Η βασική διαφορά του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό

Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta την πιο σημαντική διαφορά μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού εδώ και πολλούς μήνες.

Αντί προλόγου: Τρία χαμένα πέναλτι έχει ο Ελ Αραμπί σε διάστημα 10 μηνών! Όλα μέσα στο Καραϊσκάκη! Το τραγικό είναι ότι τα έχει εκτελέσει και τα τρία στην ίδια γωνία, τη δεξιά του γκολκίπερ! Κι έτσι τα έπιασαν κι ο Σαράνοφ κι ο Κουέστα κι ο Γιαννιώτης. Το καλό είναι ότι και στα τρία αυτά παιχνίδια ο Ολυμπιακός τελικά κέρδισε, 1-0 τη Λαμία στις 19.12.2021, 2-1 τον Άρη στις 13.2.2022 και 2-0 τον Ατρόμητο στις 2.10.2022…

Μας αρέσει δεν μας αρέσει, ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει σοβαρό προβάδισμα έναντι του Ολυμπιακού στη μάχη του τίτλου, με αυτό το +7.

Εξυπακούεται ότι ακόμη υπάρχει μπροστά μας πολύ μεγάλος δρόμος, κι όλα μπορεί να γίνουν, όμως αυτό δεν ακυρώνει το +7 του ΠΑΟ. Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, είναι σαν να λέμε ότι και τα δύο μεταξύ τους ντέρμπι να κερδίσει ο Ολυμπιακός στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, πάλι ο Παναθηναϊκός θα είναι από πάνω στη βαθμολογία.

Κακά τα ψέματα, πάρα πολλά για την υπόθεση τίτλος, τουλάχιστον όσον αφορά τον Ολυμπιακό, θα κριθούν από το πώς θα φτάσουν οι δύο αιώνιοι στη μεγάλη διακοπή του πρωταθλήματος, στις 14 Νοεμβρίου, λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, σε πιο δύσκολη θέση είναι οι «ερυθρόλευκοι» κι όχι μόνο λόγω του -7. Διότι αφενός μεν έχουν να πάνε στη Λεωφόρο στις 6 Νοεμβρίου, αφετέρου δε οι «πράσινοι» έχουν βγάλει τα ντέρμπι με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, χωρίς την παραμικρή απώλεια, ενώ ο Ολυμπιακός τα έχει μπροστά του.

Έχει επικίνδυνα παιχνίδια κι ο ΠΑΟ έως τη διακοπή του πρωταθλήματος (με Βόλο έξω, με Άρη κι Αστέρα μέσα, ενώ κι αυτός, όπως κι ο Ολυμπιακός, θα πάει στο Αγρίνιο). Μόνο που έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του σχεδόν μόνιμου πρωταθλητή Ελλάδας. Και δεν αναφέρομαι στο πλέον εξόφθαλμο και πιο σημαντικό: ότι δηλαδή ο ΠΑΟ κάνει ό,τι είχαν κάνει κι ο ΠΑΟΚ κι ο Ολυμπιακός, πριν πάρουν το πρωτάθλημα, ο μεν το 2019, ο δε το 2020. Έχει κρατήσει την ομάδα του με την οποία πήγε τρένο στο τέλος της περασμένης σεζόν, όπως το ίδιο είχαν κάνει κι οι δύο άλλοι-δεν είχαν πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ το 2018 κι ο Ολυμπιακός το 2019, αλλά είχαν τελειώσει εντυπωσιακά εκείνες τις σεζόν που είχαν χάσει τον τίτλο, επένδυσαν στις ομάδες που είχαν φτιάξει τότε και δικαιώθηκαν παίρνοντας τον τίτλο την αμέσως επόμενη χρονιά.

Αλλού θέλω εγώ να σταθώ: η βασική διαφορά του ΠΑΟ από τον Ολυμπιακό, είναι ότι ο ΠΑΟ κάνει μηδέν λάθος αμυντικά, την στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν σταματάει να κάνει χοντρά λάθη στο αμυντικό του κομμάτι. Εδώ είναι όλα τα λεφτά. Η μία ομάδα δεν κάνει με τίποτα σοβαρά λάθη πίσω, ενώ η άλλη ομάδα δίνει συνεχώς δικαιώματα πίσω. Το ξέρετε ότι ο ΠΑΟ στα 21 τελευταία παιχνίδια του, σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη, έχει κρατήσει το μηδέν στα 15; Και ξέρετε ποιες ομάδες μόνο έχουν βάλει γκολ στον ΠΑΟ; Ο Ολυμπιακός (Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-2), η ΑΕΚ (ΠΑΟ-ΑΕΚ 1-1 και ΠΑΟ-ΑΕΚ 2-1) κι ο ΠΑΟΚ (ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-1, ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 2-0 και ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 1-2). Δηλαδή, γκολ ο ΠΑΟ από τα τέλη του περασμένου Φλεβάρη τρώει μόνο σε ντέρμπι!!!

Στο ίδιο διάστημα, ο Ολυμπιακός σε 20 αγώνες (ο παραπάνω αγώνας του ΠΑΟ είναι ο τελικός του Κυπέλλου) έχει κρατήσει το μηδέν μόλις στους πέντε!!! Κι από τους πέντε, μόνο στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0 για το Κύπελλο ήταν σε ντέρμπι, ενώ ο ΠΑΟ έχει το μηδέν σε έξι ντέρμπι: ΠΑΟ-ΑΕΚ 3-0, Άρης-ΠΑΟ 0-0, ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-0, ΠΑΟ-Άρης 1-0, ΑΕΚ-ΠΑΟ 0-0, ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 1-0 (τελικός).

Υπό αυτές τις συνθήκες πέρυσι στις 12 τελευταίες αγωνιστικές ο ΠΑΟ είχε συγκομιδή 25 βαθμών κι ο (πρωταθλητής) Ολυμπιακός 24 βαθμών, με τον ΠΑΟ να παίρνει το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ, ενώ τον Ολυμπιακό να μένει έξω στα ημιτελικά από τον ΠΑΟΚ. Και βέβαια υπό αυτές τις συνθήκες, στο φετινό πρωτάθλημα ο ΠΑΟ έχει 18 βαθμούς σε έξι αγωνιστικές κι ο Ολυμπιακός 11, έχοντας κερδίσει μόνο ομάδες από το β΄ μισό του βαθμολογικού πίνακα (τον 8ο Ατρόμητο, τον 12ο ΠΑΣ και τον 14ο και ουραγό Ιωνικό) και μάλιστα και τους τρεις μέσα στο Καραϊσκάκη.

Το συμπέρασμα είναι απλό: ο Ολυμπιακός αν θέλει να έχει τύχη να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, θα πρέπει να μάθει να παίζει σωστά άμυνα και πρωτίστως να σταματήσει να κάνει δώρα-γκολ στους αντιπάλους του. Εκτός κι αν ξαφνικά μετά από 21 συνεχόμενα παιχνίδια ο ΠΑΟ χάσει όλο αυτό που έχει χτίσει στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του, κάτι το οποίο, πάντως, εγώ δεν πιστεύω.

Αντιθέτως, για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός αν θέλει να πάει στη διακοπή του πρωταθλήματος σε απόσταση βολής από τον ΠΑΟ, πρέπει να πάει "τρένο". Γιατί μεγάλες βαθμολογικές απώλειες δεν βλέπω ότι θα έχουν οι «πράσινοι».

Δεν γράφω τίποτα για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, όχι γιατί τους υποτιμάω (άλλωστε, κανέναν τους δεν ξεπερνάει ο Ολυμπιακός-ισόβαθμος είναι με τον ΠΑΟΚ και στο -1 από την ΑΕΚ), αλλά γιατί ο βασικός αντίπαλος των «κόκκινων» σε αυτή τη φάση είναι ο ΠΑΟ αφού βρίσκεται πολύ μπροστά τους βαθμολογικά.

Άσχετο: Οι υπόλοιποι κριτικοί διαιτησίας (Κάκκος, Σπάθας) δεν είδαν κανένα πέναλτι υπέρ του Ατρόμητου την Κυριακή. Πέναλτι είδε μόνο ο Βαρούχας, παρότι ο Σωκράτης έδιωξε την μπάλα πάνω στο χέρι του Σισέ, που ήταν σε φυσιλογική θέση με τους παίκτες σε απόσταση μισού μέτρου ο ένας από τον άλλο.

Θα αποκτούσε, πάντως, ούτως η, άλλως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον η άποψη του Αθηναίου παλιού διαιτητή, αν π.χ. στο ΠΑΟΚ-ΠΑΟ δεν σχολίαζε ότι για το πέναλτι που κακώς καταλόγισε υπέρ του ΠΑΟΚ ο διαιτητής και πήρε πίσω ο VAR, «ευθύνη είχε η βοηθός που έβλεπε μπροστά της τη φάση».

Η λεπτομέρεια είναι ότι η βοηθός Σάρα Τέλεκ ήταν στην άλλη άκρη του γηπέδου, κοντά στο πέταλο των φανατικών του ΠΑΟΚ. Α΄ βοηθός ήταν ο Αντρέας Χάιντεραιχ, που ήταν κοντά στην επίμαχη φάση…

@Photo credits: INTIME