WyscoutAnalysis: Χουάνκαρ vs Μαζικού

Γιώργος Ντυμένος
Παναθηναϊκός και Αρης ποντάρουν πολλά στους αριστερούς τους μπακ Χουάνκαρ και Μαζικού αντίστοιχα, ενόψει του αποψινού ντέρμπι της Λεωφόρου.

Στη Λεωφόρο στρέφονται απόψε (23/10) όλα τα βλέμματα, καθώς ο πρωτοπόρος και με το απόλυτο (8χ8) Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Αρη στο ντέρμπι της αγωνιστικής. Μεγάλο ματς λοιπόν, μεταξύ δύο ομάδων που «παράγουν» ποδόσφαιρο και διαθέτουν πολύ καλούς ποδοσφαιριστές με ποιότητα.

Οχι μόνο μεσοεπιθετικά αλλά και στα «μετόπισθέν» τους, όπου μέσω του Wyscout θα σταθούμε στα αριστερά τους μπακ Χουάνκαρ και Μπράντλεϊ Μαζικού αντίστοιχα.

Αμφότεροι, ξέχωρα από τα ανασταλτικά τους καθήκοντα, συνεισφέρουν πολύ και στο κομμάτι της ανάπτυξης και από τις κινήσεις τους μέσα στο γήπεδο θα κριθούν πολλά.


ΧΟΥΑΝΚΑΡ
Αγώνες
: 6
Λεπτά: 497'

Ο Ισπανός αριστερός μπακ «τρέχει» την τρίτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό και σε όλες λογίζεται για «κολόνα». Φέτος ήταν ενδεκαδάτος στα πέντε από τα οκτώ παιχνίδια του και κόντρα στον ΠΑΣ ήρθε από τον πάγκο επειδή για ένα χρονικό διάστημα ήταν τραυματίας, αλλά πλέον αποθεραπεύτηκε και είναι εκ νέου ο βασικός ακραίος οπισθοφύλακας του «τριφυλλιού». Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που παίρνει όλη τη γραμμή και ανεβαίνει συχνά, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και από τα «πατήματά» του μέσα στο γήπεδο.

Πάσες:183/223
Ποσοστό ευστοχίας: 82,1%

Ο 32χρονος πασάρει με μεγάλα ποσοστά ευστοχίας, κάτι που προσφέρει «σιγουριά» στο κομμάτι της ανάπτυξης των «πράσινων» αφού παίρνει πρωτοβουλίες και βοηθά στο κομμάτι της δημιουργίας.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως μέχρι στιγμής «έχασε» μόνο 40 μεταβιβάσεις σε 223 απόπειρές του να βρει συμπαίκτη, ενώ οι «πίσω πάσες» του φλερτάρουν με το απόλυτο (91,5%, 43/47). Το τελευταίο δεδομένο «μεταφράζεται» εις διπλούν αφού δεν «πουλά» την κατοχή όταν δεν μπορεί να μεταφέρει τη δράση μπροστά και αυτόματα εκμηδενίζει το ενδεχόμενο τρανζίσιον από τους αντιπάλους του.

Μάλιστα «συμμετείχε» άμεσα στο 1-0 του Παλάσιος στην Κρήτη όταν και έπαιξε στον Πέρεθ που έδωσε την ασίστ στον Αργεντινό, ενώ το κατά τεκμήριο κορυφαίο του παιχνίδι στον σχετικό τομέα είναι εκείνο της Λαμίας όπου άγγιξε το τέλειο και κατέγραψε 46/53 σωστές πάσες.

Ο Χουάνκαρ ακόμη δεν έχει πιστωθεί κάποια ασίστ αλλά από τα πόδια του έχουν δημιουργηθεί τέσσερις (πολύ) καλές ευκαιρίες του «τριφυλλιού», με κορυφαία εκείνη του Αϊτόρ στο 52΄της αναμέτρησης με τον Αστέρα Τρίπολης, όταν του «έκοψε» σε πλεονεκτική θέση αλλά εκείνος δεν βρήκε εστία. Η συγκεκριμένη μεταβίβασή του ήταν η μία από τις τρεις που έκανε στο συγκεκριμένο παιχνίδι στο ύψος του αντίπαλου πέναλτι, σε τέσσερις σχετικές του απόπειρες.

Αν κάτι τον χαρακτηρίζει στο δημιουργικό σκέλος είναι πως βρίσκει συχνά «πράσινη φανέλα» στο «κουτί», να το πούμε σε απλά ελληνικά, αφού το σχετικό του ποσοστό ανέρχεται στο 64,3% (9/14).

