H AEK βγάζει τα συκώτια της, ο ΠΑΟΚ, τα φτύνει...

Μιχάλης Τσόχος
Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την ήττα του ΠΑΟΚ που οι ίδιοι οι άνθρωποι του την είχαν αποφασίσει από το ημίχρονο και είχαν βρει και το άλλοθι, και την ΑΕΚ που αντέχει, αντέχει, αντέχει...

Πρώτο τραπέζι Vista! Με ανανεωμένη πλατφόρμα και νέο mobile site. (21+)!

Ακούω στο ημίχρονο τον Κωστή Μπότσαρη που κάνει χρόνια πολλά και καλά το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ στη NOVA να μεταφέρει λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους τα όσα είχε ακούσει πληροφορηθεί από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ που ήταν στον πάγκο.

“Στον ΠΑΟΚ εκτιμούν ότι όπως κύλησε το ημίχρονο με τις αποβολές, βγήκαν χαμένοι. Διότι η αποβολή του Αραούχο ντόπαρε ψυχολογικά τους παίκτες της ΑΕΚ και επιπλέον η αποβολή του Σαμπράνο έστω κι αν ήρθε χρονικά αργότερα, είναι χειρότερη γιατί ο ΠΑΟΚ για να την καλύψει χρειάζεται να κάνει αλλαγή παίκτη, ενώ η ΑΕΚ δεν χρειάστηκε...”.

Οταν ο Κωστής ολοκλήρωσε την φράση του σχολίασα δυνατά στην ομήγυρη στο γραφείο. “Δεν χρειάζεται να δούμε το δεύτερο ημίχρονο. Ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να ισοφαρίσει ποτέ!”.

Αυτό είναι ακριβώς ο ΠΑΟΚ την εποχή του Σαββίδη. Το θέμα για όλους όσοι εργάζονται για τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη δεν είναι πως θα νικήσει η ομάδα, αλλά που θα αποδώσουν την ήττα. Το θέμα τους δεν είναι η επιτυχία, το θέμα τους είναι που θα αποδώσουν την αποτυχία, κανείς δεν δουλεύει για την πρώτη, όλοι δουλεύουν για την αιτιολόγηση της δεύτερης. Παράγοντες, πρόεδροι, τεχνικοί διευθυντές, προπονητές, παίκτες, όλοι μα όλοι σκέφτονται το άλλοθι της αποτυχίας και όχι την επιτυχία.

Με αυτό τον τρόπο κατά καιρούς έχουν βρεθεί ένα σωρό φταίχτες. Προπονητές που έδωσαν δημόσια παίκτες, παίκτες που έδωσαν στεγνά προπονητές, πρόεδροι και τεχνικοί διευθυντές που φωτογράφισαν προπονητές και τούμπαλιν. Πάντα κάποιος να φταίει, πάντα κάτι να φταίει, ο διαιτητής, ο καιρός, το κλίμα, το χόρτο, τα παπούτσια, οτιδήποτε που να στέκει.

Τώρα φαίνεται πως στον ΠΑΟΚ το άλλοθι το έχουν κάνει επιστήμη. Επιστήμη όμως... Από το ημίχρονο το έχουν έτοιμο. Η αποβολή του Αραούχο, ντόπαρε τους παίκτες της ΑΕΚ ψυχολογικά λέει, και για αυτό οι 10 της ΑΕΚ έβαλαν γκολ στους 11 του ΠΑΟΚ που μέχρι την αποβολή πάλι λέει είχαν ξεκινήσει καλύτερα. Οκ λοιπόν, προτείνω στο επόμενο εκτός έδρας ματς στη Νέα Σμύρνη στο έβδομο λεπτό ο Πρίγιοβιτς να ρίξει μία μπουνιά σε όποιον παίκτη του Πανιωνίου βρεθεί μπροστά του. Να πάρει την κόκκινη να αφήσει την ομάδα με 10 να φτιαχτούν ψυχολογικά οι 10 να βάλουν γκολ στους 11 του Πανιώνιου, να κάνουν μία εκτός έδρας νίκη επιτέλους.

