Wyscout Analysis: Ολιβέιρα vs Γκρέι (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Στην Τούμπα θα έχουμε απόψε το πρώτο ντέρμπι του 2023, όπου ο ΠΑΟΚ και Αρης... περιμένουν πολλά από τα «9άρια» τους και κυρίως θέλουν Ολιβέιρα και Γκρέι να κάνουν γκολ τη... μισή φάση που θα τους παρουσιαστεί.

Στην Τούμπα θα έχουμε απόψε (4/1) το πρώτο μεγάλο ντέρμπι για το 2023, καθώς ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Αρη σε ένα ματς και με τεράστια βαθμολογική σημασία, ξέχωρα φυσικά από τον παράγοντα πρεστίζ.

Σε αναμετρήσεις όπως αυτή η νίκη είναι το μεγάλο ζητούμενο και κακά τα ψέμματα αν κερδίσεις κανείς δεν θα... θυμάται σε λίγο καιρό αν έπαιξες ή όχι καλά. Αυτόματα το «βάρος» και οι προβολείς πέφτουν στους φορ και σε clubs όπως ο «Δικέφαλος του Βορρά» και οι «κίτρινοι» υπάρχει... πολύ ποιότητα.

Ο Νέλσον Ολιβέιρα και ο Αντρε Γκρέι θα κληθούν να κάνουν γκολ τη «μισή» ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί και μέσω του Wyscout θα επιδιώξουμε να αποκωδικοποιήσουμε τα φετινά τους πεπραγμένα.


Νέλσον Ολιβέιρα
Αγώνες: 15
Λεπτά: 1.026'
Εκ των πλέον άτυχων παικτών είναι ο Πορτογάλος στράικερ που «τρέχει» τον δεύτερο χρόνο του στον ΠΑΟΚ, καθώς πέρσι ταλαιπωρήθηκε από έναν σοβαρό τραυματισμό, που μάλιστα δεν του επέτρεψε να βρίσκεται από νωρίς φέτος στο 100%. Ωστόσο έχει ήδη 15 ματς πρωταθλήματος στην τρέχουσα σεζόν και 16 συνολικά, ενώ εσχάτως παρουσιάζεται σε εξαιρετική κατάσταση αφού σκόραρε και στις πέντε τελευταίες του εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Αυτόματα στις αρχές 2023 είναι με το... πόδι στο γκάζι, ενώ μέσω του heat map του φαίνεται πως κινείται σε πολλούς χώρους και δεν μένει «εγκλωβισμένος» στα αντίπαλα καρέ.

Τελικές: 26
On Target: 8
xG: 4.71
Γκολ: 6
Ο Ολιβέιρα είναι ένας πολυσύνθετος επιθετικός που μπορεί να απειλήσει με πολλούς τρόπους. Μέχρι στιγμής στην κατηγορία έχει βρει δίχτυα έξι φορές μετά από 28 τελικές που μετρά, κάτι που «μεταφράζεται» ότι χρειάζεται 4,3 για να σκοράρει ενώ βγάζει μία κάθε 40' που αγωνίζεται.

Μάλιστα σκοράρει με ποικίλους τρόπους, αφού π.χ. στο Αγρίνιο το έκανε με κεφαλιά, στη Νίκαια με σουτ έξω από τα αντίπαλα καρέ και στο Περιστέρι με πλασέ ύστερα από κίνηση στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Τα xGoals του είναι 4,71 και ήδη τα ξεπέρασε κατά πολύ.


Το παραπάνω εύρημα αποτυπώνει ανάγλυφα ότι ο 31χρονος είναι σε θέση να κάνει τη... ζημιά εκεί που δεν το περιμένεις, ενώ μέχρι στιγμής «πήρε» μόνο ένα πέναλτι (κόντρα στο Βόλο). Από αέρος ιδιαίτερα και προφανώς ελέω σωματοδομής παρουσιάζεται κίνδυνος-θάνατος σε στατικά ή μη, ενώ με αυτόν τον τρόπο απώλεσε μεγάλες ευκαιρίες στα ματς με ΟΦΗ και Αστέρα Τρίπολης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στην επιθετική του «συγκομιδή»... πρέπει να προστεθεί και το πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ του στον αγώνα με τον ΠΑΣ, όταν ο Σβαμπ ευστόχησε από τα 11 βήματα.


