Ο ΠΑΟΚ μέσα σε όλα εκτός από το πρωτάθλημα

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για όσα μέχρι τώρα έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, επισημαίνοντας και τις αποτυχίες. Σχόλιο και για το βόλεϊ.

Μπήκαμε στον Μάρτιο και να που τελειώνει η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος, ενώ περιμένουμε αργότερα το κύπελλο και φυσικά συνεχίζεται η Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ είναι ο μόνος που συνεχίζει να συμμετέχει σε τρεις διοργανώσεις και φυσικά έχει τόσους πολλούς στόχους που «τρέχουν» παράλληλα.

Πρέπει να είμαστε -όσο γίνεται πιο- σωστοί στην κρίση μας αναφορικά με την πορεία της ομάδας του Λουτσέσκου, η οποία έχει τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά της. Δεν μπορείς να αναλύεις και με… εμπάθεια να στέκεσαι μόνο στα αρνητικά, δεν γίνεται και το αντίθετο. Δεν είναι όλα καλά φέτος στον ΠΑΟΚ…

Την ίδια περίοδο λοιπόν που ο ΠΑΟΚ είναι ο μόνος στην Ελλάδα που παίζει σε τρεις διοργανώσεις, σε αυτή τη φάση, βλέπει τον Ολυμπιακό στους 15 βαθμούς απόσταση!! Ο ΠΑΟΚ που συνεχίζει να έχει μεγάλους στόχους στην Ευρώπη και φυσικά επιθυμεί την κατάκτηση ενός ακόμη κυπέλλου, αυτή η ομάδα είναι και πάρα πολλούς πόντους πίσω από τον πιο σημαντικό αντίπαλο εντός συνόρων. Συμπεράσματα λοιπόν πρέπει να βγουν και από τη μία κατάσταση, τη θετική, αλλά και από το άκρως αρνητικό -15.

Αν σχολιάσουμε τα πάντα με βάση ότι το περασμένο καλοκαίρι ο στόχος του πρωταθλητισμού τοποθετήθηκε πολύ ψηλά, τότε υπάρχει αποτυχία. Στην Ελλάδα το πρωτάθλημα θέλει 90% ποσοστό επιτυχίας και ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτή την πραγματικότητα. Όλοι συμφωνούν ότι αυτό συνέβη κυρίως λόγο ρόστερ και μικρής ποιότητας στην επίθεση κάτι που επιδεινώθηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Ολιβέιρα. Σίγουρα έγιναν λάθη και από τον Λουτσέσκου στη διαχείριση (ο ίδιος τα παραδέχθηκε) και τέλος πάντων η ανάγνωση της αποτυχίας είναι εύκολη, ώστε τα όποια λάθη να διορθωθούν ενόψει της επόμενης προσπάθειας.

Από εκεί και πέρα όμως, σε αυτή την μεταβατική πρώτη περίοδο μετά την ιστορική επιστροφή Λουτσέσκου, σε περίοδο που έληγαν 13 συμβόλαια, μπορούμε να απαριθμήσουμε και πολλές επιτυχίες.

Μέχρι τώρα λοιπόν και ενώ αύριο τελειώνει η κανονική σεζόν, έχουμε…

-Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ προσπάθησε πολύ, αλλά τελικά κατάφερε να επιβάλει στην ομάδα του τις βασικές ποδοσφαιρικές αρχές του, τις πιο γερές βάσεις δηλαδή για να χτίσει κάτι πολύ μεγάλο.

- Ο ΠΑΟΚ σε μια μεταβατική χρονιά, αποδεικνύει συνέχεια ότι είναι ψηλά και μακριά από τις άλλες ομάδες πέρα από τον Ολυμπιακό.

-Ο ΠΑΟΚ (επειδή έπαθε) ξέρει πολύ καλά τι του λείπει για να μεγαλώσει πολύ περισσότερο και να κάνει τον πρωταθλητισμό του 90% που χρειάζεται στην Ελλάδα.

- Η ομάδα αυτή με τον Λουτσέσκου, έχει κάνει βήματα προόδου στη σωματική και πνευματική προετοιμασία της πολύ δύσκολης διαδικασίας… Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή.

-Μέσα σε όλα, ο προπονητής τσέκαρε από την καλή και την ανάποδη το ποιοι από όλους όσους τελειώνει το συμβόλαιό τους, μπορούν και πρέπει να παραμείνουν.

-Μαζί κατάφερε να ξεκινήσει και μια… δύσκολη -για εκείνον διαδικασία- να ενσωματώσει πολύ ταλαντούχους παίκτες των ακαδημιών που πλέον είναι πιο έτοιμοι για να διεκδικήσουν τους στόχους του ΠΑΟΚ.

-Όλα τα παραπάνω με τον ΠΑΟΚ να διεκδικεί το κύπελλο και να έχει κερδίσει για πρώτη φορά μετά από 50 περίπου χρόνια την ευκαιρία να παίξει και τον Μάρτιο στην Ευρώπη.

Αυτά ισχύουν μέχρι στιγμής… Πολλά εξ αυτών βέβαια και κυρίως οι βάσεις που βάζει ο Λουτσέσκου για τη δημιουργία νέας μεγάλης ομάδας, θα ισχύουν 100% και στο τέλος της σεζόν και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η οργάνωση και η διαμόρφωση της επόμενης ομάδας.

* Γράψαμε πάνω από 100 φορές πέρσι το καλοκαίρι γιατί ο Λουτσέσκου πόνταρε πολλά στους «παλιούς» της ομάδας. Ο κύριος λόγος ήταν το πώς αυτοί θα βοηθούσαν όλους τους άλλους να εμπεδώσουν τη σωστή νοοτροπία που οφείλει να έχει μια ομάδα του Λουτσέσκου. Τώρα που όλοι βλέπουν τι σημαίνει σωστή νοοτροπία, κυρίως από το πώς τελειώνει ο ΠΑΟΚ τα παιχνίδια του, από το πόσο οργανωμένος και σίγουρος είναι όπου κι αν παίζει, από το πώς διεκδικεί τις νίκες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κατάλαβαν τη σκοπιμότητα και τον στόχο;

*Κάτι για το βόλεϊ. Επειδή λίγοι το έχουν επισημάνει. Ο ΠΑΟΚ του Καλμαζίδη, έχει φέτος τρεις ήττες στην Ελλάδα. Μία στη Σύρο όταν στο πρώτο ματς έπαιξε χωρίς Κουμεντάκη και Πετρέα. Μία στο Ρέντη από τον Ολυμπιακό, εκεί που έπαιξε χωρίς τον διαγώνιό του! Και όμως εκεί πήρε δυο σετ! Ακόμη και εκείνο παρουσιάστηκε ως… μεγάλη αποτυχία. Έχασε και χθες από τον Παναθηναϊκό, παίζοντας χωρίς δυο του βασικού του κορμού. Ένα (Κουμεντάκη) από πρόβλημα και έναν τον κεντρικό από επιλογή για να παίξει άλλος ξένος. Μόνο με απουσίες χάνει φέτος ο ΠΑΟΚ. Θα δούμε και στην συνέχεια… Έχει ακόμη 8 ματς το πρωτάθλημα. Και σε μεγάλα διαστήματα, όχι σε μεμονωμένες βραδιές, κερδίζει ο καλύτερος.