Για εμένα εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα στον ΠΑΟΚ. Αλήθεια, οι ποδοσφαιρικές αναλύσεις στον ΠΑΟΚ δεν έχουν νόημα, περισσεύουν... Παρά ταύτα ας δούμε και μερικές από αυτές.

Για τον Πρίγιοβιτς

Οσοι ασχολούνται εκτενώς με την ομάδα και το ρεπορτάζ της έχουν φτάσει στην παράνοια. Να μην παίζει ο Πρίγιοβιτς βασικός μακριά από την Τούμπα γιατί δεν μπορεί εκτός, είναι ένα επιχείρημα που πέφτει σοβαρά στο τραπέζι...

Δηλαδή να φτιάξει ομάδα ο ΠΑΟΚ με σέντερ φορ Τούμπας και σέντερ φορ εκτός Τούμπας. Αντί να συζητάμε για τον Πρίγιοβιτς που η ομάδα δεν μπορεί να τον ταϊσει με τον τρόπο που παίζει μακριά από την έδρα της και ο Σέρβος φορ αν δεν τον ταiσεις δεν έχει καμία χρησιμότητα στο παιχνίδι, συζητάμε για να παίζει ο ΠΑΟΚ με σέντερ φορ Τούμπας και σέντερ φορ εκτός Τούμπας.

Φανταστείτε πόσο γελοίο θα μας φαίνονταν να έλεγε ο Μουρίνιο, ότι ο Λουκάκου είναι καλός για το “Ολντ Τράφορντ” για τα εκτός θα πάρουμε άλλο φορ. Προσέξτε είναι άλλο να μην βάλεις για λόγους τακτικής τον Πρίγιοβιτς σε ένα δύο εκτός έδρας ματς και άλλο να συζητάς ότι πρέπει να παίζεις με άλλον φορ εντός και άλλον εκτός. Δηλαδή στη Λάρισα, στη Λιβαδειά, στη Ριζούπολη που ο ΠΑΟΚ δεν νίκησε δεν πρέπει να παίζει με τον Πρίγιοβιτς; Με τι να παίζει, με γρήγορο για να βγαίνει στην κόντρα επίθεση;

Για τον Λουτσέσκου

Το επόμενο επιχείρημα είναι να φαγωθεί ο Λουτσέσκου γιατί δεν κάνει. Θα μου πεις να τον κρατάς για να μην ξαναδιώξεις προπονητή είναι επιχείρημα; Οχι, δεν είναι επιχείρημα. Αλλα άντε και έφυγε ο Λουτσέσκου, δεν θα ρωτήσω ποιός θα είναι ο επόμενος, θα ρωτήσω ποιός θα διαλέξει τον επόμενο;
Το πρόβλημα στον ΠΑΟΚ είναι σαν το μπλεγμένο κουβάρι που αν δεν το ξετυλίξεις από την αρχή δεν θα βρεις άκρη. Και η αρχή του μπλεξίματος είναι πάντα ο Ιβαν. Ναι αυτός βάζει τα ωραία και πολλά λεφτά του στον ΠΑΟΚ, αν δεν υπήρχε αυτός ο ΠΑΟΚ δεν ξέρω που θα ήταν σήμερα κι' αν θα συζητάγαμε γιατί έχασε το ντέρμπι από τον ΑΕΚ ή για το γιατί δεν πήρε αυτό με τον Μακεδονικό, αλλά κατά τα άλλα μηδέν εις το πηλίκο. Μάλλον υπό το μηδέν.

Στον ΠΑΟΚ δεν ξέρω αν θα πάρουν πρωτάθλημα. Τίποτα δεν αποκλείεται την εφετινή σεζόν, που ο κάθε ένας από τους διεκδικητές έχει τα δικά του μεγάλα προβλήματα. Της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού είναι όμως αγωνιστικά και φετινά. Του ΠΑΟΚ είναι χρόνια και αρχίζουν πολύ μακριά από το χόρτο, για την ακρίβεια στο χόρτο καταλήγουν. Οπως γράφω και στον τίτλο, ο ΠΑΟΚ τρώει τα συκώτια του, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που τα φτύνει από την υπερπροσπάθεια.

