Ο Ολυμπιακός χρειάζεται αποσυμπίεση, καθαρό μυαλό και ξένους διαιτητές. Θέλει και προπονητή;

Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta την κατάσταση στον Ολυμπιακό μετά και το χθεσινό παιχνίδι του.

Δεν λέω ότι ντε και καλά είναι η σωστή, αλλά ποια είναι η δική μου εικόνα για τον Ολυμπιακό, όπως τον βλέπω αυτή την στιγμή; Νομίζω ότι ξέχωρα από τις όποιες προσθήκες η, γενικότερα αλλαγές αν θέλετε, χρειάζεται πρωτίστως αποσυμπίεση, καθαρό μυαλό και...ξένους διαιτητές.

Νιώθω να είναι πολύ πιεσμένη η ομάδα. Εκείνος ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι με το απίστευτο αποτέλεσμα στη ρεβάνς μέσα στο Καραϊσκάκη, είναι σαν να μην έχει ξεπεραστεί ακόμη. Αυτή η πίεση, που δημιουργείται απ΄ όλους, ακόμη κι από τον Τύπο, έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρό μυαλό στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Και εν πολλοίς φέρνει και τα άσχημα αποτελέσματα, με τις λάθος αποφάσεις που παίρνουν οι πρωταγωνιστές, οι ποδοσφαιριστές κι ο προπονητής.

Ναι, αυτός ο Ολυμπιακός είναι υπό δημιουργία. Ναι, μπορεί να φαίνεται να μην του βγαίνουν αρκετές μεταγραφές. Ναι, μπορεί να έχει αρκετούς ντεφορμέ παίκτες. Αλλά πάνω απ΄ όλα, κατά την άποψη μου, είναι μία ομάδα που παίζει κάτω από μεγάλη πίεση. Κι όσο δεν έρχονται τα αποτελέσματα, τόσο πέφτει η ψυχολογία και όλα γίνονται πιο δύσκολα.

Είναι δύσκολο να αποδεχθείς ότι έστω με τα προβλήματα που έχει ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κερδίσει τον Αστέρα στην Τρίπολη, εκεί που χθες ο Άρης έκανε παρέλαση (2-0) και τον Βόλο στο Καραϊσκάκη. Οι ευκαιρίες που χάνονται είναι απίστευτες. Θυμηθείτε εκείνη του Αραμπί στην Τρίπολη και αυτές του Ντε Λα Φουέντε χθες.

Όταν η αύρα δεν είναι θετική, έρχεται κι η γκίνια. Χθες ο Κούντε είχε για τρίτη φορά δοκάρι! Ο δε Ολυμπιακός είχε δοκάρια και στα δύο προηγούμενα παιχνίδια του στο Καραϊσκάκη, με τον ΠΑΣ (Χασάν) και τον Ιωνικό (Ραντζέλοβιτς)…Κι όσο κι αν δεν είναι μόνο θέμα συγκυριών, το να τρως γκολ σε τέσσερα παιχνίδια σου μετά το 90ο λεπτό, δεν το λες και…τύχη!

Τι ρόλο παίζει η διαιτησία; Με τον Μπένετ και το «μήνυμα» της καρατόμησης του Καραντώνη είναι ξεκάθαρα εχθρική. Κατ΄ αρχάς, για να δοθεί πέναλτι στον Ολυμπιακό, πρέπει να είναι 95ο λεπτό, το σκορ υπέρ του 2-1 κι ο αντίπαλος να τραβάει το σορτσάκι παίκτη του και να τον γδύνει, όπως έγινε με τον Ιωνικό!!! Κατά δεύτερον, είναι ξεκάθαρο από την παραμικρή λεπτομέρεια ενός αγώνα ότι οι Έλληνες διαιτητές δεν θέλουν να δώσουν στον Ολυμπιακό το παραμικρό.

Χθες υπήρξαν πάνω από 10 λεπτά καθυστερήσεις στο β΄ ημίχρονο, από τις αλλαγές και κυρίως βέβαια από τις πέντε φορές (!) που έπεσαν χάμω ο Τσοκάνης στο 47’, ο Οζέγκοβιτς στο 51’, ο Ντέλετιτς στο 60’, ο Τσοκάνης πάλι στο 66’ κι ο Οζέγκοβιτς ξανά στο 72’!!! Ακόμη και στη φάση της πρώτης ευκαιρίας του Φουέντε στο 87’, για κάποιο λόγο το παιχνίδι σταμάτησε για μισό λεπτό. Ο διαιτητής Φωτιάς κράτησε τρία λεπτά λιγότερα καθυστερήσεις. Με τον Ολυμπιακό να επιτίθεται κατά κύματα στο τέλος και να απειλεί συνεχώς, ήταν πολύ πιθανό ένα γκολ του, κι άρα το τρίποντο, αν παίζονταν οι σωστές καθυστερήσεις.