Πάσες: 172/203
Ποσοστό ευστοχίας: 84,7%
Ο Πορτογάλος φορ διαθέτει πολύ καλά πόδια και όχι μόνο γιατί είναι σε θέση να απειλήσει με μακρινά σουτ όπως αναφέραμε παραπάνω, αλλά και επειδή πασάσαρει με υψηλά ποσοστά ευστοχίας, τα οποία και «φλερτάρουν» με το 85%.

Μάλιστα τα ευρήματα που προκύπτουν αποτυπώνουν πως δεν οδηγείται μόνο σε safe παιχνίδι αλλά συμμετέχει ενεργά στο κομμάτι της ανάπτυξης. Οπως αποτυπώνεται στη σχετική του επίδοση στο ντέρμπι με την ΑΕΚ όπου και «άγγιξε» το τέλειο (15/16) και μάλιστα η μοναδική του μεταβίβαση που δεν βρήκε συμπαίκτη του απέφερε ένα κόρνερ για τον ΠΑΟΚ.

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει δώσει κάποια ασίστ αλλά είναι ο δημιουργός εννέα ευκαιριών, μικρών ή μεγάλων, της ομάδας του με κορυφαία εκείνη του Αουγκούστο στην Κρήτη.


Παράλληλα επειδή συχνά «τραβιέται» έξω από τα αντίπαλα καρέ δεν «φοβάται» την μακρινή πάσα και έχει «εμπιστοσύνη» στις ικανότητές του, χωρίς να κάνει σχετική κατάχρηση. Για παράδειγμα με τον ΠΑΣ στη Θεσσαλονίκη είχε 3/3 σχετικές απόπειρες που αφορούσαν αλλαγή παιχνιδιού για τον ΠΑΟΚ.

Ακόμη ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του είναι ότι βοηθά και στο ανασταλτικό κομμάτι, χωρίς αυτό το στοιχείο να «περικλείεται» μόνο τις στημένες μπάλες των αντιπάλων του. Αρκετές φορές θα πρεσάρει ψηλά και μέχρι στιγμής στη σεζόν βγήκε κερδισμένος σχεδόν στις μισές «αμυντικές μονομαχίες» που ενεπλάκη (48,6%), με πλέον χαρακτηριστική σχετική του παρουσία τις 3/4 που «επικράτησε» στο Περιστέρι, στο τελευταίο ματς του 2022.


Αντρε Γκρέι
Αγώνες: 15
Λεπτά: 942'
Ο 31χρονος φορ αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τον Αρη και ντεμπουτάρισε στο πρωτάθλημα με γκολ, καθώς βρήκε δίχτυα στην πρεμιέρα κόντρα στον Λεβαδειακό. Πλέον μετρά 15 εμφανίσεις και 942 λεπτά παρουσίας στη Super League όλα στα «9», ενώ μαζί με τα ματς του Conference League έχει 11 τέρματα με την «κίτρινη» φανέλα.


Τελικές: 28
On target: 12
xG: 6,86
Γκολ: 6
Μέχρι στιγμής ο Γκρέι έχει σημειώσει έξι γκολ και μετρά 28 τελικές στην κατηγορία, κάτι που σημαίνει πως «βγάζει» μία κάθε 33' παρουσίας του στο γήπεδο («χοντρικά» τρεις σε κάθε «γεμάτο» ματς). Ετσι κατά μέσο όρο «χρειάζεται» περίπου 4,5 για να βρει δίχτυα, ενώ ως χάι λάιτ του είναι το φανταστικό τέρμα με «ψαλιδάκι» που πέτυχε κόντρα στον ΟΦΗ.

Εκ των 28 τελικών του οι 26 είναι μέσα από το «κουτί», αφού εκτός αυτού έχει καταγράψει ως τώρα μόνο δύο σουτ, σε Πανθεσσαλικό και Αγρίνιο (το δεύτερο έβγαλε δύσκολα ο Ανέστης).