Η ΑΕΚ των υπερβάσεων

Φτάνει όμως αυτή η υπερπροσπάθεια για να σου δώσει τίτλο; Δεν ξέρω. Η απώλεια του Μάνταλου είναι τεράστια και η ΑΕΚ ακόμη δεν το έχει αντιληφθεί. Και στα ματς με Μίλαν και ΠΑΟΚ έλειψε, αλλά σε αυτά με... Λεβαδειακούς και... Ξάνθες θα λείψει περισσότερο, πολύ περισσότερο. Επιπλέον η ΑΕΚ όπως είπε και ο Χιμένεθ δεν είναι μαθημένη για τα τρία ματς την εβδομάδα. Ναι αυτή την εβδομάδα η τριάδα έγραψε νίκη στη Νέα Σμύρνη, ισοπαλία με τη Μίλαν, νίκη με τον ΠΑΟΚ, αλλά έφτυσε αίμα για να τα καταφέρει και το πλήρωσε ακριβά με την απώλεια του Μάνταλου. Γιατί όταν πας μονίμως στα κόκκινα θα την πληρώσεις. Ευτυχώς για την ΑΕΚ έχει διακοπή τώρα, γιατί αν Τετάρτη είχε ματς και Κυριακή καπάκι κι' άλλο δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε. Η ΑΕΚ λέμε ότι έχει βάθος αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλο. Ποιός είναι αντί – Μάνταλος; Ελπίζει η ΑΕΚ να προκύψει τέτοιος ο Κονέ που όντως έχει τα προσόντα να το κάνει, αλλά άλλος δεν υπάρχει. Ποιές είναι οι λύσεις για μπροστά; Οχι πάντως ο Πατίτο και ο Τρίστασον που είναι στο ρόστερ, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχουν παρά μόνο για το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Λάρισας. Εδώ χάθηκε ακόμη και ο Κλοναρίδης πλέον... Ποιός θα ξεκουράσει τον Λόπες; Κανείς. Ως πότε θα παίζει έτσι και θα αντέχει ο βιονικός Σιμόες; Δεν έχω απάντηση.

Η ΑΕΚ έχει ήδη κάνει υπερβάσεις. Η πρόκριση στους ομίλους ήταν τέτοια. Η πρόκριση από εκεί στους 32, αν επιτευχθεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, η πρωτιά στο πρωτάθλημα επίσης. Η ΑΕΚ είμαστε στις αρχές του Νοέμβριου και έχει κάνει ήδη πολλές υπερβάσεις. Χρειάζεται καύσιμα για να συνεχίσει, ο Γενάρης είναι κοντά, μέχρι τότε δεν ξέρω αν θα είναι πρώτη δεύτερη ή τρίτη, αλλά μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος θα είναι σίγουρα. Θα χρειαστεί ένα χέρι βοηθείας. Τότε θα ξέρει αν της το έχουν δώσει πρωτίστως ο Κονέ και μετά ο Γιακουμάκης. Ετσι κι αλλιώς θα πρέπει να πάει στο παζάρι με μερικά από τα λεφτά που μπήκαν στο ταμείο από την υπερβατική ευρωπαϊκή πορεία. Ανάλογα με την παρουσία του Κονέ και του Γιακουμάκη θα ξέρουμε για πόσους θα πρέπει να πάει. Αλλά την βόλτα για ψώνια οφείλει να την κάνει. Οπως και την υπέρβαση για να κρατήσει τον Γιόχανσον.

Ως τότε θα συνεχίσει να βγάζει στο χόρτο τα συκώτια τα δικά της και των αντιπάλων της. Με ψυχή, με καρδιά με υπερπροσπάθεια, με ατομικές υπερβάσεις. Διότι στην ΑΕΚ υπάρχει μέσα κι έξω από τα αποδυτήρια υγεία κι' ας έχει και αυτή ένα σωρό “κακά” ή κακά παιδιά, όπως ο Αραούχο που πρέπει να περάσει από τα ταμείο και να αφήσει ένα μηνιάτικο για την βλακεία του...