Αλμέιδα: Ο προπονητής της Α.Ε.Κ. της Νέας Φιλαδέλφειας!

Γιώργος Τσακίρης
Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στην επιλογή της Ένωσης για τον πάγκο της, αναγνωρίζει τη δουλειά που έγινε πριν, υπενθυμίζει το ρίσκο της απόφασης και ότι όλα κρίνονται στο χορτάρι ενώ έχει υστερόγραφα...

Ο κύβος ερρίφθη... Λευκός καπνός προέκυψε αν και σας είχαμε ενημερώσει σχετικά καιρό τώρα: ότι δηλαδή ο Ματίας Αλμέιδα ήταν το μεγάλο φαβορί και πως παρά το γεγονός πως παρουσιάστηκε ότι έπαιζε δυνατά και ο Λέκο αλλά και κάποιος το όνομα του οποίου δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας, ο Αργεντινός κόουτς παρέμενε το φαβορί! Κάτι που σημειώναμε διότι προέκυπτε από την αναζήτηση των δεδομένων και το ρεπορτάζ.

Είναι γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε απόλυτα το ρεπορτάζ αν και ήταν κάτι εύκολο να γίνει αντιληπτό από την ώρα που αποκαλύψαμε ότι ο Αλμέιδα ερχόταν Αθήνα για να συναντηθεί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη! Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς διάνοια για να το καταλάβει όταν πραγματοποιείται υπερατλαντικό ταξίδι και το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι σε όλα τα επίπεδα θετικό πως βρέθηκε ο επόμενος προπονητής.. Και έν 5χρονο παιδί θα μπορούσε να το εμπεδώσει...

Τώρα αναμένουμε την άμεση άφιξή του, το τυπικό μέρος της υπόθεσης που αφορά ανακοίνωση πρόσληψης, φωτογραφίες και ίσως κάποιο... τρέξιμο από την πλευρά μας για να τον δούμε στα γραφεία. Θαρρώ σε ότι αφορά την γνωριμία μας μαζί του και την πρώτη ουσιαστική επαφή μας με τον νέο τεχνικό της ΑΕΚ θα πρέπει να περιμένουμε έως το τέλος της σεζόν! Προκειμένου να έχει μπροστά του και όλα τα δεδομένα σχετικά με την επόμενη χρονιά και αν θα υπάρχει σε αυτή ευρωπαϊκή προοπτική.

Για πολλούς γράφτηκε, για πολλούς ειπώθηκε, αλλά για τον Αλμέιδα είναι το γεγονός και το δεδομένο (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου όπως πάντα πρέπει να αναφέρουμε σε τέτοιες περιπτώσεις): ο Αργεντινός τεχνικός θα είναι ο προπονητής της ΑΕΚ της Νέας Φιλαδέλφειας. Αυτός που θα οδηγήσει την Ένωση στη νέα εποχή και στο υπέροχο γήπεδο που δημιουργήθηκε και αποτελεί το πιο όμορφο και ταυτόχρονα σύγχρονο στη χώρα μας εως το επόμενο (και μακάρι να προκύπτουν συνέχεια νέα γήπεδα).

Το ρίσκο και η σωστή δουλειά επιλογής...

Στο πρώτο κομμάτι επιδίωξης και στόχου η ΑΕΚ αντεπεξήλθε απόλυτα: ήθελε προπονητή έως τα τέλη Απριλίου και πριν το ματς της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ και το κατάφερε. Όπως σημειώναμε ότι θα συνιστά μια πρώτη αποτυχία για τους διοικούντες του club και τους υπεύθυνους του αγωνιστικού σχεδιασμού αν δεν τα κατάφερναν, έτσι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στο πρώτο σκέλος έγιναν ακριβώς όπως το είχαν προγραμματίσει Μελισσανίδης και συνεργάτες.

Θα ήμασταν εμπαθείς και κομπλεξικοί να μην το αναγνωρίσουμε όπως και το γεγονός ότι έγινε δουλειά, αναζήτηση και σωστή προσπάθεια για εύρεση του εκλεκτού. Επιχειρήθηκε να βρεθεί και τεχνικός από πολύ δύσκολο ράφι αλλά χωρίς αποτέλεσμα όπως είναι αναμενόμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν συμβαίνει στην ΑΕΚ μόνο αυτό, αλλά σε όλες, μια ματιά στους πάγκους όλων το επιβεβαιώνουν με εξαίρεση για μένα τον Αμπελ Φερέιρα που είχε φέρει ο ΠΑΟΚ και ήταν εξαιρετική επιλογή, ανερχόμενος και σούπερ κόουτς!

Εννοείται και το υπενθυμίζουμε ότι ο Ματίας Αλμέιδα αποτελεί ρίσκο και μόνο το χορτάρι θα αποδείξει αν είναι αυτό το πρόσωπο που είχε ανάγκη η ΑΕΚ για τον πάγκο της. Δεν έχει δουλέψει ξανά στην Ευρώπη την οποία ωστόσο γνωρίζει άριστα όπως και το ποδόσφαιρό της. Προσωπικά έγραψα πολύ πρόσφατα ότι μου κάνει ένα πολύ θετικό κλικ η περίπτωσή του όσο την έψαξα και την ήθελα δίχως αυτό να σημαίνει ότι γνωρίζω τι προπονητής είναι και τη δουλειά του. Άλλωστε όποιος και να σας το έλεγε αυτο θα ήταν ψεύτης.