Μάλιστα για εκατοστά δεν έχει ήδη συμπληρώσει διψήφιο αριθμών γκολ στη Super League, αφού με τον ΠΑΟΚ αστόχησε σε πέναλτι (απέκρουσε ο Κοτάρσκι) που είναι η μόνη στατική φάση που έχει πάρει ως τώρα, ενώ στη Λιβαδειά απώλεσε δύο τεράστιες ευκαιρίες (η πρώτη εξ' επαφής στο 87'). Από μία μεγάλη φάση «έχασε» ακόμη με Παναιτωλικό, ΟΦΗ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και xGoals του είναι 6,86.


Πάσες: 102/134
Ποσοστό ευστοχίας: 76,1%
Ασίστ: 2
Ελέω θέσης δείχνει ως ο... τελευταίος που ακουμπά την μπάλα σε κάθε πλήρως δομημένη επίθεση του Αρη και μέχρι στιγμής του έχουν γίνει 109 πάσες, μία κάθε 8,5' που αγωνίζεται. Ο ίδιος από την πλευρά του έχει επιχειρήσει 134 και στις 102 βρήκε σωστά συμπαίκτη του, ενώ το κατά τεκμήριο κορυφαίο του παιχνίδι σε αυτό το κομμάτι ήταν εκείνο της Λιβαδειάς που «άγγιξε» το απόλυτο (14/15).

Μάλιστα έχει ήδη «φτιάξει» δύο «κίτρινα γκολ», του Πάλμα στο 4-0 των «Ζωσιμάδων» και του Μαντσίνι στο 3-0 της 1ης αγωνιστικής επί του Λεβαδειακού. Στην πρώτη περίπτωση «έκοψε» την κατάλληλη στιγμή στο ύψος του πέναλτι για τον συμπαίκτη του και στη δεύτερη έπαιξε κάθετα για τον Αργεντινό.

Η φάση του τέρματος που σημείωσε ο Πάλμα στα Γιάννενα είναι ίσως και το στυλ παιχνιδιού που τον χαρακτηρίζει, ξέχωρα από τις εκτελεστικές του επιδόσεις. Επειδή δείχνει παίκτης που ξέρει να ελίσσεται μέσα στα αντίπαλα καρέ, να κρατά μπάλα και να «σερβίρει», εκτός των δύο τελικών πασών που ήδη «μετρά» δημιούργησε ως τώρα ακόμη πέντε «καθαρές» φάσεις του Αρη, εκ των οποίων οι τρεις ήταν «καρμπόν» με το γκολ του επιθετικού από την Ονδούρα, αφού πάτησε στα αντίπαλα καρέ από τα δεξιά και έβγαλε συμπαίκτη του σε πλεονεκτική θέση βολής.

Πιο συγκεκριμένα τον Μανού Γκαρθία στο 79' της πρόσφατης αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό και δις τον Ετέμπο στα Γιάννενα, όπου μάλιστα μετά το σουτ του τελευταίου ο Ενκουλού πήρε το «ριμπάουντ» για το 0-2.

Την ίδια στιγμή με κάθετο παιχνίδι έβγαλε τον Καμάτσο τετ α τετ κόντρα σε Λαμία, Λεβαδειακό που όμως αστόχησε, δείγμα πως αν βρει χώρο για πάσα λίγο έξω από την αντίπαλη περιοχή δεν θα τη «φοβηθεί». Πάντως ως εύρημα μένει κυρίως ότι με κινήσεις φορ μέσα στο «κουτί» μπορεί να δημιουργήσει πολλά ρήγματα.

Για παράδειγμα στον τελευταίο αγώνα του 2022 (το 1-0 επί του Παναιτωλικού) έψαξε από μία τελική μεταβίβαση με τους δύο παραπάνω τρόπους (κάθετη/«κόψιμο» από τα δεξιά) και έτσι προέκυψε η προαναφερθείσα μεγάλη ευκαιρία του Μανού Γκαρθία.