Ολυμπιακός: Ο Κορμπεράν ξέρει πού βρίσκεται, αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις, αλλά η δίψα του δεν αρκεί

Δημήτρης Τομαράς
Ο Κάρλος Κορμπεράν μίλησε για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον Ολυμπιακό και ο Δημήτρης Τομαράς γράφει για τις πρώτες εντυπώσεις από τον Ισπανό τεχνικό.

Ο Κάρλος Κορμπεράν ήταν από πολύ μικρός ένας συνειδητοποιημένος προπονητής και άνθρωπος. Μία από τις φράσεις που έχει χρησιμοποιήσει στην καριέρα του είναι αυτή που αποδίδεται (και) στον Όσκαρ Γουάιλντ και αναφέρει ότι «δεν θα έχεις δεύτερη ευκαιρία για κάνεις την πρώτη καλή εντύπωση», που πρακτικά σημαίνει πως όταν έχεις την ευκαιρία πρέπει εξαρχής να δείχνεις το τι μπορείς να κάνεις. Η δε πρώτη συνέντευξη Τύπου του ανέδειξε ορισμένα πολύ θετικά πράγματα για εκείνον.

Πρώτον ξέρει πολύ καλά το πού βρίσκεται. Πολλοί μπορούν να πουν πως οι προπονητές όταν αναλαμβάνουν το τιμόνι μιας ομάδας έχουν φράσεις - κλισέ. Πράγματα που θα πουν για να τα πουν. Ο Κορμπεράν ότι λέει το πιστεύει και δεν το λέει έτσι απλά. Έχει... διαβάσει τον Ολυμπιακό, έχει μελετήσει τα τρωτά του σημεία αλλά και τα «συν» του και γνωρίζει τι παραλαμβάνει και πού έχει έρθει. Δεν είναι μία κλασική περίπτωση ξένου τεχνικού που έρχεται έχοντας δει απλά κάποια ματς της ομάδας. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό.

Δεύτερον έχει εικόνα επί των απαιτήσεων. Το που έχει μπει ο πήχης. Το ποιές είναι οι απαιτήσεις στον πρωταθλητή Ελλάδας και αυτήν την εποχή και γενικότερα. Πως ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι κυρίαρχος, πρωταγωνιστής και να πετυχαίνει τους στόχους του. Και καταλαβαίνει πως η πίεση θα είναι μεγάλη.

Το τρίτο σκέλος έχει να κάνει με την περίφημη ρήση για τη δεύτερη ευκαιρία που μπορεί να μην υπάρχει. Ο Κορμπεράν ξέρει πως τώρα είναι η ευκαιρία του να πετύχει στον Ολυμπιακό. Έχει φιλοδοξίες, θέλει πολύ να τα καταφέρει και ξέρει πως εάν το κάνει τότε η καριέρα του θα πάρει για τα καλά ανοδική πορεία.

Υπάρχουν βέβαια και οι δυσκολίες...

Ο Κορμπεράν αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό σε μία δύσκολη και μεταβατική περίοδο. Σε μία περίοδο όπου θα γίνουν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της ομάδας, που υπάρχουν παίκτες που έχουν κριθεί ανεπαρκείς για τον Ολυμπιακό και σε ένα διάστημα που το πρέπει για το αποτέλεσμα είναι μεγάλο.

Ο Κάρλος Κορμπεράν καλείται να φτιάξει ξανά τη ψυχολογία των παικτών του Ολυμπιακού, να βγουν με κέφι και... δίψα στο γήπεδο και να παρουσιάσει κάτι που θα είναι βελτιωμένο σε σχέση με όσα είδαμε με τη Μακάμπι ειδικά στον δεύτερο αγώνα. Προφανώς και δεν μπορεί με τρεις προπονήσεις να αλλάξει τα πάντα. Δεν μπορεί από τη μία ημέρα στην άλλη ο Ολυμπιακός να... πετάει. Πρέπει όμως να αποδώσει πιο καλά και να νικήσει. Κοινώς είναι αυτά τα δεδομένα που θα τον... ζορίσουν και είναι αρκετά. Το συν είναι πως έχει την πλήρη στήριξη του club για να δουλέψει όπως θέλει και να βγάλει αποτέλεσμα. Είναι σίγουρα η πιο μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του.

Ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου φανέρωσε πολύ καλά δείγματα και την κατάλληλη νοοτροπία για ομάδα επιπέδου Ολυμπιακού όμως τα... πάντα κρίνονται και φαίνονται στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί δίνονται οι βασικές και πιο σημαντικές εξετάσεις για όλους. Και σίγουρα ο Κορμπεράν θέλει να ξεκινήσει με άριστα στις εξετάσεις του με τον πρώτο αγώνα με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας.Θα χρειαστεί βέβαια και τα κατάλληλα αγωνιστικά... εργαλεία στην πορεία και ενίσχυση σε θέσεις όπως του εξτρέμ, πράγματα που έχει δρομολογήσει ο Ολυμπιακός να κάνει.

Υ.Γ. Ήταν σίγουρα πολύ σκληρός για τον Πέδρο Μαρτίνς (αλλά και για τον σύλλογο, τους παίκτες και τον κόσμο έτσι όπως πήγε το ματς) ο τρόπος που ήρθαν οι τίτλοι τέλους του με τον Ολυμπιακό μετά από αυτό το 4-0 με τη Μακάμπι Χάιφα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν προσέφερε στον Ολυμπιακό. Όλα όμως έδειξαν πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αποχαιρετήσει τον σύλλογο και τον πάγκο του, όπως και έγινε. Τα άσχημα ματς με τη Μακάμπι και ειδικά το δεύτερο δεν θα ακυρώσουν την πορεία του. Απλά αφήνουν ένα κακό τέλος της σχέσης του με τον Ολυμπιακό από πλευράς εικόνας και σίγουρα μία απογοήτευση σε σχέση με τον Ολυμπιακό που ο ίδιος είχε παρουσιάσει στο παρελθόν στο γήπεδο.

@Photo credits: INTIME