο φαβορί. Το σκορ έληξε 2-3 σε αγώνα όπου ο ΠΑΟΚ είχε το μεγάλο κίνητρο και οι πράσινοι αγωνίζονταν με μερικά παιδιά που είχαν και έχουν ελάχιστες συμμετοχές. Είναι αστείο λοιπόν για τον οποιονδήποτε να υποτιμάει τον αντίπαλο.
Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει τον Βιεϊρίνια και τον Ελ Καντουρί, ενώ ο Πρίγιοβιτς είναι στην αποστολή αλλά δύσκολα θα ξεκινήσει. Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα για την ομάδα του Λουτσέσκου και ειδικά σε έναν αγώνα ειδικών συνθηκών. Ο Βιεϊρίνια έχει ζήσει πολλά τέτοια ματς και μόνο αυτό (πέρα από την ποιότητά του) θα βοηθούσε για να ανεβάσει και την αγωνιστικότητα όλης της ομάδας. Ο Πρίγιοβιτς (στη δική μου λογική) είναι μάλλον απαραίτητος σε τέτοιους αγώνες όπου ο ΠΑΟΚ φέρνει την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή πάνω από 20-30 φορές.
Από τη στιγμή που στα πλάγια μπακ δεν παίζουν μαζί Βιεϊρίνια-Μάτος, μάλλον δεν θα ξεκινήσει και ο Κάνιας. Ο Ισπανός ήταν ιδανικός να καλύπτει τα πολλά ανεβάσματα του Πορτογάλου και του Βραζιλιάνου. Όλα δείχνουν ότι παρτενέρ του Τσίμιροτ θα είναι και πάλι ο Μαουρίσιο, παίκτης που… ανεβάζει και την απόδοση του Βόσνιου κατά 50%. Άλλος ήταν ο Τσίμιροτ με τον Βραζιλιάνο και άλλος με τον Κάνιας.
Ο Μαλεζάς θα δώσει εμπειρία και προσωπικότητα σε όλη την ομάδα, Πέλκας-Μακ-Λημνιός θα ανεβάσουν ταχύτητα τον ΠΑΟΚ και… για να δούμε τον Κουλούρη, που σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια τα οποία παίζει στον Δικέφαλο, μόνο τρεις φορές έχει σκοράρει μέσα στην Τούμπα. Δεν πρέπει να αλλάξει αυτό;
* Για το γεγονός ότι σήμερα ο ΠΑΟΚ, σε ένα τέτοιο παιχνίδι, θα παίξει με αριστερό μπακ τον Κρέσπο (τέταρτη ή πέμπτη επιλογή) υπάρχουν ευθύνες. Γιατί το ποδόσφαιρο όταν το «κοροϊδεύεις» και το αντιμετωπίζεις χωρίς σοβαρότητα σε τιμωρεί εκεί ακριβώς που εσύ το προκάλεσες. Για τον ΠΑΟΚ αυτό τώρα συνέβη στα αριστερά της άμυνας…
* Κοίτα να δεις μία σύμπτωση. Μέσα στην ίδια εβδομάδα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «τελείωσαν» μερικούς παίκτες τους. Ψάχνοντας τις αγωνιστικές, διαπίστωσα ότι για μερικούς από αυτούς (ασπρόμαυρους και ερυθρόλευκους) το τελευταίο –επί της ουσίας- παιχνίδι τους, ήταν με την ΑΕΚ! Αυτή κι’ αν δεν είναι σύμπτωση!
* Συμφωνώ ότι αν ο ΠΑΟΚ έβαζε τέτοια γκολ στο Αγρίνιο ή αλλού, οι γραφικοί-κωμικοτραγικοί που λερώνουν το ποδόσφαιρο με την παρουσία τους, θα είχαν… ξεφτιλιστεί στην προσπάθεια να μειώσουν την επιτυχία. Μέχρι εκεί όμως… Θα κάνει και ο ΠΑΟΚ τα ίδια; Θα ασχολείται με αυτά και με αυτούς;