Με γνώμονα πως έχει αγωνιστεί ως τώρα 497' αυτό «μεταφράζεται» πως μία με δύο φορές ανά «γεμάτο» ματς (από την αρχή ως το τέλος του δηλαδή) «ταΐζει» κάποιον συμπαίκτη του σε καλή θέση εντός της αντίπαλης περιοχής, ενώ ευρύτερα πάει σωστά την μπάλα στην επίθεση του «τριφυλλιού». Η επίδοσή του στις προωθητικές πάσες ανέρχεται στο 69,4% (34/49), όπου στην πρεμιέρα με τον Ιωνικό είχε 82% (9/11), ανάλογη ήταν η επίδοσή του και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας), ενώ στη Λαμία «κατέγραψε» 86% (6/7).


Οι προωθητικές μεταβιβάσεις του στο ματς με τον ΠΑΟΚ.

Οι προωθητικές μεταβιβάσεις του στο ματς με τη Λαμία


Αυτόματα γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Ισπανός είναι ένας full back και παρατηρείται ακόμη ένα εύρημα που το αποτυπώνει ανάγλυφα. Με 76,5% ποσοστό ευστοχίας στις πάσες που επιχειρεί στο επιθετικό τρίτο κάνει «μπαμ» ότι κατά τη διάρκεια των αγώνων λειτουργεί (και) ως εξτρέμ και δημιουργεί ρήγματα από τα άκρα.

Την ίδια στιγμή ναι μεν δεν αρέσκεται στο 1 vs 1 (μετρά το απόλυτο αλλά σε μόλις τέσσερις απόπειρές του), ωστόσο «ψάχνει» με επιτυχία και την μακρινή πάσα. Ελέω του καλού του αριστερού ποδιού γαρ έχει ως τώρα στη σεζόν 10/17 και μάλιστα «βγάζει» «30άρες» τόσο στην πλευρά του όσο και σαν αλλαγές παιχνιδιού. Για παράδειγμα οι αντίστοιχες 3/4 στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ήταν... από τον ασβέστη, ενώ στις 5/7 της Λαμίας υπήρχαν και αρκετές διαγώνιες/παράλληλες.


Οι μακρινές μεταβιβάσεις του με τον ΠΑΟΚ.


Οι μακρινές μεταβιβάσεις του με τη Λαμία.

Επειδή όμως πάνω από όλα ο Χουάνκαρ είναι (και) αμυντικός, αξίζει να σταθούμε και στις ανασταλτικές του επιδόσεις. Η «ταμπέλα» του full back που του «κολλήσαμε» παραπάνω δεν σημαίνει ότι... αμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα, όπου επίσης παίρνει πολύ καλό βαθμό.

Το «ταμείο» αναφέρει πως μέχρι στιγμής βγήκε νικητής στις 22 από τις 33 σχετικές «μονομαχίες» που ενεπλάκη (66,7%), δηλαδή κατά μέσο όρο «κερδίζει» τις δύο από τις τρεις που «πρωταγωνιστεί». Μάλιστα στη Λαμία «μέτρησε» 11/12!

Πάντως και στην Τούμπα «φλέρταρε» με το τέλειο, όπου μάλιστα παρατηρήθηκε το εξής εύρημα. Στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ επεδίωξε 11 φορές να απομακρύνει γέμισμα, παράλληλα, κάθετη κτλ των γηπεδούχων και σε όλες τα κατάφερε, κάτι που βοήθησε τα μέγιστα το «τριφύλλι».



Για φινάλε μία λεπτομέρεια που ίσως... λέει πολλά για το πόσο «παθιάζεται», με την καλή έννοια, μέσα στα ματς. Χωρίς να λογίζεται ψηλός δεν «φοβάται» να διεκδικεί κεφαλιές (6/8 μέχρι στιγμής) και μάλιστα με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης «κέρδισε» και τις τρεις σχετικές του προσπάθειες!


ΜΠΡΑΝΤΛΕΪ ΜΑΖΙΚΟΥ
Αγώνες
: 7
Λεπτά: 608'
Μετά από μία τριετία στη Βουλγαρία και την ΤΣΣΚΑ Σόφιας ο Κονγκολέζος αριστερός μπακ (γεννημένος στη Γαλλία) έγινε το καλοκαίρι κάτοικος Θεσσαλονίκης και παίκτης του Αρη. Στην πρεμιέρα με τον Λεβαδειακό έπαιξε σαν αλλαγή, στο Αγρίνιο έμεινε στον πάγκο αλλά μετά την 3η αγωνιστική «μονιμοποιήθηκε» στην ενδεκάδα των «κίτρινων». Μάλιστα στο φινάλε της αναμέτρησης με τον Αστέρα Τρίπολης ήταν εξτρέμ με τον Πίρσμαν στα «μετόπισθεν» και ευρύτερα πρόκειται για έναν παίκτη που μπορεί να πάρει όλη την πλευρά, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται στα «πατήματά» του μέσα στο γήπεδο.

Πάσες:221/265
Ποσοστό ευστοχίας: 83,4%
Ασίστ: 1

Ο 26χρονος πασάρει με υψηλά ποσοστά επιτυχίας που ανέρχονται στα επίπεδα του 83,4% και αυτόματα προσφέρει «σιγουριά» στο κομμάτι της ανάπτυξης/δημιουργίας του club. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής «πούλησε» μόνο 44 φορές την μπάλα, δηλαδή με γνώμονα τον χρόνο συμμετοχής του αυτό σημαίνει πως κάνει μία λάθος πάσα κάθε 14' που παίζει, δηλαδή «χοντρικά» τρεις στο ημίχρονο.

