Ένας πολύ οργανωμένος ΠΑΟΚ με ελλείψεις μπροστά

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από την Ολλανδία μετά το τελευταίο φιλικό του ΠΑΟΚ κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης, ένα ακόμη παιχνίδι που φανέρωσε προτερήματα και μειονεκτήματα της νέας ομάδας του Λουτσέσκου, στην αρχή της σεζόν.

Αναμένονταν ένα πολύ ενδιαφέρον βασικό στάδιο προετοιμασίας για τον ΠΑΟΚ και έτσι ήταν. Το γεγονός ότι οι 14 ημέρες πέρασαν τόσο γρήγορα χωρίς να το καταλάβουμε, φανερώνει ότι ζήσαμε και καταγράψαμε πολλά γεγονότα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δεν επέφεραν καμία πλήξη.

Είχε τεράστιο ενδιαφέρον η προετοιμασία του ΠΑΟΚ γιατί ήρθαν πολλά νέα πρόσωπα. Από την άλλη η αγωνία κορυφώθηκε όταν τη δεύτερη εβδομάδα η ομάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία δημιούργησαν παράξενα συναισθήματα σε όλους όσους βρέθηκαν στην Ολλανδία. Κάθε μέρα κάτι γίνονταν! Η μία εξέλιξη διαδέχονταν την άλλη.

Θετικά κι αρνητικά του ΠΑΟΚ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ως ένας καταπληκτικός αναλυτής της κάθε κατάστασης, βίωσε και περιέγραψε με τον τρόπο του τα καλά και τα κακά αυτών των δύο εβδομάδων. Είναι εξάλλου τόσο εύκολο να βγάλεις συμπέρασμα τι δούλεψε σωστά και τι έπρεπε να γίνει καλύτερα. Από την μία λοιπόν έχουμε μία νέα ομάδα της οποία έπεσε ο Μέσος Όρος ηλικίας, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει ακόμη και τη σωστή πραγματοποίηση της προπόνησης. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ο ΠΑΟΚ δούλεψε καλά στην Ολλανδία, γιατί οι νέοι του παίκτες έδειξαν μεγάλη αντιληπτική ικανότητα και αφομοίωσαν γρήγορα όλα όσα έπρεπε. Από την άλλη, το γεγονός ότι στη διάρκεια αυτού του διαστήματος δεν ξεπεράστηκαν οι εκκρεμότητες που από την πρώτη μέρα τονίζουμε ΠΑΟΚ: Τώρα τρέχουμε… ενώ δυστυχώς δημιουργήθηκαν και άλλες στην επίθεση και τη μεσοεπιθετική γραμμή, δημιουργούν ερωτηματικά για την ετοιμότητα, ίσως και την ποιότητα της ομάδας στα πρώτα επίσημα ματς. Ειδικά εκεί μπροστά στην επίθεση. Ίσως και να είναι υπερβολικό, αλλά σήμερα 10 Ιουλίου, ο Λουτσέσκου ίσως και να περιμένει περισσότερους παίκτες από ότι όταν ήρθε εδώ στην Ολλανδία στις 27 Ιουνίου κι αυτό γιατί χτύπησε ο Ολιβέιρα, έφυγε ο Τσόλακ, ενώ τελείωσε ο Ελ Καντουρί που δεν μπορεί πλέον να υπολογίζεται. Χάθηκε χρόνος που δεν γυρίζει πίσω, γιατί τώρα η ομάδα θα δουλεύει για τα ματς και όχι για να μοντάρεται.

Ολη η προετοιμασία του ΠΑΟΚ το φιλικό με την Σταντάρ

Όλα τα παραπάνω γενικά συμπεράσματα, μπορούν να συσχετιστούν και με το χθεσινό φιλικό κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης, μία μικρή πρόβα ενόψει Λέφσκι, κάτι που φάνηκε και από την αρχική ενδεκάδα. Για να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ τα προβλήματα και τις απουσίες που έχει μπροστά, πρέπει να ποντάρει πάρα πολύ στην οργάνωση του ως ομάδα. Για να μην ξεγελιόμαστε: Όταν στο 9 έχεις μόνο τον Κούτσια που δεν έχει παίξει στην πρώτη ομάδα και επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές, όταν στο 10 δοκιμάζεις τον Ντάντας και προσπαθείς κάτι να πάρεις από τον Σοάρες και όταν στα αριστερά έχεις μόνο τον Κουαλιάτα που προσπαθεί ακόμη να εγκλιματιστεί, τότε δεν είσαι σίγουρος για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα σε αυτές τις θέσεις και πρέπει οπωσδήποτε να ποντάρεις στην οργάνωση όλων των άλλων γραμμών. Έτσι έγινε χθες κόντρα στη Σταντάρ…