Τι να συζητήσουμε δε για δύο ύποπτες φάσεις πέναλτι, όταν ένας διαιτητής σε ματς μονότερμα (18-4 τελικές, 9-2 κόρνερ, 70-30 κατοχή) δίνει τέσσερις κίτρινες στον Ολυμπιακό και μία στο Βόλο; Οι δύο φάσεις στο α΄ ημίχρονο, στις οποίες χάρισε κίτρινες στο Βόλο, τα λένε όλα: στον Μπαριέντος που εν ψυχρώ κλάδεψε από πίσω τον Μπα στο 19’ και στον Ντέλετιτς που πάτησε τον Βαλμπουενά στο 37’. Παρεμπιπτόντως, εγώ χθες έγραψα εδώ «με μεγάλα γράμματα» για την «επιστροφή του Φωτιά», που είχε κάνει όργια πάλι σε ματς του Ολυμπιακού με το Βόλο. Ήταν «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια». Ο άνθρωπος σε ένα παιχνίδι που παίζοντας άλλοτε στο μισό γήπεδο κι άλλοτε στο ένα τρίτο του Βόλου, σφύριξε 12 φάουλ εις βάρος του Ολυμπιακού και οκτώ εις βάρος του Βόλου…

Από εκεί και πέρα, με τον Ολυμπιακό να μην κερδίζει, σίγουρα η κατάσταση δεν είναι και…ιδανική για τον Κάρλος Κορμπεράν. Όταν σε εννιά παιχνίδια έχεις δύο νίκες, έξι ισοπαλίες και μία ήττα (στο ίσως μοναδικό πιο δύσκολο παιχνίδι σου), τι να πεις, ότι είσαι ευχαριστημένος; Κάθε προπονητής του Ολυμπιακού, με τέτοια αποτελέσματα, θα ήταν «δύσκολος». Από την άλλη, είναι πραγματικά αντιποδοσφαιρικό να κριθεί ένας προπονητής σε λιγότερο από ενάμιση μήνα! Και δη όταν δεν έχει κάνει προετοιμασία με την ομάδα, την έχει πάρει μετά από ένα 0-4 εντός έδρας από τη Μακάμπι Χάιφα και στο διάστημα αυτό η ομάδα έχει αλλάξει θεαματικά το ρόστερ της.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να δώσω μία σοβαρή απάντηση. Με μαύρη καρδιά θα έλεγα να φύγει ο προπονητής κάτω από αυτές τις συνθήκες, ποδοσφαιρικά είναι άδικο, ειδικά με το Ρέντη να έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο από τους τραυματισμούς όλο το καλοκαίρι. Και με την σκέψη ότι «έτσι όπως πάμε, θα αλλάξουμε φέτος πέντε προπονητές». Από την άλλη, με τέτοια αποτελέσματα αναπόφευκτα αναρωτιέσαι αν ο όχι έμπειρος Ισπανός μπορεί να αντέξει το βάρος του Ολυμπιακού κι αν βλέπεις μία βελτίωση στην ομάδα.

Η εικόνα στη Γαλλία ήταν θλιβερή. Χθες, μετά το 70’ ο Ολυμπιακός άσκησε τέτοια πίεση στο Βόλο που είχαμε να την δούμε στο Καραϊσκάκη ίσως και δύο χρόνια. Δεν είμαι, όμως, απολύτως βέβαιος ότι προήλθε μόνο από τον Ολυμπιακό η, από την κατακόρυφη πτώση της απόδοσης των παικτών του Βόλου, που 70 λεπτά είχαν δώσει το 100% και στο τέλος έμοιαζαν να είχαν ξεμείνει από δυνάμεις.

Δεν ξέρω. Δεν το αποφεύγω, απλά δεν βλέπω καθαρά τι πρέπει να γίνει στο θέμα προπονητή…Υπάρχουν, άλλωστε, στο Ρέντη ο Καρεμπέ κι ο Αβραάμ για να απαντήσουν.

Άσχετο: με βάση όσα βλέπουμε σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν, αποδείχθηκε σοφή η απόφαση για ανανέωση του συμβολαίου του 38χρονου Βαλμπουενά. Απλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξει ο Ματιέ να παίζει τόσο πολύ σε τέτοια ένταση. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να παίζει 20-30 λεπτά στο τέλος των αγώνων και αυτός έχει ήδη δύο ματς βασικός, σχεδόν ολόκληρα 90λεπτα, από τα τέσσερα στο πρωτάθλημα.

@Photo credits: INTIME