Ωστόσο έχω καλό feeling και ας μην ανήκω στους φίλους της Αργεντινής, αντίθετα είμαι στους εχθρούς της, αφού είμαι μόνο με την Αγγλία! Όσα διάβασα, έψαξα και έμαθα μου δείχνουν μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, ηγετική φυσιογνωμία ο οποίος βάζει πάνω από όλους και όλα την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές του. Ακόμη κι αν πρόκειται για το εκάστοτε αφεντικό, τον γιο του και την οποία διοίκηση. Πάνω απ' το ποδοσφαιρικό τμήμα και τους παίκτες του τίποτα...

Η σχέση του με τους παίκτες και η στήριξη που απαιτείται!

Αυτό το τελευταίο παίζει καθοριστικό ρόλο για μένα και ειδικά για την ομάδα που έχει τέσσερα χρόνια να παρουσιάσει ένα ισχυρό γκρουπ παικτών που θα παίζουν για την οικογένειά τους και τον προπονητή τους. Το είχαμε ζήσει επί Μανόλο Χιμένεθ τη τελευταία φορά και τέλος! Το πλέον βασικό που συναντάς στις αναζητήσεις σου για τον Ματίας Αλμέιδα είναι αυτό: το ξεχωριστό δέσιμο με τους ποδοσφαιριστές του και τη σχέση που χτίζει στην καθημερινότητά του και όχι μόνο στις προπονήσεις...

Επιπλέον θετικό μαντάτο είναι αναμφισβήτητα το team που δεν μπήκε καν στη διαδικασία συζήτησης να μην έρθει ολόκληρο. Αυτός και άλλοι έξι είναι κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην ΑΕΚ. Αναγκαίο και απαραίτητο για να μην νιώθει ανασφάλεια με τους γύρω του ο εκάστοτε προπονητής! Στην Ένωση έχουν κάνει πολύ κακό οι γύρω από την ομάδα και από το club τοποθετημένοι διότι στην προσπάθειά τους (την καλοπροέραιτη) να βοηθήσουν τα έκαναν μαντάρα με όσα λανθασμένα καταλάβαιναν και μετέφραζαν έτσι ώστε να διαμορφώνεται τελικά και λάθος κρίση για το κάθε πρόσωπο.

Τούτη τη φορά η διοίκηση θα πρέπει να στηρίξει την επιλογή της και να απομακρύνει (όχι να τους διώξει σώνει και ντε αφού δεν θέλει) όσους τέσσερα χρόνια τώρα βρέθηκαν πολύ κοντά στην ομάδα. Να τους επιβάλλει να μείνουν σε μεγάλη απόσταση, να μην έχουν αγωνιστική άποψη και ακόμη και στις αποστολές και στα ταξίδια αν πρέπει να είναι κάπου εκεί γύρω, μακριά από της ομάδας το ξενοδοχείο... Μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Όλα πρέπει να δουλέψουν για να γίνεται πιο εύκολο το έργο του προπονητή και όχι πιο δύσκολο.

Αυτό δεν αφορά μόνο τις μεταγραφές και το μπάτζετ. Διότι πολύ μεγαλύτερο έχει και τώρα (και πέρυσι) από τον Άρη και τον Παναθηναϊκό αλλά στην πράξη και το αποτέλεσμα αγκομαχά να τους βάλει από κάτω και δεν τα καταφέρνει. Δεν αρκεί ένας προπονητής το έχω σημειώσει 100 φορές και θα το κάνω άλλες τόσες έως ότου εμπεδώσουμε ότι απαιτούνται και άλλες αλλαγές!

Καλή επιτυχία στον Ματίας Αλμέδια και το team του και να είναι γουρλής αν καταφέρει και είναι την Κυριακή στην Τούμπα (σε μπουθ εννοείται όχι στον πάγκο).

Υγ: Ανταλλάσω όλες τις απουσίες του ΠΑΟΚ με αυτή του Σέρχιο Αραούχο. Δεν υπήρχε μεγαλύτερη στραβή για την ΑΕΚ από αυτό το χαστούκι με τον "Τσίνο" να μένει εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν λόγω θλάσης. Όλα αυτά βέβαια δεν θα μας απασχολούσαν καν αν είχαν συμβεί τα αυτονόητα και είχαμε όπως έπρεπε εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο από πολύ νωρίς. Τώρα τρέχουμε και δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε δίχως Αραούχο! Για να έχουμε ελπίδες δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από διπλό στην Τούμπα, τίποτα άλλο, μόνο νίκη για να εκμεταλλευτεί η ομάδα και το οποίο αποτέλεσμα στο Παναθηναϊκός - Άρης!

@Photo credits: INTIME