Σε μία γερή κόντρα (άλλη μία στα φιλικά της Ολλανδίας) ο ΠΑΟΚ δεν άφησε επί 90 λεπτά τους Βέλγους να πιστέψουν ότι μπορεί να τον βρουν ανοικτό και ανοργάνωτο ώστε να του κάνουν υποψία φάσης. Πήγε περίφημα σε αυτό το κομμάτι η ομάδα του Λουτσέσκου, η οποία στα φιλικά έχασε την οργάνωσή της μόνο για 10 λεπτά απέναντι σε Γκρόνιγκεν και για λίγες στιγμές κόντρα στη δυνατή Άλκμααρ. Για νέα-ανανεωμένη ομάδα, αυτή η οργάνωση και η συνοχή είναι γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Από την άλλη το να έχεις μπροστά μόνο τη σταθερά που λέγεται… Ζίβκοβιτς και τρεις άλλους παίκτες (αριστερό εξτρέμ, επιτελικό και φορ) που δοκιμάζονται εκεί και προσπαθούν να δείξουν τι μπορεί να προσφέρουν, είναι κάτι που σίγουρα αγχώνει. Τον Λουτσέσκου 100%.

Τα πρόσωπα της πιθανής 11αδας του ΠΑΟΚ

Ο Κοτάρσκι προσέχει και δίνει άλλο αέρα στην ομάδα που χρησιμοποιεί τον τερματοφύλακα σε φάση ανάπτυξης. Ο σίγουρος Ίνγκασον μάλλον θα βρει ταίρι αρχικά με τον πολύ σταθερό Κάργα. Ο Λύρατζης είναι σταθερά και θα δούμε ποιος θα επιλεχθεί για τα αριστερά… Ο Ντόουγκλας θα είναι βασικός και ο πολύ ποιοτικός Κούρτιτς θα δώσει τη μάχη με τον Σβααμπ. Στο 10 θα προβληματιστεί ακόμη ο Λουτσέσκου που και αριστερά δεν έχει άλλο από τον Κουαλιάτα, ο οποίος είναι σοβαρός με σταδιακή άνοδο. Δεξιά ο Ζίβκοβιτς και μπροστά θα δούμε μέσα στην άλλη εβδομάδα… Έτσι περιμένουμε να ξεκινήσει ο ΠΑΟΚ που πρέπει να βρει τον οποιονδήποτε τρόπο να πάρει αποτελέσματα και πρόκριση απέναντι στους Βούλγαρους.

Μπορεί να γίνει η έκπληξη στις μεταγραφές;

Μεταγραφικά… Ο Λουτσέσκου ήθελε οπωσδήποτε και τον Μπίσεσβαρ μπροστά και ο ΠΑΟΚ τον έκλεισε. Ένας μύθος του ΠΑΟΚ που τώρα βοηθάει με την προσωπικότητά του και το ότι δεν κρύβεται και ζητάει συνέχεια μπάλα. Μέχρι εκεί. Ο Μπράντον Τόμας πρέπει να κλείσει και να είναι Τετάρτη στην προπόνηση. Για το θέμα Νάρει δεν ξέρω τι να γράψω, ενώ για τον Σοτέλδο ας μας εκπλήξει και μια φορά θετικά ο ΠΑΟΚ με την ταχύτητα που μπορεί να κλείσει μία μεταγραφή.

Κλείνοντας… Όλα όσα έπαθε ο ΠΑΟΚ σε αυτή την προετοιμασία και το ότι έφθασε να κάνει προπόνηση και να παίζει χωρίς φορ, θα συσπειρώσουν όλη την ομάδα και θα τους φθάσουν σε επίπεδα συγκέντρωσης κοντά στο 100%. Αυτό το γεγονός συν το ότι η ομάδα έχει αναλύσει τη Λέφσκι και έχει διαπιστώσει πόσο καλή και πόσο γρήγορη είναι μπροστά, δεν θα αφήσει ΚΑΝΕΝΑΝ να υποτιμήσει τα ματς του δεύτερου προκριματικού στο Conference. Κάπως έτσι, ο Λουτσέσκου και η δουλειά του, ο οργανωμένος ΠΑΟΚ που παρουσιάζει, η συσπειρωμένη και απολύτως συγκεντρωμένη ομάδα η οποία είναι και καλά διαβασμένη για τον πρώτο αντίπαλο, θα μπει να δώσει τις πρώτες μάχες και θα βρει τον οποιονδήποτε τρόπο για να περάσει. Έτσι πρέπει και έτσι θα γίνει…