ΠΑΟΚ: Για να δούμε τι σημαίνει… «κάθε αρχή και δύσκολη»

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την ποδοσφαιρική χρόνια του ΠΑΟΚ που ξεκινά από αύριο. Περιγράφει στο blog του στο Gazzetta.gr τι ακριβώς σημαίνει το… «κάθε αρχή και δύσκολη» που ισχύει στο απόλυτο για την φετινή ομάδα.

Από αύριο οι παίκτες του ΠΑΟΚ μπαίνουν και πάλι στο γήπεδο και ξεκινούν την προετοιμασία για μια πολύ-πολύ ιδιαίτερη σεζόν. Όλες οι χρονιές είναι δύσκολες και κρίσιμες, αλλά όταν αποφασίζεις να κάνεις τόσο μεγάλες και δομικές αλλαγές στο ρόστερ σου, τότε θα πρέπει να είσαι πανέτοιμος και να τις στηρίξεις.

Ο ρεαλισμός πρέπει να κυριαρχήσει μεταξύ των «θέλω» που έχει ο κόσμος και των «πρέπει» που βάζει η ιδιοκτησία και υλοποιούν τα στελέχη. Όλοι θέλουν τον ΠΑΟΚ πρωταγωνιστή και νικητή τροπαίων, θέλουν να τον βλέπουν πολύ ψηλά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αμφιβάλει κανείς προς αυτό; Τον δρόμο όμως που θα ακολουθήσει η ομάδα προς αυτή τη κατεύθυνση, τον ορίζει ο ιδιοκτήτης. Δεν θα γίνει γκάλοπ για το… πώς πρέπει ο ΠΑΟΚ να προσπαθήσει να φθάσει στην κορυφή. Αλίμονο… Οι αποφάσεις πάρθηκαν, τις έχουν επικοινωνήσει πάρα πολλές φορές τους τελευταίους μήνες και από εδώ και πέρα κρίνουμε την υλοποίηση. Και στο κάτω-κάτω ένα μεγάλο ποσοστό ήθελε και δεν «φώναζε» με κάθε τρόπο για ανανέωση...

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν που επικρατούν το 2022 και ενώ ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει να κατασκευάζει το νέο του γήπεδο, αποφάσισε ο Σαββίδης να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο για να φέρει και πάλι τον ΠΑΟΚ πολύ πιο ψηλά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ποντάροντας πάρα πολλά στον αναμφισβήτητα πιο επιτυχημένο προπονητή που είχε ποτέ ο ΠΑΟΚ και στον κατά την άποψή μου καλύτερο προπονητή που θα μπορούσε να έχει η ομάδα, αλλά και σε έναν ποδοσφαιράνθρωπο εξειδικευμένο στην ανακάλυψη νέων ταλέντων τον οποίο έχρισε για πρώτη φορά τεχνικό διευθυντή, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε ήδη την προσπάθεια.

Είναι φανερό εδώ και μήνες ότι ο ΠΑΟΚ θα επιχειρήσει να ανανεώσει την ομάδα του. Έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια μείωσης του Μέσου Όρου ηλικίας, με την απόκτηση αρκετών ταλαντούχων παικτών μεταξύ 23-27 ετών. Όσοι θα έρθουν, θα συνυπάρξουν με τους παλιούς και έμπειρους και θα αναζητήσουν την καλή χημεία. Αποφασίστηκε ότι καλοί-ποιοτικοί παίκτες σε αυτή την ηλικία μπορούν και να πρωταγωνιστούν σε μία καλή ομάδα που θα φτιάξει ο Λουτσέσκου, αλλά και θα κερδίζουν σε υπεραξία ώστε μέσα στα χρόνια να υπάρχει δυνατότητα πώλησης σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από αυτή της αγοράς. Κάπως έτσι τα κέρδη θα επενδύονται ξανά στην ομάδα με στόχο να γίνεται ακόμη πιο ποιοτική και να συνεχίζει έχοντας τους ίδιους μεγάλους στόχους.

Οκ! Στη θεωρία όλα τα παραπάνω εύκολα… γράφονται. Στην πράξη είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυσκολίες. Προσέξτε! Ο ΠΑΟΚ θα επιχειρήσει ως μεγάλη ομάδα, με τεράστια πίεση για αποτελέσματα, να αμφισβητήσει το ρητό… «ό, τι δίνεις παίρνεις». Θα πάει στην Πορτογαλική ποδοσφαιρική λογική… «εμείς θα βρούμε νωρίτερα τον καλό παίκτη σε καλύτερη τιμή, θα τον αξιοποιήσουμε, θα τον εξελίξουμε και αφού πετύχουμε ως σύνολο θα τον πουλήσουμε σε πολύ καλύτερη τιμή». Ωραίο, έξυπνο, φιλόδοξο, αλλά και τόσο δύσκολο στην υλοποίηση!