Μάλιστα ήδη έχει «φτιάξει» ένα «κίτρινο» γκολ, εκείνο του Ζερβίνιο στο 2-1 επί του Ιωνικού, ενώ είχε άμεση συμμετοχή και σε αυτό που σημείωσε λίγο αργότερα ο Γκρέι στο ίδιο ματς και έτσι ο Αρης πήρε τότε τη νίκη.

Ως κατά τεκμήριο κορυφαία του εμφάνιση στο συγκεκριμένο κομμάτι ήταν στην Τρίπολη όπου το «κοντέρ» του... έγραψε 43/45 (96%) σωστές μεταβιβάσεις, ενώ η μία εκ των δύο που του πιστώθηκαν ως λανθασμένες ήταν απομάκρυνση που έκανε στο 90'+7' σε κόρνερ των Αρκάδων, όπου και έδιωξε μέσα από τα καρέ του. Ετσι ουσιαστικά έβγαλε εκείνο το παιχνίδι με μόνο μία άστοχη πάσα!



Την ίδια στιγμή τόσο από την εμφάνισή του στο «Θ. Κολοκοτρώνης» όσο και από την ευρύτερη παρουσία του στα φετινά ματς, προκύπτουν αξιοπρόσεκτα δεδομένα που αφορούν το «καλό» του πόδι.

Για παράδειγμα σε αυτή την αναμέτρηση είχε απόλυτη επιτυχία όσες φορές θέλησε να βρει συμπαίκτη του στο επιθετικό τρίτο του Αρη (5χ5), τη στιγμή που στη συγκεκριμένη κατηγορία πασάρει με ποσοστό ευστοχίας 75%. Αν μάλιστα «υπολογίσουμε» και τον διαφορετικό βαθμό δυσκολίας που κακά τα ψέμματα ισχύει σε κάθε αγώνα, το αντίστοιχο 8/10 που κατέγραψε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι ίσως πιο εντυπωσιακό.


Οι μεταβιβάσεις του στο επιθετικό τρίτο στο ματς με τον ΠΑΟΚ.

Οι μεταβιβάσεις του στο επιθετικό τρίτο στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης.


Υπό αυτές τις συνθήκες «εξηγείται» το γιατί μεταφέρει, ως επί το πλείστον, σωστά τη δράση στην επίθεση των «κίτρινων» (77/103 προωθητικές μεταβιβάσεις, 74,8%) και αρέσκεται να πηγαίνει στα «σίγουρα», για αυτό και δεν ψάχνει συχνά την μακρινή πάσα.

Αντίθετα «παίζει» παράλληλα και π.χ. με τον Ιωνικό «κατέγραψε» 3/6 «κοψίματα μπάλας», να το πούμε σε απλά ελληνικά.

Την ίδια στιγμή οι συμπαίκτες του κατά μέσο όρο τον αναζητούν κάθε 3' (του έχουν γίνει 191 μεταβιβάσεις), κάτι που δείχνει πως το πλάνο είναι να παίζουν από την πλευρά του και να «εκμεταλλεύονται» τις δημιουργικές του ικανότητες.

Παράλληλα ο Μαζικού έχει... πολύ δουλειά και στο ανασταλτικό σκέλος, όπου και εκεί καταγράφει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ευρύτερα ως τώρα στο πρωτάθλημα ενεπλάκη σε 43 αμυντικές «μονομαχίες» και κέρδισε τις 32, κάτι που «χοντρικά» αντιστοιχεί σε 7/10 (74,4% για την ακρίβεια).

Μάλιστα δεν είναι όλες πάνω στη γραμμή ή ευρύτερα στην αριστερή του πλευρά, κάτι που «φωτογραφίζεται» από την σχετική του παρουσία στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, όπου με αντίπαλο τον «Δικέφαλο του Βορρά» είχε 6/7 και με τους «ερυθρόλευκους» 8/10 (σε δύο ματς όπου αντιμετώπισε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές).


Οι αμυντικές του «μονομαχίες» στο ματς με τον ΠΑΟΚ.

Οι αμυντικές του «μονομαχίες» στο ματς με τον Ολυμπιακό.


Ενα επιπλέον «στοιχείο» που ενισχύει το πόσο σημαντικός είναι για την αμυντική λειτουργία του Αρη είναι πως ήδη στη χρονιά του έχει «πιστωθεί» πως 39 φορές απομάκρυνε γέμισμα/παράλληλη/ κάθετη κτλ αντιπάλων του, εκ των οποίων οι 12 ήταν στο παιχνίδι με τον Ιωνικό όπου οι «κίτρινοι» κέρδισαν αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ.