Super League K19: It’s Tzimas Time!

Γιώργος Μανταίος
Ο 16χρονος του ΠΑΟΚ έκρινε και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και ο μεγάλος αδελφός του την αναμέτρηση του Άρη με το Βόλο! Κορυφή με... Μοίρα για τον Ολυμπιακό

Ειδική περίπτωση η σημερινή, καθώς στην 4η αγωνιστική της Super League Κ19 δεν πρωταγωνίστησε μόνο ο 16χρονος στράικερ του ΠΑΟΚ και αρχηγός της εθνικής Κ17, Στέφανος Τζίμας, αλλά και ο μεγάλος αδελφός του, Χρήστος, επιθετικός του Άρη. Οικογενειακή υπόθεση, λοιπόν!

To πρωί της Κυριακής (2/10) στη Θεσσαλονίκη το ντέρμπι της Κ19 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού είχε ακριβώς την αντίθετη έκβαση με το αντίστοιχο των ανδρών. Νίκη 2-1 για τους γηπεδούχους, που προηγήθηκαν με τον Γκούμα στο 18΄ και στάθηκαν αρκετά τυχεροί στο πρώτο ημίχρονο όταν οι πρωταθλητές του Βαγγέλη Σάμιου τους «σφυροκόπησαν» με τη βοήθεια και του ευνοϊκού αέρα. Στη συνέχεια παρότι ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση, οι «πράσινοι» παρέμειναν κυρίαρχοι και ισοφάρισαν με πέναλτι του Φρόκου στο 65΄. Εκεί διαφοροποιήθηκαν απόλυτα τα δεδομένα και σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι κινήσεις των προπονητών από τον πάγκο. Ο ΠΑΟΚ –σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό- πήρε πολύ σημαντικές βοήθειες από τους παίκτες που ήλθαν από τον πάγκο (Γκιτέρσος, Αθανασίου, Σνάουτσνερ), κυριάρχησε στο τελευταίο 20λεπτο και έφτασε στη νίκη με τον 16χρονο Τζίμα να σκοράρει στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων κι αφού λίγο νωρίτερα είχε δει τον Παναγάκο να σταματάει άλλη προσπάθειά του με εκπληκτική απόκρουση. Οι δύο σκόρερ και ο Γκιτέρσος ξεχώρισαν για τους νικητές, ενώ για τους φιλοξενούμενους που γνώρισαν δεύτερη ήττα σε ντέρμπι (είχε προηγηθεί η εντός έδρας από την ΑΕΚ) καλύτεροι ήταν ο χαφ Συμεωνίδης (πρώην του ΠΑΟΚ) και οι δύο στόπερ Πιτσώτης, Προδρομίτης.

Ματς-Ροντέο στο Βόλο


Λίγες ώρες αργότερα, στη Μαγνησία έγινε ματς... ροντέο, Βόλος-Άρης 3-3, με δέκα κίτρινες κάρτες, επεισόδια στο τέλος και κεντρική μορφή τον Χρήστο Τζίμα. Οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν 0-1 και 1-2 αναζητώντας τους πρώτους βαθμούς στη σεζόν μετά από τρεις διαδοχικές ήττες, όμως στο 82΄ βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 3-2 και όλα έμοιαζαν χαμένα. Ωστόσο, κανείς δεν υπολόγιζε τη μεγάλη επιστροφή του Τζίμα, ενός πολύ άτυχου φορ που τραυματίστηκε σοβαρά πέρσι τον Δεκέμβριο (χιαστός) και είχε να παίξει από τότε. Ο 18χρονος μπήκε ως αλλαγή στο 85΄, διαμόρφωσε το τελικό 3-3 στο 88΄, ενώ στο 90+4΄ έχασε μεγάλη ευκαιρία για την απόλυτη ανατροπή. Στο τέλος «πλακώθηκε» και... λίγο με έναν παίκτη του Βόλου ο οποίος δεν του ανταπέδωσε την χειραψία που του έτεινε, γενικά επικράτησε ένταση μεταξύ των παιδιών, αλλά και τον γονιών στην κερκίδα. Η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα και σε αυτό έπαιξαν ρόλο η παρέμβαση του προπονητικού staff και των δύο ομάδων, αλλά η παρουσία του Αντώνη Μπέου (αδελφού του Αχιλλέα) που λειτούργησε «πυροσβεστικά».