Ειδικά στο ξεκίνημα! Τώρα δηλαδή, μετά το καλοκαίρι του 2022 οπότε και η ανανέωση του ΠΑΟΚ γίνεται ολοφάνερη σε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Οι αναμενόμενες δυσκολίες

Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα; Ότι θα έρθουν σφαλιάρες μέχρι τα νέα πρόσωπα να εμπεδώσουν τις βασικές αρχές της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας του Λουτσέσκου. Ποιος δεν βλέπει μπροστά την αμφισβήτηση που θα προκύψει στην βασική πολιτική, αλλά κυρίως στις επιλογές όταν η ομάδα θα δυσκολεύεται να κάνει σερί νικών;

Μετρήστε δυσκολίες:

-Η επικοινωνία της βασικής πολιτικής ώστε να την αντιληφθεί το κοινό.

- Η ίδια η απόκτηση νεαρών αλλά ποιοτικών παικτών που θα έχουν διπλή προοπτική. Να παίξουν-πρωταγωνιστήσουν και να παραχωρηθούν αργότερα σε καλύτερη τιμή.

- Η προσπάθεια να κλείσει το μεγάλο ποσοστό των μεταγραφών μέχρι την αρχή της προετοιμασίας ( ή του βασικού σταδίου) για να διευκολυνθεί –όσο γίνεται- ο προπονητής και να υλοποιηθεί η δέσμευση προς τον κόσμο για το 90% του βασικού κορμού

-Η γνωριμία και το δέσιμο νέων και παλιών ειδικά στο ξεκίνημα όπου οι νέοι θα πλησιάζουν ένα ποσοστό 30-40% του ρόστερ

-Η προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας, με πολλά νέα πρόσωπα, σε περίοδο συνεχόμενων αγώνων όπου ο χρόνος δουλειάς θα είναι περιορισμένος μπροστά στην ετοιμασία για το επόμενο ματς.

- Η κρισιμότητα των πρώτων σημαντικών ευρωπαϊκών αγώνων όπου για τον ΠΑΟΚ διακυβεύονται πάρα πολλά

-Το βουητό της Τούμπας που όσο αναζωογονητικό μπορεί να είναι, άλλα τόσο μπορεί να ψυχοπλακώσει παίκτες που δεν θα έχουν την σκληραγωγημένη προσωπικότητα να αντέχουν στα δύσκολα.

- Η κριτική στις πρώτες δυσκολίες

- Πάνω από όλα: Η ταυτόχρονη προσπάθεια για να υλοποιηθούν ταυτόχρονα και οι αγωνιστικοί στόχοι, αλλά και οι οικονομικοί.

Σε όλα τα παραπάνω ταιριάζει απόλυτα το… «κάθε αρχή και δύσκολη». Στον ΠΑΟΚ ταιριάζει ως αρχή της χρονιάς, όπου ταυτόχρονα… αρχίζει και η μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης για να φθάσει ψηλά και στην κορυφή, μέσα από έναν δύσβατο δρόμο, τον οποίο όμως οι άνθρωποί του θεωρούν μονόδρομο.

Όπως ξαναέγραψα όμως, από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ επέλεξε αυτόν τον δρόμο, μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να πετύχει. Να στηρίξει την στρατηγική και τη φιλοσοφία του, αλλά και τα κεντρικά πρόσωπα που την υλοποιούν μέχρι τέλους, αλλά κυρίως στα δύσκολα.

* Πρόβλεψη: Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος από όλες τις γραφειοκρατικές πλευρές έχοντας το προεδρικό διάταγμα για τη Νέα Τούμπα. Από αύριο θα είναι έτοιμος και με τις εταιρίες που θα αναλάβουν όλες τις μελέτες του γηπέδου και της ανάπλασης της περιοχής στο πιο σημαντικό και μεγάλο γεγονός της επόμενης τετραετίας. Είναι 100% βέβαιο όμως, ότι και εδώ στον ΠΑΟΚ (όπως και σε άλλες ομάδες) κάθε φορά που θα υπάρχει εξέλιξη για το γήπεδο και θα παρουσιάζεται, θα έχουμε αντιδράσεις ότι αυτό γίνεται για να καλυφθεί η όποια αγωνιστική γκέλα, ένα αποτέλεσμα ή οτιδήποτε αρνητικό για την ομάδα. Λες και αν ο ΠΑΟΚ πάει… τρένο ως ομάδα, δεν θα έχουμε εξελίξεις για το γήπεδο. Στην Ελλάδα όμως είμαστε και κάποια πράγματα είναι τόσο-μα τόσο αναμενόμενα...