Το ‘χε η... Μοίρα του


Το Σάββατο στο γήπεδο του Φωστήρα ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 τον Ατρόμητο και βρίσκεται μαζί με τον ΠΑΟΚ στην κορυφή της κατάταξης, μοναδικές ομάδες με 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μέχρι τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, τις εντυπώσεις κέρδιζαν οι Περιστεριώτες του Πέτρου Κοντοβράκη, που ήταν εξαιρετικά διαβασμένοι για ακόμα μία φορά. Στο διάστημα αυτό κράτησαν τον Ολυμπιακό μακριά από την περιοχή τους και άνοιξαν το σκορ στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου (49΄) με συνεργασία των δύο κορυφαίων τους παικτών: εκτέλεση φάουλ του χαφ Αμπαρτζίδη, κεφαλιά του επιβλητικού στόπερ Σταματούλα. Κομβικής σημασίας για την ανατροπή στάθηκαν τρεις παράγοντες: η αποβολή του Γκίνι του Ατρομήτου στο 60΄, ο τραυματισμός του φορ Τσαντήλα και οι αλλαγές του Μοίρα και του Πατήρα που πραγματοποίησε ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος.
Στο 62΄ ο Βασίλης Μοίρας ισοφάρισε στην πρώτη επαφή του με τη μπάλα και μάλιστα στην πρώτη του εφετινή συμμετοχή αφού έχασε λόγω τραυματισμού το ξεκίνημα της σεζόν. Ο Πατήρας «αναστάτωσε» την άμυνα του Ατρόμητου με την ενέργεια που έβγαλε από δεξιά, είχε και μία ασίστ στο τρίτο γκολ (το πέτυχε στο 90΄ο προερχόμενος από τη Β΄ ομάδα, Αλιάγκιτς), ενώ ενδιάμεσα (71΄) το προβάδισμα 2-1 στους «ερυθρόλευκους» είδε δώσει ο Κουτσίδης ο οποίος κατέβηκε από τη Β΄ ομάδα για να ενισχύσει την Κ19.
Πλήθος κόσμου στον Ταύρο, καθώς το ματς παρακολούθησε ο τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού Ζοζέ Ανιγκό, ο διευθυντής της Β΄ ομάδας Γιάννης Μανιάτης και ο προπονητής της Κ17 Δημήτρης Μαυρογενίδης, ενώ από τον Ατρόμητο στις κερκίδες ήταν ο Γιώργος Κορακάκης (βοηθός του Κρις Κόουλμαν), ο Τόλης Αποστόλου (επικεφαλής scouting) και ο Κώστας Παρθενίου (προπονητής Κ17). Εντοπίσαμε επίσης τον ομοσπονδιακό προπονητή Κ19 Τάσο Θέο, το Νίκο Νταμπίζα (ο οποίος την επομένη «πέταξε» στη Θεσσαλονίκη για το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός) αλλά και το Νίκο Κωστένογλου μετά από καιρό σε ματς υποδομών, καθώς είχε διατελέσει διευθυντής των ακαδημιών της ΑΕΚ το 2019.

Εύκολα ΑΕΚ και ΠΑΣ, έκπληξη στην Τρίπολη


Περί ΑΕΚ ο λόγος, η Κ19 της Ένωσης δεν δυσκολεύτηκε καθόλου απέναντι στον Ιωνικό τη μοναδική ομάδα χωρίς βαθμό μετά από τέσσερα ματς. Επικράτησε εύκολα 3-0 αποδίδοντας εξαιρετικά ειδικά στο β΄ ημίχρονο, όταν μπήκαν ως αλλαγή ο Μούτσα και ο Μαρούτσης «γεμίζοντας» το χώρο του κέντρου. Ειδικά ο τελευταίος, ίσως έπρεπε να πάρει περισσότερα λεπτά συμμετοχής, καθώς σήμερα αναχωρεί με την αποστολή της εθνικής Κ17 και τέτοιοι παίκτες πρέπει να προκρίνονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι Παίδες του Αλέξανδρου Αλεξιάδη ταξιδεύουν στο Κόσοβο για τους προκριματικούς του Euro 2023 και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.


Στα Γιάννινα ο ΠΑΣ νίκησε 1-0 τον Παναιτωλικό, σκορ που δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα του αγώνα. Πάνω από 20 τελικές είχαν οι γηπεδούχοι που «έσπασαν» τα δοκάρια (τέσσερα!) και παραλίγο να την... πατήσουν από τον πάντα επικίνδυνο Παναιτωλικό που έχασε 2-3 εξαιρετικές ευκαιρίες. Πολύ σημαντική για την ψυχολογία των παιδιών ήταν η παρουσία του Θανάση Στάικου και του επιτελείου του στις εξέδρες, ενώ το ματς παρακολούθησαν και αρκετοί παίκτες της πρώτης ομάδας (Εραμούσπε, Λώλης, Μπαγκαλιάνης, Μπακαδήμας).
Το γκολ της νίκης πέτυχε ο Φερεντίνος στο 62΄, ενώ ντεμπούτο πραγματοποίησε ο Λάμπρος Μουστάκας, άρτι αφιχθείς από τον Απόλλωνα και τα πήγε καλά. Εξέλιξη που δίνει μία επιπλέον λύση στον Χρήστο Αγγέλη, τώρα που φεύγει για Αθήνα ο Γιώργος Ζωνιός ο οποίος πέρασε στα ΤΕΦΑΑ. Καλές σπουδές!

Τέλος, ο ΟΦΗ έκανε την έκπληξη της αγωνιστικής περνώντας από την Τρίπολη με 2-0 επί του Αστέρα. Φαίνεται πως έχει το... know how αφού είναι η τρίτη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη των Κρητικών στην Αρκαδία (0-1 τον Οκτώβριο του 2020, 1-3 τον Μάρτιο του 2022). Πρωταγωνιστές για τους φιλοξενούμενους ήταν οι δύο επαγγελματίες, Αποστολάκης και Θεοδοσουλάκης που δεν ήταν στην αποστολή της πρώτης ομάδας και ενίσχυσαν την Κ19. Δεύτερη σερί αποτυχία για την ομάδα της Τρίπολης, μετά το 0-0 εναντίον του αδύναμου Λεβαδειακού.